10 ekstremister pågrepet for drapsforsøk

SKUTT: Gjerningsmennene som skal ha skutt Malala Yousafzai, er nå pågrepet. Her fra en FN-samling i New York i august. Foto:Carlo Allegri,Reuters

Malala skutt i hodet i 2012: Pakistansk avis: Taliban-leder beordret drap

Angriperne som skal ha skutt og nær drepte den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai, er pågrepet. Taliban-lederen Mullah Fazlullah skal ha beordret drapet, opplyser hæren i Pakistan.

 • Eirik Landsend Henriksen
 • Shazia Majid

Artikkelen er over fem år gammel

I alt ti menn er tatt i den uroherjede nordvestlige delen av Pakistan. Pågripelsene var et samarbeid mellom hæren, politiet og pakistansk etterretning, opplyste generalmajor Asim Bajwa gjennom Twitter og på en pressekonferanse fredag.

Pågripelsene kommer i forbindelse med pakistanernes pågående militæreaksjon, som ble satt i gang mot Pakistansk Taliban (TTP) i juni i år. Militæret har frigitt navnene til seks av de pågrepne.

- Zafar Iqbal, som eide en møbelbutikk i Swat, ledet "shuraen" (sammenslutningen som bestemte at Malala måtte drepes, journ. anm.). Han fulgte instruksene til Fazlullah - som var i Kunar-provinsen i Afghanistan, sier Bajwa, ifølge den pakistanske avisen Express Tribune.

Mullah Fazlullah, som også har gått under navnet "radio mullah", er en militant islamist som ledet taliban i swat da Malala ble skutt. 7. november 2013 ble han den øverste leder for TTP.

Generalmajoren la til at ekstremistene hadde planlagte å drepe 22 fremtredende personer i lokalmiljøet. Sakene til de pågrepne vil gå for spesialrett for terrorsaker.

KOMMENTAR:Pakistan mot jihadistene

Skutt på kloss hold

Malala ble verdenskjent etter at hun i 2012, 14 år gammel, ble skutt i hodet av Taliban fordi hun blogget om barns og kvinners rettigheter.

To menn fra Taliban stanset en buss med pakistanske elever i Swat-dalen. De pekte ut Malala, og skjøt jenta og en venninne.

Malala fikk behandling i Birmingham i England, og har siden blitt frisk fra skadene.

Et knapt år etterpå talte hun foran FN, i sin første opptreden siden attentatet. Der ble hun møtt med stående applaus idet hun entret podiet.

Pågripelsene løftes frem som tegn på militæreoperasjonens suksess av Bajwa.

- Vi har drept 1000 militante i Nord-Waziristan. 45 av disse var hardbarka millitante. I tillegg er 134 arrestert, sier generalmajoren.

Ikke latt seg skremme

Malala har ikke latt seg skremme til taushet og var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor. Det var isteden OPCW som vant fredsprisen, og Malala takket i etterkant organisasjonen for sitt arbeid.

I juni i år var Malala, som fylte 17 år i juli, på besøk i Oslo. Da holdt hun blant annet en appell utenfor Stortinget.

– Når jeg ser ut over alle dere her, vet jeg at jeg ikke trenger å være redd. For det er så mange med meg i denne kampen, sa 16-åringen, til applaus fra flere hundre tilskuere.

KOMMENTAR:Prisverdige Malala

Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Sakharov-prisen, som hun ble tildelt i fjor. Like etter kom Taliban med nye trusler mot tenåringsjenta.

FN har offisielt døpt 12. juli for Malala-dagen til ære for jenta.

Mer om

 1. Pakistan

Flere artikler

 1. Tidligere talibangruppe truer Nobel-vinner Malala

 2. Malalas far: - Vi er så stolte av henne

 3. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

 4. Malala hylles og kritiseres i hjembyen

 5. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

 6. Aamir Javed Sheikh møtte Malala på hemmelig adresse i Pakistan

Fra andre aviser

 1. - Malalas Yousafzais angripere er pågrepet

  Aftenposten
 2. Malalas angripere tatt av politiet

  Bergens Tidende
 3. Malala endelig hjemme

  Bergens Tidende
 4. Talibans unge utfordrer

  Bergens Tidende
 5. Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi tildelt Nobels fredspris

  Bergens Tidende
 6. - Malalas angripere tatt av politiet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder