Mistanke om ulovlig billøp: Nesten 200 nordmenn skal være stoppet i Tyskland

122 sportsbiler har blitt stoppet på Autobanen etter mistanke om et ulovlig billøp. Ifølge tyske medier skal flere av de involverte ha holdt en hastighet på rundt 250 kilometer i timen.

En gruppe sportsbiler har blitt stoppet på Autobanen av tysk politi etter mistanke om et ulovlig billøp.

VG har blitt kontaktet av flere nordmenn som er der, og som forteller at det er snakk om et billøp kalt Eurorally hvor mange nordmenn deltar. Løpet startet i Oslo i går, og skal etter planen ende i Praha.

En annen nordmann VG har snakket med sier at det ikke er snakk om et billøp, men en tur for bilentusiaster.

VG erfarer at én eller flere nordmenn skal ha vært i avhør.

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker sier til VG at Utenriksdepartementet er kjent med at flere norske borgere skal være involvert i en politiaksjon på Autobanen.

– Den norske ambassaden i Berlin har vært i kontakt med lokale myndigheter som bekrefter at politiet undersøker saken, sier hun.

Mistanke om ulovlig billøp

Advokat Olav Sylte sier til VG at han har vært i kontakt med flere av de involverte nordmennene.

– Slik jeg har forstått det har de blitt stoppet på grunn hastighet og måten kjøringen har fremstått. Det skal også være snakk om at det skal være et ulovlig billøp på Autobanen. Sånne billøp skal være godkjente på forhånd, noe politiet sier det ikke var.

En nordmann som deltar i løpet sier til VG at deltagerne hadde et fellesstopp rundt klokken 13 torsdag, og at politiet da sperret innkjørselen og utkjørselen.

– Det var litt dramatisk i begynnelsen. Det skal være cirka 200 nordmenn som har blitt stoppet. Jeg har blitt fortalt at det har blitt besluttet at de skal pågripes og holdes til i morgen, men jeg har ikke fått bekreftet av tysk politi at det er en pågripelse, sier Sylte.

Advokat Christian Flemmen Johansen representerer også at flere av dem som er blitt stoppet.

– Vi er i ferd med å rydde opp i dette og det er all grunn til å tro at det kan være noen misforståelser her. Vi er i kontakt med tysk politi for å få avklart situasjonen slik at flertallet av dem som er stanset kan reise videre.

– Dette får mye oppmerksomhet, men det har ikke skjedd noen ulykker eller skader og vi regner med å få løst dette innen kort tid.

AUTOBANEN: Over hundre personer har blitt stoppet etter mistanke om et ulovlig billøp på autobanen i Tyskland. Foto: Bernd Wüstneck / dpa

Tysk politi driver nå og inndrar bilene og mobiltelefonene til de involverte. VG har fått bildet tilsendt av advokat Olav Sylte som har fått bildet fra en av hans klienter. Sylte har på vegne av sin klient gitt VG tillatelse til å bruke bildet i vår artikkel. Foto: Privat

Tauer bilene

Avisen Berliner-Zeitung skriver at bilene skal ha kjørt i hastigheter på over 250 kilometer i timen, og at politiet tror det er snakk om et ulovlig billøp.

– Årsaken til at de er stoppet er en skjerpelse i regelverket for et par år siden, som innebærer at tysk politi nå ser strengere på det som anses som billøp på Autobanen. Jeg kommer til å følge opp de sentrale personene i denne saken og ivareta disses interesser i samarbeid med tysk politi, sier Flemmen Johansen

Pressetalsperson for politiet i Rostock, Stefanie Busch, sier til VG at totalt har 122 biler blitt stoppet. Flesteparten av personene skal være norske statsborgere.

– Vi fikk melding om flere biler som holdt en høy hastighet og som kjørte på en aggressiv måte, slik at andre bilister ble tvunget til å bytte fil. Politiet oppfatter dette som et billøp og har derfor stoppet bilene, sier Busch.

Busch forteller at ingen har blitt pågrepet, men at de nå tauer bilene til de involverte.

– Grunnen til at vi har valgt å taue bilene er fordi vi vil hindre at de vil ha et nytt billøp når vi drar fra stedet. De vil få bilene tilbake i morgen, og vi har gitt dem muligheten til å ta taxi til et hotell i regionen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder