ØVER: Soldater fra Sør-Korea er i gang med den årlige øvelsen sammen med USA for å være forberedt i tilfelle et angrep fra Nord-Korea. Dette bildet er tatt i nærheten av grensebyen Panmunjom. Foto: AHN YOUNG-JOON, AP

Sør-Korea og USA starter militærøvelse

Sør-Korea og USA sparket mandag i gang en omfattende felles militærøvelse idet Nord-Korea hever våpenhvilen og stenger «krisetelefonen» til nabolandet.

Artikkelen er over syv år gammel

Den felles militærøvelsen omfatter flere tusen soldater, til tross for at det meste foregår virtuelt ved hjelp av datasimuleringer.

Nord-Korea fordømmer øvelsen og har kunngjort at våpenhvileavtalen mellom nord og sør fra 1953 opphører mandag, ifølge nordkoreanske myndigheter. De har i tillegg annullert en ikkeangrepsavtale fra 1991 og kuttet en direkte telefonlinje til regjeringen i sør, som er ment for bruk i krisesituasjoner.

Vanligvis snakker de to partene sammen på linjen to ganger daglig for å sikre at den er i orden.

- Men Nord svarte ikke på vår oppringing i dag morges, sier en talskvinne for det sørkoreanske departementet.

Uforutsigbart

Nord-Koreas hær, marine, luftvåpen og strategiske raketter er klargjort for total krig, skrev avisa Rodong Sinmun, som er talerør for Nord-Koreas kommunistparti, søndag.

- Nå som våpenhvileavtalen er blåst i filler, kan ingen forutsi hva som vil skje heretter, skriver avisen.

Sør-Korea forventer at kommuniststaten vil gjennomføre en omfattende militærøvelse i øst senere i uka.

De to landene har ikke diplomatiske forbindelser, og eksperter har påpekt at mekanismer som kan roe tilspissede situasjoner, nå er satt ut av spill. Når det nå holdes storstilte militærøvelser øker spenningen. En villet provokasjon, så vel som en soldattabbe eller et streifskudd, kan føre til en militær opptrapping.

Truer med atomangrep

Men det er ikke første gang Nord-Korea sier opp avtalene og kutter telefonlinjen til myndighetene i Seoul. Sist de to landene var i direkte militær konflikt, var i 2010 da et sørkoreansk marinefartøy ble senket og nordkoreanske granater rammet en sørkoreansk øy.

Den siste tiden har Nord-Korea brukt stadig sterkere ord rettet mot Sør-Korea og USA. Utenriksdepartementet har blant annet sagt at en ny Korea-krige er uunngåelig og landet har truet med «kjernefysiske forkjøpsangrep» mot sine erkefiender.

I februar gjennomførte landet sin tredje atomprøvesprengning og ble møtt med skjerpede sanksjoner fra FN, men man tror ikke landet vil være i stand til å nå det amerikanske kontinentet med en kjernefysisk ladning.

Føler seg forpliktet

Observatører tror imidlertid det nordkoreanske regimet nå føler seg forpliktet til å følge opp sterk ordbruk med mer handling. Yang Moo-Jin, en sørkoreansk professor i Nord-Korea-studier, mener landet kan prøveskyte en kortdistanserakett eller at marinen sender fartøy over grensen til havs.

Han sier det er spesielt bekymringsfullt at den forholdsvis nye nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, synes å det er greit å handle uten hensyn til hva Kina, landets nærmeste allierte, måtte mene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder