SPLITTET: De ekstreme islamistiske gruppene, som kjemper i Syria, har kontroll over flere områder i landet, særlig i nord og østover mot Irak. Foto: ,

Dette er rutene terroristene kan ha tatt mot Vesten

De ekstreme islamistiske krigerne som kommer til Syria bruker som regel Tyrkia som transittland.

 • Brynjar Skjærli
 • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste tror terroristene som planlegger et angrep mot Norge har reist ut av Syria for å gjennomføre aksjonen.

– PST har grunn til å tro at en gruppe personer har reist fra Syria med en målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten. Norge er nevnt konkret. Vi arbeider med å avklare og verifisere informasjonen, men vi mener troverdigheten i opplysningene er styrket, sier analysesjef Jon Fitje Hoffmann til TV 2 og legger til at det ikke er klart hvor gruppa befinner seg nå.

Tyrkia har en 910 kilometer lang grense med Syria. Dette er den mest sannsynlige veien som terroristene har tatt seg ut av Syria. Se grafikk over hvor norske Syria-krigere kan ha reist tidlgiere her.

Årsakene til at det er den tyrkisk-syriske grensen som er mest aktuell er flere.

Støtter opprøret

OMSTRIDT: Syrias president vinker under insettelseseremonien i presidentpalasset al-Shaab i Damaskus 16.juli i år. Assad ble valgt til president i syv nye år i et omdiskutert valg. Foto:Sana,Reuters

Det kan være så mange som 10-12 000 utenlandske krigere som har sluttet seg til ekstreme islamistiske grupper i Syria, som kjemper mot Bashar al-Assads regjeringshær.

- Det vi vet er at det kan dreie seg om flere tusen utenlandske krigere som er til stede i Syria, sier Syria-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.

Mange av disse har kommet inn i Syria ved å krysse grensen fra Tyrkia.

En årsak er at Tyrkia støtter opprørerne i Syria og dermed har gitt nærmest fritt leide for de som vil kjempe på opprørssiden i borgerkrigen.

- Det er bare å se på geografien, så ser man at enkleste reisemåte ut av Syria og inn mot Vesten er via Tyrkia, men det kommer helt an på hva slags pass og hvilke muligheter de har, hvilken reiserute de velger, sier Vikør.

Til tross for at store deler av Vesten også støtter den syriske opposisjonen, har det skapt sterke internasjonale reaksjoner at Tyrkia ikke gjør mer for å stoppe de ekstreme islamistene som kommer til Tyrkia for å dra inn i Syria. Bakgrunnen for denne kritikken er nettopp det som PST nå hevder er i ferd med å skje, at Syria-krigere skal vende tilbake til Vesten for å utføre terror.

- Det er ingen åpenbar grunn til at de store gruppene som kjemper for en egen islamistisk stat der nede, nå skal snu blikket mot Vesten. Dette dreier seg sannsynligvis om enkeltindivider, og mindre grupper, sier Vikør.

Islamistisk kontroll

En annen årsak til at den tykisk-syriske grensen er det mest trolige krysningspunktet er at de ekstreme islamistiske gruppene har hatt størst kontroll i deler av Nord-Syria, som grenser til Tyrkia.

- Jihadistene har størst kontroll i en del områder øst og nord-øst i Syria, og hvis de som skal reise har kontakter i de gruppene, kan det være en mulig reisevei, sier Vikør.

På en rekke steder er det helt uproblematisk å krysse grensen mellom Syria og Tyrkia, både på offisielle og uoffisielle grenseoverganger.

UBEVOKTET: Denne lille elven markerer grensen mellom mellom Syria og Tyrkia i Hacipasa ved Hatay. Her foregår det utstrakt smugling av olje og andre varer, og det er enkelt å komme seg over usett. Foto: HARALD HENDEN/VG Foto:Harald Henden,VG

Deler av grensen går gjennom kurdiske områder. Kurderne holder til på både tyrkisk og syrisk side av grensen. Det er lite sannsynlig at de ekstreme islamistene har kommet seg inn i Tyrkia i disse områdene, ettersom det er mer sannsynlig at de kommer fra territorier Nord-Vest i Syria, kontrollert av islamister.

Hvis myndighetene ikke vet hvem disse angivelige terroristene er og hvis de har pass de kan bruke uten å bli oppdaget, kan de ta fly ut fra Tyrkia og inn i Schengen via flyplassene i for eksempel Gaziantep, Adana eller Hatay. Dette har vært blant de mest vanlige transittflyplassene for ekstreme islamister som skal ut og inn av Syria.

Kontroll

Internasjonal etterretning har imidlertid kontroll på mange av de personene som er i Syria og flere land har begynt å arrestere og dømme personer som har planer om å dra eller som har vært der. PST har også tatt kontakt med norske statsborgere før de har reist til Syria.

Det kan derfor hende at eventuelle terrorister ikke kan ta sjansen på å ta fly ut fra Tyrkia og dermed må ta seg inn i det sentrale Europa på andre måter.

Det er også mulig å komme seg inn i Libanon og fly ut derfra, men det er mye mindre sannsynlig at det vil være reiseveien, da de syriske regjeringsstyrkene har mye større kontroll i områdene i nærheten av den libanesiske grensen.

En annen mulighet er gjennom Irak, men det er bokstavelig talt en lang vei å gå, selv om ISIL nå har kontroll fra Syria og langt inn i Irak, så må da disse personene eventuelt fly ut fra Bagdad, noe som kan være komplisert slik situasjonen er i Irak nå mellom den sjiamuslimske ledelsen i landet og sunnimuslimske ISIL.

Hundrevis av grupper

Den syriske borgerkrigen har utviklet seg fra små demonstrasjoner mot dagligdagse problemer i 2011 til en av de verste borgerkrigene i nyere tid. FN har forlengst sluttet å komme med offentlig statistikk på antall drepte etter at tallet hadde kommet til 100 000 og situasjonen var fullstendig uoversiktlig. Flere millioner mennesker har flyktet.

SNIKSKYTTER: En opprørssoldat sitter oppå plastikkstoler inni et hus, og holder våpenet sitt ut gjennom et hull i veggen i byen Morek i Hama-provinsen i Syria 21.juli i år. Foto:Badi Khlif,Reuters

I borgerkrigens start var det utelukkende en kamp mellom president Bashar al-Assads regjeringsstyrker og opprørere som ville styrte presidenten.

Nå er det en rekke interesser på bakken i Syria og Assads motstandere er ingen homogen gruppe.

Tvert i mot er det hundrevis av grupper som kjemper på opposisjonens side. Ofte har man sett at disse gruppene ikke kun kriger mot regjeringshæren, men også mot hverandre.

Mange interesser

Gruppene representerer et lappeteppe av interesser. Det handler om alt fra den syriske opposisjonshæren, kurdiske grupper som kjemper i grenseområdene til Kurdistan, al-Qaida tilknyttede grupperinger og rene kriminelle bander som ikke har noe annet mål enn å berike seg på den totale lovløsheten i Syria.

De største og mest betydningsfulle gruppene som kjemper mot Bashar al-Assad kan grovt sett deles inn i tre.

Den frie syriske hæren er de opprinnelige opprørerne i Syria. Dette er moderate krigere som har som mål å fjerne Bashar al-Assad fra makten i Syria. Denne gruppen har fått militær trening fra Vesten og de operer på vegne av den syriske opposisjonen, som anerkjennes i store deler av Vesten.

Jabhat al-Nusra er tilknyttet al-Qaida og har en rekke undergrupper som støtter dem. Gruppen ble dannet i 2012. Den består av en lang rekke medlemmer med krigserfaring. Da de kom for fullt inn i borgerkrigen, var det en betydelig styrke for opposisjonen på grunn av de dyktige krigerne som ofte gikk fryktløst inn i kampene med livet som innsats. De nedkjempet regjeringsstyrkene gang på gang.

Men den ekstreme islamistiske gruppen gjorde opposisjonen uspiselig for Vesten. Al-Nusra og den frie syriske hæren har en rekke ganger kriget mot hverandre om kontrollen over områder i Syria. Al-Nusras mål er å styrte Assads styre, også etablere en stat basert på sharia-lover i Syria.

Brutal

Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) var en del av Jabhat al-Nusra, men al-Qaida kuttet alle bånd til ISIL i februar i år. ISIL blir sett på som den mest brutale ekstreme islamistiske gruppen som kriger i Syria. Deres ultimate mål er å legge den muslimske verden under sin politiske kontroll. Først vil de prøve å få til dette i Levanten, som består av Syria, de sunnimuslimske delene av Irak, Libanon, Palestina, Israel og Jordan.

Gruppen ble dannet i 2004 og har kjemet om kontrollen i Irak. I sommer har de klart å ta kontroll over store områder i Irak og ISIL regjerer nå over betydelige deler av både Syria og Irak, som grenser til hverandre.

Organisasjonen blir av mange karakterisert som en terrororganisasjon, og har i løpet av få år vokst til å bli verdens rikeste innenfor denne kategorien.

Pengene har de trolig fått fra rike velgjørere som støtter deres sak i Gulfen, i Syria har de blant annet tjent penger på oljefelter de har tatt over, kidnappinger og salg av stjålne kulturskatter.

I juni 2014 anslo Etterretningstjenesten at rundt 50 personer har reist fra Norge for å bli med i ISIL.

Forsker ved The International Center for the Study of Radicalisation ved King's College i London Joseph Carter ser ikke at de to største ekstreme islamistiske gruppene som kjemper i Syria, ISIL og Jabhat al-Nusra, har noe å vinne på å beordre et terrorangrep mot Vesten nå. Det sier Carter i et intervju med Dagens Næringsliv.

- Det kan provosere frem en reaksjon fra Vesten. Spesielt ville det vært enormt negativt for ISIL, som har operasjoner i Irak og Syria som er en trussel mot vestlige interesser. Jabhat al-Nusra slåss både mot opprørere og regimet i Syria. Ved å gjennomføre et slik terrorangrep mot Vesten hadde de åpnet opp en tredje front - mot vestlige land, sier forskeren til DN og legger til at det er like sannsynlig at enkeltpersoner og mindre grupper planlegger terrorangrep på egenhånd.

Ifølge en rapport av forsker Thomas Hegghammer, som DN omtaler, har én av ni, som drar til utlandet på jihad-oppdrag, som mål å utføre terror i hjemlandet når de kommer tilbake

Les også

 1. PST-sjefen: Norske syriafarere burde vært stanset

  Norske syriafarere skulle vært stanset før de reiste ut av landet for å delta i borgerkrigen, mener PST-sjef Benedicte…
 2. PST: - Vær skeptisk til rykter på sosiale medier

  I sosiale medier sprer det seg meldinger med uriktig terrortrussel-informasjon, som hevdes å stamme fra en ansatt i en…
 3. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

  Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre…
 4. Akhtar Chaudhry (SV) om terrortrusselen: - Vi er alle i samme båt

  Akhtar Chaudhry håper at nordmenn flest forstår at…

Mer om

 1. Syria
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Syria-ekspert: Mindre grupperinger tar gisler og selger dem videre til IS

 2. Al-Qaida-krigere i Syria i VG-intervju: Klare til krig mot Putin

 3. Regimet og opprørerne har undertegnet våpenhvile i Syria

 4. De norske Syria-farerne kjemper med ekstremistgruppe

 5. Putin og Erdogan fortsetter samarbeidet i Syria

 6. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

Fra andre aviser

 1. Assad – den egentlige vinneren?

  Aftenposten
 2. Slik tvinger Irak-krisen gamle fiender over på samme side

  Aftenposten
 3. Mektig islamistgruppe støtter IS-fri sone i Syria

  Fædrelandsvennen
 4. Fortsatt langt unna fred

  Bergens Tidende
 5. Dette vet vi om nordmenn i Syria

  Aftenposten
 6. Storbritannia: 80.000 opposisjonskrigere i Syria

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder