«Vi måtte løfte hoder opp av vannet for å se om de var i live»

I blandingen av vann, diesel og eksos var flyktningene sjanseløse. I lasterommet på den skrøpelige smuglerbåten mistet 52 mennesker livet.

Artikkelen er over fire år gammel

Legen sitter på kne på det lyseblå dekket. Han er gjennomvåt av svette mens han jobber frenetisk for å holde liv i mannen foran seg i den stekende solen.

Rundt dem ligger livløse kropper.

Flere av dem i stabilt sideleie etter mislykkede gjenopplivningsforsøk. Nå dekkes ansikt etter ansikt av tøystykker, redningsvester eller andre ting redningsmannskapene tilfeldigvis har for hånden.

Under dem, i buken på smuglerbåten, ligger 49 døde til.

– Det var et hav av kropper nede i båten, sier Will Turner i Leger uten grenser til VG.

Sammen med resten av mannskapet på redningsskipet «Phoenix» og det svenske kystvaktfartøyet «Poseidon» deltok han i redningsoperasjonen utenfor kysten av Libya før helgen.

Artikkelen fortsetter under bildet

TRAGEDIEN: Her jobber Simon Bryant (i hvitt midt i bildet) med å redde livet til en av få som overlevde det trange og overfylte lasterommet på smuglerbåten utenfor kysten av Libya. Rundt ham ligger tre av de over 2500 som har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet så langt i år. Foto:Migrant Report,

Beretningene gir et innblikk den brutale virkeligheten som møter mannskapene som jobber for å redde liv i Middelhavet.

– Flere av flyktningene var bevisstløse. Da det medisinske teamet vårt kom frem, ble de møtt av scener som minnet om en massakre, sier Turner.

En annen av de som var med på aksjonen beskriver det slik:

– Vi måtte løfte hoder opp av vannet for å se om de var i live.

Mannskapenes egne bilder

Som VG skriver i dag, er Middehavet det dødeligste stedet i verden for mennesker på flukt. Så langt i år har minst 2500 mistet livet. Dødstallene stiger dag for dag.

SE GRAFIKKEN:Slik har Middelhavet blitt «dødehavet»

VG har fått tilgang til mannskapenes egne bilder fra redningsoperasjonen utenfor Libya-kystesn forrige uke.

Bildene viser hvordan dekket av trebåten –13 meter lang – er tettpakket med over 400 flyktninger, som står så tett at knapt klarer å bevege seg.

Men det var først da menneskemengden ble tatt om bord i det svenske kystvaktfartøyet at mannskapene forsto at noe var galt.

PÅ MOBIL? KLIKK HER FOR Å SE STORE BILDER!

Opp fra en liten luke i dekket på den skrøpelige fiskebåten snublet flere flyktninger frem.

Under bena på de minst 400 på dekk hadde smuglerne stuet de som ikke hadde råd til å betale de ekstra hundrelappene som kunne sikret dem en plass under åpen himmel sammen i et bitte lite rom. Uten muligheter til å komme seg ut før redningsmannskapene saget seg vei ned til dem.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTE: Her ligger smuglerbåten langs siden på det svenske kystvaktskipet "Poseidon". Under føttene deres kjempet de som ikke hadde råd til plass i friluft for livet. Foto:Gabriele Francois Casini,Leger uten grenser

INNE: Klaustrofobisk trangt, mørkt, og dødelig dårlig luft. Slik så det ut i ett av lasterommene på en av smuglerbåtene Leger uten grenser og den svenske kystvakten hjalp utenfor Libya torsdag. Foto:Gabriele Francois Casini,Leger uten grenser

Flere av dem døde mellom hendene til de frivillige legene.

– En pasient med kritiske skader ble stabilisert på klinikken om bord på «Phoenix» før han ble evakuert med helikopter til fastlandet, skriver Leger uten grenser.

**I løpet av fire hektiske formiddagstimer forrige uke var mannskapet på de to fartøyene med på tre store redningsoperasjoner. Sammen med de andre skipene som pløyer de midtre delene av Middehavet, plukket de opp over 3000 flyktninger bare onsdag.

**Over 10.000 mennesker er reddet utenfor kysten av Libya bare den siste uken. Men langt fra alle er like heldige:

**Over 2500 har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet så langt i år. De foreløpig siste da to båter kantret utenfor kysten av Libya fredag morgen, og nærmere 40 da en annen båt forliste søndag kveld.

Bilder fra området viser hvordan sivilkledde libyere fisker kropp etter kropp opp fra vannet.

– Vi jobber med svært begrensede ressurser. De fleste båtene vi bruker, er fiskebåter som vi låner fra eierne, sier en ikke navngitt representant for Libyas kystvakt til Reuters.

Flere arrestert

I helgen la det svenske kystvaktskipet og Leger uten grensers «Phoenix» til kai i Italia med nesten 700 langt heldigere om bord.

Blant de overlevende var også ti personer som er mistenkt for å ha organisert smuglingen.

– Vi har informasjon om enkelte individer om bord som vi skal overlevere til italiensk politi, sa Mattias Lindholm i den svenske kystvakten til nyhetsbyrået TT.

Det er en mager trøst for de 52 som mennene kan bli tiltalt for å ha drept.

For dem endte drømmen om Europa i mørket, dypt inne i det lyseblå skroget på fiskebåten utenfor Libya.

Kvalt av mangel på oksygen eller avgasser fra motoren. Liggende i en illeluktende blanding av diesel og vann.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder