FORNØYD: President Hassan Rouhani, her fotografert i FNs generalforsamling i september. Foto: AFP

Iran: Atomavtale tjener verdensfreden

Atomavtalen mellom Iran og verdens stormakter er positiv både for verdensfreden og for regionen, mener Irans president Hassan Rouhani.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Denne avtalen tjener alle landene i regionen og den globale freden, sier Rouhani i et brev til Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

- Irans kjernefysiske rettigheter og rett til anrikning ble anerkjent av verdensmaktene, sier Rouhani, som også fremholder at Irans anrikningsaktiviteter vil fortsette nærmest som tidligere.

BAKGRUNN: Historisk enighet om atomavtale med Iran

At samtalene om en avtale om Irans omstridte atomprogram lyktes, skyldtes de retningslinjene Khamenei staket ut, ifølge Rouhani. Også Khamenei hyllet søndag avtalen.

Avtalen som ble inngått i Genève natt til søndag, gjelder i seks måneder, og Rouhani sier samtaler om en omfattende og varig avtale vil starte umiddelbart. Iran har en sterk vilje til å innlede slike samtaler, forklarer han.

Rouhani er også klar på at straffesanksjonene mot Iran nå knaker i sammenføyningene.

Valget av relativt moderate Rouhani i sommer satte på nytt fart i forhandlingene om Irans atomprogram, som har pågått mer eller mindre intensivt i en årrekke.

LES OGSÅ: Dette er nøkkelpunktene i atomavtalen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder