SENSITIVT: Etter at avsløringene om at Angela Merkel sin telefon skal ha blitt avlyttet, krever flere toppledere i EU avklaring fra USA. Foto: MAURIZIO GAMBARINI/Afp

Tyskland vil lage eget internett for å unngå overvåking

Et tysk telekommunikasjonsselskap vil skjerme den lokale internett-trafikken fra utenlandske etterretningstjenester ved å danne et eget internett.

  • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdagens avsløringer om at Angela Merkel sin telefon skal ha blitt avlyttet av amerikansk etterretning har skapt sterke politiske reaksjoner. Nå har et delvis statseid teleselskap, Deutche Telekom, kommet med et forslag som skal sikre tysk internettsurfing fra overvåking: de vil lage et tysk internett.

Forslaget går ut på at tyske leverandører av kommunikasjon skal samarbeide om å skjerme internettet fra utenlandsk etterretningstjenester, ifølge Reuters.

Det lanserte forslaget lider foreløpig av flere praktiske problemer. Et skjermet internett vil ikke fungere når tyskere surfer på nettsteder der serveren ligger i utlandet, slik som for eksempel Google og Facebook, ifølge eksperter på telekommunikasjon og internett som Reuters har snakket med.

Et slikt tiltak vil videre være i strid med den fundamentale oppbyggingen til internett, nemlig at den har en global trafikk på tvers av landegrenser, hevder ekspertene.

Kontroll med internettbruk er vanlig i land som Kina og Iran der det anvendes brannmurer for å blokkere nettsteder som Twitter og Facebook.

- Hvis flere land murer seg inne er det problematisk, sier den amerikanske sikkerhetsforskeren Dan Kaminsky.

- Det kan føre til lammet åpenhet og effektivitet som har gjort nettet til en kilde til økonomisk vekst, sier han.

- Forslaget fra Deutche Telekom er prisverdig, men det er også et PR-stunt, hevder professor i telekommunikasjon ved Duisburg-Essen, Torsten Gerpott, ifølge nyhetsbyrået.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder