Tidligere visepresident Joe Biden og Vermont-senator Bernie Sanders. Foto: ROBYN BECK / AFP

Demokratenes debatt: Full krangel om krigen i Irak

Det spente forholdet mellom USA og Iran var tema da demokratene barket sammen på debattscenen natt til onsdag. For hvem er best egnet til å overta som leder i denne situasjonen?

  • Ingrid Hovda Storaas

– Vel, jeg stemte mot krigen i Irak. Jeg sa at det ville bli katastrofe, svarte Vermont-senator Bernie Sanders, og gikk med det rett i angrep på tidligere visepresident Joe Biden, som stemte for krigen da de begge satt i Senatet i oktober 2002.

Biden kontret med å si at han allerede for 13 år siden innrømmet at han gjorde feil da han ga president George W. Bush autoritet til å gå til krig.

Hør mer om de fire toppkandidatene til demokratene i podkasten «Verdens gang»:

Bakgrunn: Cheney til angrep på kritikere av Irak-krigen

– Det var en feil, det anerkjenner jeg, sa han, og la til at Barack Obama, som han var visepresident under, var motstander av Irak-krigen siden begynnelsen av.

Det fikk Sanders til å tenne på alle plugger:

– Jeg og Joe hørte på hva Dick Cheney, George Bush og Donald Rumsfeld hadde å si. Jeg trodde de løy, jeg trodde ikke på dem i det hele tatt. Joe så det annerledes.

Siste sjanse før nominasjonsvalg

Den syvende debatten mellom de demokratiske presidentkandidatene i Des Moines i Iowa, var siste sjanse til å vise seg frem før det første nominasjonsvalget i prosessen, som skal holdes i samme delstat 3. februar.

Meningsmålingene viser ifølge CNN at både tidligere visepresident Joe Biden, Warren, Vermont-senator Bernie Sanders, Massachusetts-senator Elizabeth Warren og tidligere South Bend-ordfører Pete Buttigieg har en reell sjanse til å vinne nominasjonsjonsvalget i Iowa.

Lest denne? Her renner det over for Joe Biden - kaller velger forbannet løgner

For de to siste debattantene, Minnesota-senator Amy Klobuchar og milliardær-investoren Tom Steyer, handlet debatten om å prøve å sikre seg et gjennombrudd.

Det var på forhånd ventet at debatten ville være røffere i tonen enn de foregående seks.

Anklager Trump for løgn

Når det kom til USAs president Donald Trump og hans handlinger i Iran, var imidlertid Bernie Sanders og Joe Biden mer enige – spesielt i diskusjonene om droneangrepet på generalen Qasem Soleimani.

– Helt ærlig tror jeg han har løyet om grunnen til at han drepte Soleimani, jeg tror ikke ambassadene var truet, sa Biden om Trump – og refererte til begrunnelsen fra Det hvite hus om at de måtte drepe Soleimani fordi et angrep på amerikanske mål var «nært forestående».

Også Sanders anklaget presidenten for å snakke usant om grunnlaget for drapet.

Samtidig som demokratene møttes til debatt, holdt president Donald Trump valgkamparrangement i Milwaukee i Wisconsin, hvor han gjentok påstanden om at Iran planla angrep mot flere amerikanske ambassader, skriver The Guardian.

– Dersom jeg ikke drepte ham, så la oss si at vi hadde mistet tre, fire-fem ambassader, sa Trump i talen.

ETTER DEBATTEN: Elizabeth Warren og Bernie Sanders. Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Beskylder Warren for løgn

Elizabeth Warren og Bernie Sanders – som inntil nå har fremstått som gode venner – fortsatte også mandagens diskusjon om hvorvidt Sanders under et privat møte i 2018 fortalte Warren at han ikke tror en kvinne kan vinne presidentvalget i USA.

Fikk du med deg? Sanders om Warren-stikk: – Latterlig

– Jeg har aldri sagt det, jeg har til og med støttet Warren som presidentkandidat tidligere, sa Sanders, noe som fikk Warren til å riste på hodet.

Hun skygget imidlertid unna direkte konfrontasjon, og svarte i stedet med et stikk til alle de fire mennene på scenen:

– Jeg er uenig i det han sier. Men Bernie er min venn, og jeg er ikke her for å krangle med ham. Men spørsmålet om en kvinne kan vinne, er blitt stilt mange ganger, og jeg mener det må konfronteres. La oss se på mennene på denne scenen: De har til sammen tapt ti valg. De eneste som har vunnet alle valgene de har deltatt i, er kvinnene: Amy og meg, sa Warren til applaus fra publikum.

Les også: Demokratenes presidentdebatt: Måtte svare for manglende erfaring

Også ordkrigen mellom Sanders og Warren ble kommentert av Trump fra sidelinjen i Wisconsin.

– Hun sier at Bernie har sagt at en kvinne ikke kan vinne. Jeg tror ikke Bernie sa det, det tror jeg virkelig ikke, det er ikke en type ting Bernie ville sagt, sa Trump ifølge AP.

Mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Bernie Sanders

Flere artikler

  1. Sanders om Warren-stikk: – Latterlig

  2. Buttigieg og Warren i opphetet krangel: – Jeg selger ikke tiden min

  3. Demokratenes debatt: Tøffe angrep på Bernie Sanders

  4. Demokratenes presidentdebatt: Måtte svare for manglende erfaring

  5. Bernie Sanders: – Må få presidenten til å holde kjeft

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder