Tar opp bekymringen på NATO-toppmøtet

ADVARER: Erna Solberg foran NATO-jagerfly og stridsmaskiner på Celtic Manor utenfor Newport torsdag. Foto:Atle Jørstad,

Solberg om norske jihadister: Grunn til engstelse

NEWPORT (VG) Statsminister Erna Solberg (H) mener nordmenn som har dratt ut som jihadister i utlandet utgjør en stor trussel for Norge, og vil ta opp temaet på NATO-toppmøtet.

Artikkelen er over fem år gammel

Rekrutteringen til islamistiske terrororganisasjoner, som den såkalte Islamske staten, fra NATO-land har foreløpig ikke stått på agendaen til statsministeren.

Til nå først og fremst har diskutert fremtiden til Afghanistan. Men:

– Jeg kommer til å snakke om det, for det er klart at det samarbeidet er viktig. Jeg har snakket med Hollande om det i Frankrike, og Cameron da jeg var i London. Det er mye fokus på dette, sier hun til VG.

Dobbel fare

Jihadister som returnerer til sine hjemland blir sett på som en stor trussel, og Solberg har følgende beskjed til nordmenn som bekymrer seg for fremmedkrigere som kommer tilbake til Norge:

– Det er viktig å si at PST følger med og passer på folk. Det jobbes mye politimessig. Men det er en grunn til engstelse for det som skjer. Jeg synes ikke jeg som statsminister skal si at det ikke er farlig. Det er faktisk det vi har definert som den største terrortrusselen.

Bakgrunn: Slik rekrutteres Syria-krigerne

Hun mener trusselen består i både folk som kommer tilbake til Norge med et oppdrag og en evne til å gjennomføre oppdraget, og at det kan komme folk som er skadet av en krigssituasjon.

Vil jobbe med grasroten

Solberg sier hun ser til Danmark – og de til oss – for å se hvordan man kan få gjort et bedre arbeid på området.

– Blant annet det arbeidet man har begynt med i noen kommuner i Danmark, å jobbe mye mer med grasrotbevegelsen nedenfra og opp og stoppe før radikaliseringsprosessen virkelig er i gang.

– I Storbritannia vurderes det å frata mistenkte passet på vei ut av landet og hindre de som vil tilbake i å komme inn i landet. Hva tenker du om en slik løsning?

– Vi skal gå gjennom de mulighetene vi har innenfor den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om å frata statsborgerskap der man har mulighet til å beholde eller ta tilbake sitt tidligere statsborgerskap. Det er det vi har vurdert så langt, sier Solberg.

Tidligere på dagen sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at forsvarsalliansen vil vurdere å gå til kamp mot IS dersom henvendelsen kommer. Solberg understreket overfor VG at Norge også kan vurdere bidrag, men mener alle er tjent med at landene i Midtøsten selv er de som slår terrororganisasjonen tilbake.

Hybridkrig

FORNØYD: Børge Brende er godt fornøyd med torsdagens samtaler. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Regjeringskollega og utenriksminister Børge Brende har vært i møter med en delegasjon fra Australia og blant andre John Kerry.

– Det har vært gode diskusjoner om hvordan man skal møte aggresjonen fra Russland og Putin i Ukraina, og hvordan NATO skal forholde seg til et nytt og mye mer komplekst trusselbilde. Det kan være terrororganisasjoner, det kan være ekstremistiske organisasjoner, cyberangrep. Dette med hybridkrigføring er noe nytt, sier han til VG, og fortsetter:

– Man har hatt veldig tradisjonell tenkning om at krig er å rulle over grensen til et annet land. Men i Øst-Ukraina nå ser man at man både gir militær hjelp til separatister og bruker militært personell som ikke bruker egne uniformer, i hvert fall uten distinksjoner. Den typen hybridkrig er nok NATO innstilt på å være mer forberedt på, sier han.

Han mener det at Jens Stoltenberg fikk jobben som generalsekretær i NATO, en jobb han tiltrer 1. oktober, viser at Norge nyter bred anerkjennelse og respekt i forsvarsalliansen.

– Norge er et av de får landene som ikke har kuttet i forsvarsbudsjettet. Og vi har nådd målet om at 20 prosent av forsvarsbudsjettet går til nye investeringer. Og vi har stilt opp i mange operasjoner, Afghanistan og Libya

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder