Titusener marsjerte mot klimaendringer jorden rundt

3.400 personer marsjerte i Oslo

Demonstrasjoner i London, New Delhi, New York og Tokyo

Demonstranter over hele verden marsjerte lørdag for legge press på verdens ledere før klimatoppmøtet i Paris.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I strålende solskinn og under paroler som «Kutt utslippene nå» og «Det finnes ingen planet B» stilte over 3.400 personer opp på Jernbanetorget for å sende en klar beskjed til politikerne om å ta tak i klimaproblemene før det er for seint.

– Dette er den største miljømarkeringen i Oslo på svært lang tid, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Les også: Erna bekrefter at klimaforliket kan ryke

De norske deltagerne var ikke alene. Det ble også arrangert demonstrasjoner i London, København, New Delhi, Kampala, Manila, Kyoto, Austin, New York, Dhaka, Tokyo, Kairo og São Paulo. Demonstrasjonene skjer i forbindelse med klimatoppmøtet i Paris som starter søndag.

Klima i Norge år 2100: Regn, skred og flom

Australia er blant landene der oppslutningen var stor. En demonstrasjon i Melbourne fredag samlet ifølge nyhetsbyrået DPA 60.000 mennesker, og i Brisbane var mellom 5.000 og 10.000 samlet lørdag. 15.000 personer tok også til gatene i Auckland i New Zealand, skriver The Guardian. Kravet til demonstrantene er at verdens land skal samles om konkrete tiltak mot klimaendringer.

Optimistisk

Haltbrekken i Naturvernforbundet er positivt overrasket over at så mange møtte opp for å marsjere.

– Det gjør meg optimistisk i forkant av klimatoppmøtet i Paris. Dette er et arrangement som verdens ledere ikke kan overse, fastslår Haltbrekken.

Bakgrunn: Dette bør du vite om Paris-møtet

Klimamarsjer ble lørdag arrangert over hele verden før klimatoppmøtet neste uke. I Paris ble imidlertid to massemønstringer stanset av sikkerhetsgrunner etter terrorangrepene som rammet den franske hovedstaden 13. november.

I Norge har over 70 organisasjoner fra miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kirken stilt seg bak mobiliseringen, som foregikk samtidig på 18 steder fra Hammerfest til Kristiansand, i den varmeste novembermåneden i manns minne.

Tydelig signal

Med blant andre ordfører Marianne Borgen (SV) i front gikk de frammøtte opp Karl Johan til Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

– Dette er en stor markering som vil ha stor betydning, sier Borgen til NTB.

Klimamarsjen sender et tydelig signal til verdens ledere, mener hun.

Så du denne? Her forsvinner den norske vinteren

– Det er en klar beskjed til politikerne om at de må ta ansvar, sier hun.

Preses i Den norske kirke Helga Haugland Byfuglien mener at det ikke er noen tid å miste.

– Vi vil ha en ambisiøs, forpliktende og rettferdig klimaavtale. Vi trenger politiske grep som skaper endring nå, slo hun fast i sin appell før hun overlot podiet til utenriksminister Børge Brende.

– Mer enn et miljøproblem

Han kunne konstatere at folkehavet foran ham er en inspirasjon for både ham selv og resten av den norske delegasjonen som drar til COP 21 i Paris.

– Det folkelige engasjementet gir oss legitimitet i klimaforhandlingene, sa Brende og lovte at Norge skal gå i bresjen for en ambisiøs klimaavtale.

Ifølge utenriksministeren er verden mye nærmere en klimaavtale enn på lang tid.

VG mener: Globale problemer krever internasjonalt samarbeid

– Jeg tror at Paris vil vise at vi er på riktig vei, og jeg tror verdens ledere er rede til å handle. For det er handling vi trenger, fastslår han.

– Klimaendringene kan ikke fortsette. Verdenssamfunnet må ta inn over seg at dette er langt mer enn et miljøproblem. Greier vi ikke å stanse klimaendringene, kan vi bare glemme å nå de andre bærekraftmålene, som å utrydde all ekstrem fattigdom, sier Brende.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder