Tilhengere av den pro-demokratiske kandidaten Angus Wong jubler etter at han vant i sitt distrikt i lokalvalget i Hongkong søndag. Foto: AP / NTB scanpix

Pro-demokratiske kandidater med storseier i Hongkong-valget

De pro-demokratiske kandidatene har gjort et brakvalg i Hongkong. I morgentimene mandag ser det ut til at de har sikret seg kontroll i alle 18 distrikter.

Opptellingen av stemmer begynte rett etter at valglokalene stengte søndag kveld, og den foreløpige opptellingen viser en viktig symbolsk seier for demokratiforkjemperne etter måneder med protester mot myndighetene.

Valgdeltagelsen var på rekordhøye 71,2 prosent. Til sammenligning var valgdeltagelsen for fire år siden 47 prosent.

Det skulle velges 452 representanter til Hongkongs 18 ulike distriktsråd. Mandag morgen ser det ut til at de pro-demokratiske kandidatene har kontroll i alle 18 distrikter. Ifølge Sky News blir det meldt at de pro-demokratiske partiene har vunnet rundt 90 prosent av de 452 setene.

Tidligere var det Beijing-vennlige kandidater som hadde kontroll over alle distriktene, og valgresultatet er et klart signal til myndighetene om at demonstrantene som ønsker mer selvbestemmelse og løsrivelse fra Kina, har folkets støtte.

– Dette er demokratiets makt. Dette er en demokratisk tsunami, sier Tommy Cheung, som vant et sete i distriktet Yuen Long, til Reuters.

Han er tidligere leder for studentenes protestbevegelse. En annen tidligere leder, Lester Shum, vant også et sete.

– Jeg tror dette resultatet kommer fordi mange håper å bruke dette valget til å vise sin støtte til protestbevegelsen og deres krav, og sin misnøye med regjeringen i Hongkong, sier Shum til Reuters.

les også

Familier i protestmarsj mot tåregass i Hongkong

Uavhengige kandidater har så langt sikret 24 plasser.

De endelige resultatene er ventet senere mandag.

Kinas utenriksminister Wang Yi sier mandag at den delvis selvstyrte byen vil forbli en del av Kina uansett hva som skjer.

– La oss vente til sluttresultatet, OK? Uansett er det helt klart at samme hva som skjer, er Hongkong en del av Kina, sa Wang til reportere etter et møte med den japanske statsministeren Shinzo Abe i Tokyo mandag.

– Alle forsøk på å rote det til i Hongkong, eller ødelegge for dets fremgang og stabilitet, vil ikke lykkes, la han til.

Hongkongs nå svært upopulære leder Carrie Lam sier hun vil lytte til innbyggerne.

–Regjeringen vil lytte ydmykt til innbyggernes meninger og tenke nøye over dem, sa hun i en kunngjøring mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder