FLYKTNINGER: En mann bærer barnet sitt idet han flykter fra sitt hjem i Sinjar. Familien tilhører den religiøse minoriteten yezidi, og frykter ekstrimistene fra IS, som sier at gruppen er djeveldyrkere som må omvendes eller dø. Foto:Youssef Boudlal,Reuters

Britenes statsminister: Advarer mot en terrorstat på grensen til Europa

Kurdiske styrker har tatt en demning tilbake fra IS.

USA bekrefter 14 luftangrep mot IS i Irak.

Statsminister i Storbritannia, David Cameron, uttaler at den Islamske stat (IS) utgjør en klar fare for Europa, og at humanitære tiltak alene ikke er tilstrekkelig for å bedre situasjonen i Irak.

  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hvis vi ikke gjør noe for å stanse angrepene fra denne usedvanlig farlige terroristbevegelsen vil den bare vokse seg sterkere før den kan angripe oss på gatene i Storbritannia, skriver statsminister David Cameron i avisen Sunday Telegraph. Det melder Sky news.

Søndag klarte kurdiske styrker å ta den strategisk viktige demningen i Mosul tilbake fra IS, ifølge nyhetsbyrået AP. Demningen ble tatt av IS tidligere i august.

Uttalelsen kommer få dager etter at det ble kjent at ekstremister fra IS (tidligere ISIL) skal ha innledet massedrap på innbyggerne i landsbyen Kojo, nord i landet. Det ble rapportert at minst 80 menn ble drept, og 100 kvinner fra den religiøse minoriteten yezidi-gruppen ble bortført. Siden juni har IS tatt kontroll over store deler av nord-Irak, og tusenvis av mennesker fra den religiøse minoriteten er på flukt, og mange gjemmer seg i Sinjar-fjellet.

IS anser minoriteten som «djeveldyrkere» som må omvende seg eller dø.

Søndag bekrefter millitæret i USA at de har gjennomført 14 luftangrep i Irak, i forbindelse med gjenvinningen av demningen i nærheten av Mosul.

-Morderiske hensikter

- Vi vet allerede at terroristene har morderiske hensikter. En humanitær respons er ikke nok alene. Vi trenger bredere politiske, diplomatiske og sikkerhetsmessige tiltak, sier Cameron.

TOK KONTROLL: Den 7 august meldte IS at de hadde tatt kontroll over demningen som ligger nord for byen Mosul, og med det kontrollerte de også vann og elektrisitet i området. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

Tidligere denne uken ble det kjent at USA ikke ville igangsette en militær aksjon for å redde yezidiene som sitter fanget på fjellet. Amerikanske fly har sluppet vann og mat ned til flyktningene, og det har også blitt iverksatt luftangrep mot IS. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at de vil fortsette å gi humanitær hjelp.

- Vi er midt i en generasjonskamp mot en giftig og ekstremistisk ideologi, som jeg tror vi vil være med på å kjempe resten av mitt politiske liv, skriver Cameron i innlegget.

- I IS står vi overfor en ny trussel som er ensporet, bestemt og urokkelig i jakten på sitt mål, uttaler han.

MORDERISKE HENSIKTER: Statsminister i Storbritannia, David Cameron tror ikke humanitære tiltak alene er nok for å bedre situasjonen i Irak. Foto:Solstad, Fredrik,VG

- Fare for Europa

Statsministeren uttalte videre at IS har tatt flere områder i Syria, og at gruppen vil ta områder i Jordan og Libanon, helt opp til den tyrkiske grensen.

- Hvis de lykkes vil vi stå overfor en terrorstat ved kysten av Middelhavet, skriver han.

- Dette er en klar fare for Europa og vår sikkerhet, uttaler han.

BREV FRA OBAMA: Presidenten redegjør for luftangrepene i Irak. Foto:,

Vil ta tilbake områder fra IS

Søndag melder nyhetsbyrået AP at kurdiske styrker har klart å ta tilbake deler av en demning som ligger i nærheten av Mosul. Amerikanske og kurdiske fly bombet også mål i nærheten av demningen, forteller en kurdisk talsmann til nyhetsbyrået.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at kurdiske styrker også har startet med trening av den religiøse minoriteten yezidi, slik at de skal være i stand til å kjempe tilbake mot IS.

Søndag bekreftet USA at de hadde gjennomført 14 luftangrep, der flere av IS' væpnede kjøretøy ble ødelagt.

Ifølge CNN var tjenestemenn fra USA bekymret for at demningen skulle briste.

– Mosul-dammen er fullstendig befridd, sier Ali Awni, en talsperson fra det kurdiske partiet i Irak til AFP.

Det er fortsatt kamper i det nærliggende området Tal Kayf.

31 drept i luftangrep i Syria

Skjermdump fra et videoklipp som ble lastet opp på sosiale medier 13. juni, viser det som skal være islamister fra IS-gruppen på vei gjennom de irakiske byene Mosul og Baiji. I løpet av den siste tiden har IS tatt over store deler av sunni-områdene nord for Bagdad. Talsmann for den islamistiske gruppen, Abu Mohammed al-Adnani, sa nylig at opprørsgruppen har hovedstaden Bagdad som sitt neste mål. Foto:,

Minst 31 opprørere fra opprørsgruppen Den islamske staten (IS) ble drept i et luftangrep utført av det syriske luftforsvaret i provinsen Raqa søndag, ifølge en observatørgruppe. Det melder NTB.

Provinsen nord i Syria er den ytterliggående islamistgruppens høyborg.

– Regimet gjennomførte 13 angrep mot byen Raqa og 11 mot byen Taqba i Raqa-provinsen, hvor minst 31 jihadister ble drept og flere titalls ble såret, ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Foto:,

Det London-baserte observatørgruppens sjef Rami Abdulrahman sier at angrepet var det syriske regimets «mest intensive» mot IS siden jihadistene sluttet seg til den mer enn tre år lange konflikten i Syria.

IS har kontrollert det meste av Raqa-provinsen siden februar etter at gruppen styrtet andre opprørsgrupper som kjemper mot president Bashar al-Assads regime.

Ifølge SOHR har regimet også gjennomført luftangrep i den østlige provinsen Deir Ezzor og de to byene Aktharin og Dabeq i Aleppo-provinsen nord i landet, som IS tok kontroll over onsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder