TORDNER: – Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Abbas i sin tale til FNs hovedforsamling onsdag ettermiddag. Foto:JEWEL SAMAD,AFP

Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

NEW YORK/OSLO (VG) Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen. Palestina er ikke lenger bundet av inngåtte avtaler med Israel, slår han fast.

  • Audun K. Jahren
  • Marianne Vikås

Artikkelen er over fire år gammel

Abbas ber Israel gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, og ber samtidig FN om beskyttelse og medlemskap.

– Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Abbas i sin tale til FNs hovedforsamling onsdag ettermiddag.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til talen, som fant sted før seremonien som skal holdes for å heise det palestinske flagget for første gang ved FN-bygningen i New York.

– Takk til alle som stemte i favør av resolusjonen tidligere denne måneden og som gjør det mulig for oss å heise flagget i FN, sa Abbas i sin tale.

Kommentar: Grensen er nådd

Medlemskap

Palestina har bare observatørstatus i FN, men Abbas mener Palestina fortjener fullt medlemskap og anerkjennelse som stat på linje med FNs 193 andre medlemsland.

Han sa også i talen at han ser fram til å heise det palestinske flagget i Øst-Jerusalem, som skal bli Palestinas hovedstad, sa Abbas.

Han kom også inn på at målet er å få på plass en forent palestinsk regjering for Gaza og Vestbredden.

– Vi aksepterer ikke midlertidige løsninger eller en fragmentert stat. Vi vil ikke tillate dette. Vi vil ha en forent regjering, sa Abbas.

Palestinernes president ba FN om internasjonal beskyttelse mot Israel og gjorde det klart at han ikke lenger anser seg bundet av tidligere avtaler som er inngått med Israel. Israel må gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, slo 80 år gamle Abbas fast.

Les også: Palestinsk kvinne (18) drept etter konfrontasjon med israelske soldater

Ekspert: Desperasjon

Historieprofessor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo sier til VG at hun har vanskelig for å forstå hvorfor Abbas kommer med en slik uttalelse nå.

EKSPERT: Historieprofessor ved UiO, Hilde Henriksen Waage. Foto:UNIVERSITETET I OSLO,

– Dette kan ikke være annet enn et uttrykk for desperasjon. Uttalelsene kommer nå fordi konflikten er helt fastlås og verdens oppmerksomhet er et helt annet sted, sier Waage til VG.

Hun mener Israel stadig sterkere befester sin posisjon i de okkuperte områdene, samtidig som verdenssamfunnet ser andre veier.

– Jeg har selv vært i Israel nylig, og det er fremdeles det samme som forgår der. Det er stadige konfrontasjoner mellom palestinsk ungdom og israelsk politi. Ungdommene kaster fyrverkeri og steiner, og politiet skyter tilbake. Det skytes og drepes hver dag, men verdens oppmerksomhet er nå på andre konflikter i Midt-Østen, for eksempel på Syria og Iran, sier Waage.

Hun viser til at konflikten mellom Israel og Palestina for 10-15 år siden var den virkelige toppsaken på de store FN-møtene og i alle verdens medier, men at konflikten nå er så fastlåst at engasjementet har dalt veldig.

Ble ikke nevnt av Obama

Waage får støtte av Midtøsten-kjenner Marte Heian-Engdal, som mener Abbas tale i FN er et desperat rop etter oppmerksomhet.

– Når Barack Obama ikke nevnte den israelsk-palestinske konflikten med et ord i sin tale tirsdag, var det kanskje dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Heian-Engdal, som er stipendiat ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Hun påpeker at palestinerne er vant til å være hovedtema når verdens toppledere samles i New York hver høst. Nå har palestinernes situasjon havnet i skyggen av frammarsjen til Den islamske staten (IS) og borgerkrigen i Syria.

Engdal er imidlertid usikker på hva Abbas' ord vil bety i praksis. Oslo-avtalen er selve grunnlaget for den palestinske selvstyremyndigheten (PA) som Abbas leder. Det er også grunnlaget for den økonomiske bistanden selvstyremyndigheten er helt avhengig av, og som Norge spiller en sentral rolle i sikre gjennom lederskapet for giverlandsgruppen AHLC. Gruppen skal møtes senere onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VOLDSOMT: Palestinske ungdommer kaster stein mot israelske styrker i byen Hebron på Vestbredden i protest mot situasjonen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Foto:Mussa Qawasma,Reuters / NTB scanpix

Brende: Abbas frustrert

Norges utenriksminister Børge Brende sier han nå er spent på hvordan Israel vil reagerer på Abbas' uttalelser.

– De første reaksjonene fra Netanyahu er veldig konfrontatoriske, men det er ikke noen tvil om at Israel- og Palestina-situasjonen er mer alvorlig enn på lenge. Dette viser jo at uten håp om politiske løsniner og en tostatsløsning, så vil den type ting veldig lett oppstå.
- Hvordan reagerer du på talen?
– Det er en sterk frustrasjon fra Abbas sin side, og en trussel om at han føler at han ikke kan ta ansvaret for Palestina uten å ha en reell innflytelse på det som går på styret og mulighetene til å skape vekst og utvikling. Han mener at han er bundet på hender og føtter. Jeg har forståelse for hans situasjon, men samtidig er jeg opptatt av at vi må få en politisk prosess på skinner igjen slik at vi kan få en fremforhandlet tostatsløsning, sier Brende.

Stor spenning før tale

I forkant av talen var det ventet at han kom til å «slippe en bombe» fra talerstolen, og de fleste spekulasjonene dreide seg om at ville erklære sin egen avgang som president. En annen teori gikk ut på at han kom til å kunngjøre at Den palestinske selvstyremyndigheten skal oppløses og hele ansvaret for okkupasjonen av Vestbredden overlates til Israel. Palestinsk frustrasjon over at fredsprosessen med Israel har stoppet, skal være bakgrunnen for vurderingene.

Flagg

Ifølge nyhetsbyrået DPA forsøkte USA å presse Abbas til å dempe budskapet i talen, noe han skal ha gått med på.

Et stort antall stats- og regjeringssjefer er ventet til flaggseremonien onsdag kveld norsk tid, mens andre vil holde seg borte for å markere motstand mot flaggheisingen. Å heise flagget er et «håpets øyeblikk», har Abbas sagt.

– Det er på tide å endelig oppnå uavhengighet for staten Palestina gjennom en fredelig løsning på konflikten mellom Palestina og Israel, skriver presidenten i en kronikk i den amerikanske nettavisen Huffington Post.

Les også: Ap vil anerkjenne palestinsk stat

Flertall for vold

Men ikke alle ønsker en fredelig løsning. Ifølge en meningsmåling utført av Palestinian Centre for Policy and Survey Research viser at 57 prosent av palestinerne på Vestbredden og Gazastripen nå støtter et væpnet opprør mot Israel, mot 49 prosent for tre måneder siden.

Dette er en like stor andel som like før den andre intifadaen brøt ut i de palestinske områdene i 2000. To av tre spurte mener også at Abbas bør trekke seg som president, viser målingen.

Desember i fjor: Palestina ber Sikkerhetsrådet om fred innen ett år

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STOPP: Israelsk politi stanser en palestiner som ønsker å besøke området hvor al-Aqsa-moskeen ligger i Jerusalem. Foto:Ammar Awad,Reuters

Opptøyer i Jerusalem

En viktig kilde til palestinsk frustrasjon den siste tiden er frykt for at Israel skal endre reglene for besøk ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Moskeen ligger på stedet som jødene kaller Tempelhøyden, og dagens regler sier at jøder ikke har lov til å be oppe på selve høyden. Den siste måneden har israelsk politi flere ganger tatt seg inn i al-Aqsa-moskeen, og det har vært en rekke sammenstøt mellom israelske politifolk og palestinske ungdommer.

Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen sa denne uken at situasjonen ved al-Aqsa kan utløse et nytt palestinsk opprør – en intifada – som det vil bli umulig å stanse.

President Abbas har på sin side varslet at sammenstøtene i Jerusalem kan forårsake en intifada «som vi ikke ønsker».

Kommentar: Intet nytt fra Vestbredden

Netanyahu: – Egger til uro

Talen til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er løgnaktig og egger til uro i Midtøsten, ifølge Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi forventer at palestinske myndigheter og den som er leder der, opptrer ansvarlig og aksepterer forslaget fra den israelske statsministeren om forhandlinger uten betingelser, heter det i en uttalelse fra den israelske statsministerens kontor etter Abbas tale foran FNs hovedforsamling onsdag.

– At Abbas gang på gang har sagt nei til slike samtaler viser at han ikke er interessert i fred, legges det til.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. Israel/Palestina
  2. Israel
  3. Midtøsten

Flere artikler

  1. Midtøsten-ekspert: Situasjonen er mer dramatisk enn før forrige intifada

  2. Netanyahu: Israel kjemper for livet

  3. Flere titalls palestinere skadd i sammenstøt med israelske soldater

  4. Palestinere om Jerusalem-erklæring: – Kan føre til ukontrollert vold

  5. Trump om egen Midtøsten-plan: – Et stort skritt mot fred

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder