10 ekstremister pågrepet for drapsforsøk

SKUTT: Gjerningsmennene som skal ha skutt Malala Yousafzai, er nå pågrepet. Her fra en FN-samling i New York i august. Foto:Carlo Allegri,Reuters

Malala skutt i hodet i 2012: Pakistansk avis: Taliban-leder beordret drap

Angriperne som skal ha skutt og nær drepte den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai, er pågrepet. Taliban-lederen Mullah Fazlullah skal ha beordret drapet, opplyser hæren i Pakistan.

  • Eirik Landsend Henriksen
  • Shazia Majid

Artikkelen er over fem år gammel

I alt ti menn er tatt i den uroherjede nordvestlige delen av Pakistan. Pågripelsene var et samarbeid mellom hæren, politiet og pakistansk etterretning, opplyste generalmajor Asim Bajwa gjennom Twitter og på en pressekonferanse fredag.

Pågripelsene kommer i forbindelse med pakistanernes pågående militæreaksjon, som ble satt i gang mot Pakistansk Taliban (TTP) i juni i år. Militæret har frigitt navnene til seks av de pågrepne.

- Zafar Iqbal, som eide en møbelbutikk i Swat, ledet "shuraen" (sammenslutningen som bestemte at Malala måtte drepes, journ. anm.). Han fulgte instruksene til Fazlullah - som var i Kunar-provinsen i Afghanistan, sier Bajwa, ifølge den pakistanske avisen Express Tribune.

Mullah Fazlullah, som også har gått under navnet "radio mullah", er en militant islamist som ledet taliban i swat da Malala ble skutt. 7. november 2013 ble han den øverste leder for TTP.

Generalmajoren la til at ekstremistene hadde planlagte å drepe 22 fremtredende personer i lokalmiljøet. Sakene til de pågrepne vil gå for spesialrett for terrorsaker.

KOMMENTAR:Pakistan mot jihadistene

Skutt på kloss hold

Malala ble verdenskjent etter at hun i 2012, 14 år gammel, ble skutt i hodet av Taliban fordi hun blogget om barns og kvinners rettigheter.

To menn fra Taliban stanset en buss med pakistanske elever i Swat-dalen. De pekte ut Malala, og skjøt jenta og en venninne.

Malala fikk behandling i Birmingham i England, og har siden blitt frisk fra skadene.

Et knapt år etterpå talte hun foran FN, i sin første opptreden siden attentatet. Der ble hun møtt med stående applaus idet hun entret podiet.

Pågripelsene løftes frem som tegn på militæreoperasjonens suksess av Bajwa.

- Vi har drept 1000 militante i Nord-Waziristan. 45 av disse var hardbarka millitante. I tillegg er 134 arrestert, sier generalmajoren.

Ikke latt seg skremme

Malala har ikke latt seg skremme til taushet og var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor. Det var isteden OPCW som vant fredsprisen, og Malala takket i etterkant organisasjonen for sitt arbeid.

I juni i år var Malala, som fylte 17 år i juli, på besøk i Oslo. Da holdt hun blant annet en appell utenfor Stortinget.

– Når jeg ser ut over alle dere her, vet jeg at jeg ikke trenger å være redd. For det er så mange med meg i denne kampen, sa 16-åringen, til applaus fra flere hundre tilskuere.

KOMMENTAR:Prisverdige Malala

Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Sakharov-prisen, som hun ble tildelt i fjor. Like etter kom Taliban med nye trusler mot tenåringsjenta.

FN har offisielt døpt 12. juli for Malala-dagen til ære for jenta.

Mer om

  1. Pakistan

Flere artikler

  1. Tidligere talibangruppe truer Nobel-vinner Malala

  2. Malalas far: - Vi er så stolte av henne

  3. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

  4. Malala hylles og kritiseres i hjembyen

  5. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

  6. Aamir Javed Sheikh møtte Malala på hemmelig adresse i Pakistan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder