FORTSETTER KAMPEN: Speaker i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, ber om at riksrettssaken mot president Trump fortsetter. Foto: Chip Somodevilla / GETTY

Nancy Pelosi fortsetter riksrettssaken: – Trump har misbrukt makten sin

Pelosi annonserte torsdag at hun har bedt justiskomiteen om å utforme en riksrettstiltale mot president Donald Trump.

– I USA er ingen over loven, uttalte Nancy Pelosi, speaker i Representantenes hus, på en pressekonferanse torsdag ettermiddag, ifølge CNN.

Hun sa videre at president Donald Trump har misbrukt makten sin som president, og at maktmisbruket ikke gir justiskomiteen noe annet valg enn å handle.

– Presidenten misbrukte makten sin for sin egen personlige politiske vinning, på bekostning av vår nasjonale sikkerhet, sa hun.

Dette betyr at Demokratenes kamp for å få Trump dømt i riksrett fortsetter videre.

Vanskelig å henge med? Dette må du vite om riksrettshøringen

Det hvite hus ber Pelosi skamme seg

Det hvite hus var raske med å svare på Pelosis uttalelser.

Pressetalskvinne Sephanie Gisham twitret at Pelosi og Demokratene burde skamme seg.

– Donald Trump har ikke gjort noe annet enn å lede landet vårt – noe som har resultert i en blomstrende økonomi, flere jobber og et sterkere militær, bare for å nevne noen av hans prestasjoner. Vi ser fram til en rettferdig rettssak i Senatet.

Se de siste oppdateringene i riksretthøringen mot Trump

– Pelosi hadde et nervøst sammenbrudd

Presidenten selv har også svart på Twitter:

– Demokratene har allerede gitt opp på de latterlige Mueller-greiene, så nå henger de hattene sine på to totalt upassende (perfekte) telefonsamtaler med den ukrainske presidenten. Dette betyr at den viktige og sjeldent benyttede riksretthandlingen vil brukes til å rutinemessig angripe framtidige presidenter. Det er ikke det grunnlovsfedrene hadde i tankene. Det som er bra er at Republikanerne aldri har vært mer samlet. Vi vil vinne!

En time senere kom han med et nytt svar, denne gangen personlig rettet mot Pelosi:

– Nancy Pelosi hadde bare et nervøst sammenbrudd. Hun hater at vi snart vil ha 182 nye dommere og så mye mer. Aksjemarkedet og ansettelsesrekord. Hun sier hun «ber for presidenten». Jeg tror ikke på henne, ikke i nærheten en gang. Hjelp de hjemløse i distriktet ditt, Nancy.

Juseksperter ble innkalt

Det er opp til Justiskomiteen i Representantenes hus å ta stilling til eventuelle tiltaler som Representantenes hus skal stemme over. Deretter er det opp til det andre kammeret i Kongressen, Senatet, å gjennomføre en riksrett.

Onsdag gikk riksrettsgranskingen mot Trump inn i en ny fase. Justiskomiteen holdt da sin første høring.

les også

Inviterer Trump til riksrettshøringer: Delta, eller slutt å klage

Fire juseksperter var innkalt for å forklare seg om grunnlovens definisjon av riksrett og hvorvidt Trumps handlinger oppfyller disse kravene.

Tre av ekspertene ble innkalt av Demokratene, og de var alle klare på at Trump burde stilles for riksrett. Den fjerde eksperten, jusprofessor Jonathan Turley, var innkalt av Republikanerne, og han advarte derimot mot å stille Trump for riksrett.

– Ikke bevis for bestikkelse

USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

Blant argumentene for riksrett er at Trump ba et annet land, Ukraina, etterforske Trumps politiske motstander Joe Biden.

Turley mener saken bygger på en håndfull vitner, ufullstendige bevis og et urealistisk tidsskjema, og at det ikke er bevist at Trump er skyldig i en bestikkelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder