DØDENS ROM: I dette rommet mottar dødsdømte fanger i Texas de giftige injeksjonene. Foto: F. CARTER SMITH, SMYGMA, CORBIS

Texas går tom for dødsdoser

(VG Nett) I september vil Texas være tom for bedøvelsesmiddelet som benyttes under henrettelser. Produsenten nekter å selge til delstater som praktiserer dødsstraff.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Pentobarbital er navnet på bedøvelsesmiddelet som myndighetene i Texas bruker i giftsprøyten som tar livet av dødsdømte fanger.

Det danske legemiddelselskapet Lundbeck har i flere år vært den eneste leverandør av stoffet, som også er kjent som Nembutal.

Omfattende protester i Danmark

Da det i 2011 ble kjent at bedøvelsesmiddelet brukes til henrettelser, førte det til omfattende protester i Danmark.

Mange mente det var hyklerisk av et legemiddelfirma i et land som forbyr dødsstraff å selge medisiner til henrettelser.

Protestene førte til at selskapet besluttet å stoppe salget til nettopp dette bruket.

Dermed har Texas siden 2011 vært overlatt til sitt restlager av Pentobarbital.

Texas henretter flest

I september går restlageret ut på dato, noe som har gjort det til et åpent spørsmål om hva som vil skje med de fem henrettelsene som er planlagt i høst, skriver Time.

Texas er den amerikanske delstaten som gjennomfører flest henrettelser. Siden år 2000 har de henrettet 304 fanger.

John Hurt, informasjonssjef i delstatens kriminaldepartement, sier de nå vurderer flere alternativer. Enten vil de finne en annen leverandør av Pentobarbital, eller bytte til et et annet stoff.

Usikre alternativer

Det er imidlertid høyst uklart hvor sannsynlig disse alternativene er.

Danske Lundbeck har solgt rettighetene til å produsere Pentobarbital til et amerikansk firma, under betingelsen av det ikke distribueres til bruk under henrettelser.

Andre aktuelle produsenter av lignende stoffer er ifølge Death Penalty Information Center ikke underlagt tilsyn av USAs Mat- og legemiddeletat. Dermed er effekten av disse høyst usikker.
Det gjør at rettsvesenet i delstatene som tillater dødsstraff trolig ikke vil tillate disse brukt i en giftsprøyte, ifølge Time.

Texas er ikke alene om å stå ovenfor denne utfordringen. Også delstatene Oklahoma, Georgia og Missouri leter nå etter et alternativ til bedøvelsesmiddelet Pentobarbital i sine giftsprøyter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder