HISTORISK: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif tok sin amerikanske kollega John Kerry i hånden etter at Iran og seks av verdens mektigste land har oppnådd en avtale om Irans atomprogram i november i fjor. Til venstre ses Kinas utenriksminister Wang Yi og til høyre Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Foto: AFP

Iran oppfyller atomløfter

USA frigir midler på sperrede iranske kontoer etter at atomenergibyrået IAEA har slått fast at Iran har oppfylt krav i atomavtalen fra i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Iran har redusert lagrene med høyanriket uran med 75 prosent, i tråd med den midlertidige avtalen som ble inngått med USA, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i november.

USA svarer ved å frigi 450 millioner dollar som har vært sperret som en del av sanksjonene mot Iran, opplyser en talsperson for utenriksdepartementet.

BAKGRUNN: Dette er nøkkelpunktene i atomavtalen

Ifølge avtalen skal Iran tynne ut halvparten av det høyanrikede uranet innen midten av april, mens resten skal være tynnet ut innen midten av juli.

USA og andre land i Vesten mener Iran har som mål å utvikle en atombombe, mens Iran sier landet bare vil bruke atomteknologien til fredelige formål. Stormaktene og Iran skal møtes igjen 13. mai for å komme fram til en endelig avtale.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder