Norsk ekspert: ­– Kraftige overdrivelser og «diktatur-karikaturer»

ENEHERSKER: Kim Jong-un inspiserer en militærleir på et ukjent sted i Nord-Korea, på et av de siste bildene det statlige nyhetsbyrået KCNA har sluppet av ham. Foto:AFP / KCNA,

Aktivister hevder Kim Jong-un har sendt 100.000 «slaver» utenlands

Til sammen 160.000 nordkoreanere skal ifølge sørkoreanske aktivister jobbe på alt fra anleggsområder i Midtøsten til fiskebåter i Stillehavet. Nias-direktør Geir Helgesen mener påstandene bør tas med en klype salt.

 • Theis Roksvåg Pedersen

Artikkelen er over fem år gammel

I flere tiår har det lukkede diktaturet blitt beskyldt for å sende arbeidere til utlandet, for så å konfiskere mesteparten av lønnen deres. Der skal de jobbe på alt fra kinesiske fabrikker, russiske skogbruk og veiprosjekter i Myanmar, til anleggsområder i Midtøsten, fiskebåter i Stillehavet – og for å bygge monumenter av diktatorer i afrikanske land.

Arbeiderne skal ifølge anerkjente The New York Times jobbe med tilsynsmenn fra nordkoreanske myndigheter hengende over seg – og bo i fengselslignende leire.

I årene etter at Kim Jong-un arvet den ubestridte lederrollen – og samtidig som internasjonale sanksjoner har økt mot landet, sist i januar – mener menneskerettighetsaktivister at andelen utenlandske arbeidere har økt betraktelig:

I 2012 estimerte Korea Policy Research Center i denne rapporten at mellom 60.000 og 65.000 nordkoreanere jobbet i mer enn 40 land. Ifølge NK Watch, en menneskerettighetsgruppe i Seoul, har tallet siden den gang økt med hele 100.000.

– Finansierer luksusforbruk

– Nord-Korea utnytter arbeiderne sine og lønningene deres for å fete opp Kim Jong-uns private pengekiste, sier Ahn Myeong-chul til The New York Times.

– Vi går ut fra at Kim bruker noen av pengene til å kjøpe luksusvarer til elitekretsen sin, og til å finansiere den nylige bygge-boomen i Pyongyang, som han har satt i gang for å vise sitt lederskap.

Den amerikanske avisen har også intervjuet Rim Il, en avhopper som jobbet for Nord-Korea i Kuwait i 1996.

– Vi hadde kun fri to fredagsettermiddager i måneden, men måtte bruke den tiden på å lese bøker eller se filmer om storheten til lederen vår, uttaler Il.

Ifølge britiske The Independent er trusler om represalier mot arbeidernes familier hjemme i Nord-Korea, grunnen til at få flykter fra arbeidsstedene.

– Ikke ulikt andre land

Nordmannen Geir Helgesen, som er direktør ved Nordisk institutt for asiastudier (Nias) i København, er blant Nordens fremste eksperter på Nord-Korea. Han mener sørkoreanske aktivister fokuserer på arbeiderne i utlandet med «en klar agenda om å vise hvor forferdelig Nord-Korea er».

– For det første går jeg ut fra at vi står overfor noen kraftige overdrivelser når det gjelder tallet 100.000, sier han.

– Det er klart at problemet eksisterer, men nordkoreanerne utgjør faktisk en mindre andel – det er langt flere mennesker fra andre fattige land i særlig Sør-Asia som jobber som ufaglærte på bygningsplasser og andre steder. De snakker om at nordkoreanerne ikke får penger – og det er stadig sant nok at noen av pengene går til statsapparatet; men dét er ikke ulikt mange andre land, fortsetter Helgesen.

«Lett» å kritisere Nord-Korea

Han understreker at han ikke på noen måte er motstander av Nord-Korea-kritikk.

– Men det er veldig lett å kritisere dem. Vi bør imidlertid se dette i en større sammenheng: Ufaglærte arbeidere som sendes utenlands for å arbeide under kummerlige kår, er et reelt problem mange steder i verden.

– Hva med påstandene om at lønningene brukes på privat luksus?

– Det er jo begrenset hvor mye eliten kan spise og drikke, kjøre sportsbiler og se på pornofilmer. Der igjen ser vi en slags karikatur av et diktatur.

Nias-direktøren mener dessuten at vestlige sanksjoner og det faktum at Nord-Korea fortsatt er verdens mest isolerte land, uansett ikke har spilt særlig inn på elitens forbruk.

Tidligere i år kom nyheten om at Kim Jong-un har planlagt å besøke Russland den 9. mai, i forbindelse med en minneseremoni for å markere slutten på andre verdenskrig.

Les også

 1. New York Times: NSA brøt seg inn i Nord-Koreas datasystemer før Sony-hackingen

  USA trengte seg inn i nordkoreanske datanettverk for flere år siden, ifølge New York Times.
 2. Slipper «The Interview» i Nord-Korea til tross for trusler

  Sørkoreanske aktivister har sluppet brosjyrer i Nord-Korea med ballonger, og skal nå fly inn «The Interview», til tross…
 3. Nyhetsbyrå: Kim Jong-un besøker Russland

  Russland bekrefter at den nordkoreanske diktatoren har takket ja til å besøke Russland til våren, melder det…
 4. Slik er «Air Force Un» - Kim Jong-uns presidentfly

  Nord-Koreas president flyr med stil. I et sovjetisk fly fra 1960-tallet.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Sør-Koreas president ønsker fredsavtale med naboen i nord: – De er ikke akkurat på talefot

 2. Nord-Korea sprengte samarbeidskontor: - En kraftfull beskjed

 3. Sørkoreansk ekspert: Kim Jong-un er galere enn sin far

 4. Pluss content

  Kims lillesøster: - Vennlig, diplomatisk og god på small talk

 5. Sivile evakueres, Nord-Korea med 48 timers ultimatum: Disse høyttalerne kan utløse krig

Fra andre aviser

 1. Sør-Korea: - Kaesong-lønninger gikk til Nord-Koreas våpenprogram

  Fædrelandsvennen
 2. Sør-Korea: – Nord-Korea har sprengt samarbeidskontor i luften

  Bergens Tidende
 3. Det Pence så i Sør-Korea kan ha påvirket initiativ til samtaler med Nord-Korea

  Aftenposten
 4. Sjokoladekjeks, juletrær og heiajenter er våpen i PR-krig

  Aftenposten
 5. Nord-Korea truer med militær aktivitet i demilitarisert sone – Sør-Korea svarer på kritikk

  Aftenposten
 6. Nord-Korea skyter opp kortdistanseraketter

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder