Tyrkia mener IS står bak Ankara-angrepet

Jakter DNA-spor i familiene til påståtte IS-sympatisører

Parti vurderer å avlyse valgkamp-arrangementer

Tyrkias statsminister hevder terrororganisasjonen IS er hovedmistenkt for angrepene i Ankara, som krevde 97 menneskeliv.

  • David Bach
  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Statsminister Ahmet Davutoglu sier i et intervju med den tyrkiske kringkasteren NTV mandag at angrepet mot en demonstrasjon i hovedstaden lørdag var et forsøk på å påvirke utfallet av valget om drøyt to uker.

Minst 97 mennesker mistet livet i de to bombeangrepene i Ankara lørdag. Tyrkiske myndigheter opplyste samme ettermiddag om at det finnes bevis for at det var to selvmordsbombere som sto bak angrepet.

Nærmer seg navn

Nå arbeides det for fullt med å identifisere mennene. Statsministeren sier ifølge nyhetsbyrået AP at myndighetene er nære ved å identifisere den ene av dem.

– Det var definitivt selvmordsbombing. DNA-testing utføres. Det er klarlagt hvordan selvmorsbomberne kom seg dit. Vi nærmer oss et navn, som peker mot en gruppe, sier Davutoglu om angrepet som omtales som det verste i sitt slag i Tyrkias historie.

Ifølge NRK skriver den tyrkiske avisen Hürriyet at det er samlet inn DNA fra familiene til 16 navngitte personer. Personene skal være tilknyttet et IS-relatert miljø i Ankara kalt «Veverne».

Prøvene skal sammenlignes med DNA-et til de antatte gjerningsmennene.

Bildespesial: Terrorangrepet i Ankara

Protesterte fredelig

Det prokurdiske venstrepartiet HDP, som hadde mange av sine tilhengere i lørdagens demonstrasjon, hevder at så mange som 128 ble drept i angrepet. HDP og andre regjeringsmotstandere har anklaget tyrkiske myndigheter for å være medansvarlig for blodbadet.

Partiet vurderer å avlyse alle sine valgkamparrangementer frem mot valget i Tyrkia 1. november i kjølvannet av helgens blodige bombeangrep.

Davutoglu sier mandag at nødvendige skritt vil bli tatt dersom det skulle vise seg at sikkerhetssvikt kan ha bidratt til bombeangrepet.

Bombene rammet en fredelig protestmarsj mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og kurdiske opprørere i Sørøst-Tyrkia.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for terrorangrepet.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder