De syriske flyktningebarna Firas og Amar bor med mor og bestemor i et betongrom uten vinduer i Amman. Pappa er savnet i Syria, moren har ikke hørt fra ham på to år. Søndag besøkte statsminister Erna Solberg den vesle familien som har kommet seg ut av flyktningeleiren. Mor og bestemor ønskert ikke å oppgi sine navn. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden ,

Flyktningkvinner i Jordan: – Det er mennene som drar til Europa

Um Firas og barna flyktet fra krigen i Syria• Fire mennesker lever på 1800 kroner i måneden

AMMAN (VG) Um Firas (36) passer på sin svigermor og to barn. Mannen har vært savnet i Syria i tre år. Å flykte videre til Europa er umulig for dem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I 2013 flyktet de til Jordan, etter å ha først levd som internt fordrevne i den syriske hovedstaden Damaskus i to år, drevet fra hjembyen Homs av krigen.

De ankom først til gigantleiren Al Zaatari, der det bor over syriske 80.000 flyktninger. Nå leier familien på fire et lite hus i Jordans hovedstad Amman.

VENTER PÅ SKOLEGANG: Amar (9) og Firas (12) har flyktet fra Syria med mor og bestemor. Faren deres er savnet i hjemlandet. Foto: Harald Henden ,

– Vi flyttet fra leiren fordi barna ble smittet av et virus, og fordi vi har bedre tilgang på helsehjelp her, forklarer Um Firas, som betyr «mor til Firas» – hennes eget navn vil ikke hun og hennes 58 år gamle svigermor at skal brukes.

Les også: Erna Solberg i flyktningleir: – Skjønner at de vil til Europa

De to kvinnene bor alene med Firas på tolv og Amar på ni. Det er i barnas fremtid de setter sin lit. Deres egne liv er blitt ødelagt av krigen, og felles savn av ektemannen og sønnen de ikke har hørt fra på to år.

– Han har vært savnet i over tre år nå, og det har gått to år siden vi fikk livstegn fra ham på Facebook. Han kjempet i krigen, men vi har aldri fått bekreftelse på om han er levende eller død, sier Um Firas.

Får hjelp fra FN

Det bor over 630.000 FN-registrerte flyktninger i Jordan, mens regjeringens tall er på over 1,4 millioner, på grunn av det store antallet som ikke er registrert. Flertallet av flyktningene bor i urbane bosetninger, ikke i flyktningleirene. I hovedstaden Amman bor når en tredjedel av flyktningene.

Um Firas og barna leier et enkelt hus med to rom og kjøkken på det private marked, som de betaler 12 jordanske dinar for i måneden, 1450 kroner, av de totalt 1800 kronene de får månedlig fra FN. I tillegg får de matrasjoner og helsekort.

De to barna har foreløpig ikke fått skoleplass. En eldre kvinne som svigermor var venner med i Syria bor også hos familien.

VIL IKKE FLYKTE VIDERE: De syriske kvinnene vil ikke forsøke å flykte videre til Europa. Foto: Harald Henden ,

– Venner med slektninger her hjalp oss å finne dette stedet å bo, og vi får hjelp fra FN, men det er veldige lite å leve for, sier Uma Firas.

– Mange drar til Europa, men det er mennene som drar. Vi kan ikke dra alene to kvinner og to barn, det er for dyrt og for farlig, fortsetter hun.

– Vi kan heller ikke noe annet språk enn arabisk, og har ingen utdanning, så jeg vet ikke hvordan vi skulle ha klart oss i Europa.

Svigermor har heller ikke noe ønske om å flykte videre.

– Vi har klart å komme oss hit, og jeg vil bo nær Syria i tilfelle vi får høre noe om sønnen min.

BESØK FRA NORGE: De syriske flyktningebarna Firas og Amar bor med mor og bestemor i et betongrom uten vinduer i Amman. Pappa er savnet i Syria, moren har ikke hørt fra ham på to år. Søndag besøkte statsminister Erna Solberg den vesle familien som har kommet seg ut av flyktningeleiren. Foto: Harald Henden ,

– Jeg vil også blir begravet i syrisk jord, hvis det ikke blir fred, så vil jeg heller dø her enn i Europa, sier hun.

Besøk fra Erna

Søndag ettermiddag fikk familien besøk av statsminister Erna Solberg, som har kommet hit for å hente inntrykk før giverlandskonferansen til Syrias naboland.

– Det gjør sterkt inntrykk å møte kvinner som dette, en enslig mor som har alt dette ansvaret for barna og to eldre kvinner. Problemene de møter her viser at det også er viktig å finne løsninger som styrker hele lokalmiljøet flyktningene lever i, slik at det ikke blir gnisninger mellom dem og deres fattige, jordanske naboer, sier Solberg.

Billedspesial: Se bilder fra Erna Solbergs besøk i Libanon

I møtene med de jordanske og libanesiske statsministrene er Solberg blitt bedt om å formidle ønsket om mer langsiktig hjelp til resten av giverlandene til Syrias naboland.

Les også: Jan Egeland vil ha Marshallplan for Syrias naboland

– Det er særlig en styrking av utdanningskapasiteten og infrastrukturen som det blir bedt om. Jeg har forståelse for at nabolandene ønsker mer langsiktige avtaler for aå avlaste flyktningsituasjonen, sier Solberg.

Les mer: Erna Solberg vil vurdere ettermiddagsskole for flyktningbarn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder