Demonstrasjoner etter presidentvalget i Hviterussland: – Folk tror ikke på valgresultatet

Det var natt til mandag voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hviterusslands hovedstad Minsk etter beskjed om at president Aleksandr Lukasjenko vant valget for sjette gang.

 • Thea Rosef
 • Harald Berg Sævereid
 • Ole Kristian Strøm
 • Ingrid Hovda Storaas

Mannen som blir kalt «Europas siste diktator», har hatt styringen siden 1994.

Nyhetsbyrået AP melder om kraftige sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Minsk natt til mandag. Flere skal ha blitt banket opp av politiet med batonger, og det meldes også om at politiet bruker tåregass mot demonstrantene, skriver Radio Free Europe. Ifølge RIA Novosti blir det også brukt vannkanoner.

Det skal også ha brutt ut protester i byene Brest, Gomel, Grodno og Vitebsk, skriver AP.

Ifølge Komsomolskaja Pravda er flere personer skadet. Bilder fra demonstrasjonene viser folk som ligger blodige på bakken, og folk som blir båret inn i ambulanser.Det er også kommet meldinger om at folk skal ha blitt påkjørt av politibiler. Ifølge AP er en av deres journalister blant de som behandles på sykehus etter å ha blitt banket opp av politiet.

Samtidig melder landets politi, via det statlige nyhetsbyrået BelTA, at de har kontroll over situasjonen.

Ifølge menneskerettighetsgruppen Viasna er 50 mennesker pågrepet i Minsk. Til sammen er 120 anholdt personer på landsbasis, melder de ifølge NTB.

President Aleksandr Lukasjenko vant valget med 81 prosent, og sikret med det sin sjette presidentperiode. Presidenten har hatt makten i 26 år.

Bakgrunn: Jerngrepet kan være i ferd med å løsne

Protestene skal ha oppstått etter at målingene indikerte seier for Lukasjenko. NTB skriver at valglokalene ble stengt selv med lange køer utenfor.

Søndag kveld ble det opplyst at åpningstidene skulle utvides ved enkelte valglokaler der køene var lange, men alle fikk likevel ikke avgitt sin stemme.

– Tror ikke på valgresultatet

Opposisjonenes fremste kandidat Svetlana Tikhanovskaja fikk åtte prosent av stemmene i målingene. Hun har trukket titusener til sine valgmøter med et enkelt budskap om frie valg og ærlighet i politikken.

Les mer om Tikhanovskaja her: Hun utfordrer «Europas siste diktator»

I en uttalelse i forbindelse med at hun søndag avga sin stemme, ba hun Lukasjenkos sikkerhetsstyrker om å avstå fra vold, skriver Guardian.

– Jeg vil minne politiet og militære styrker om at de er del av vår offentlighet, sier hun og legger til:

– Jeg vet at folket i Hviterussland vil våkne i morgen til et nytt land.

UTFORDRER: Svetlana Tikhanovskaja holder pressekonferanse etter valget søndag. Foto: AP

Lørdag kveld, kvelden før valget, forlot hun ifølge CNN sin egen leilighet i Minsk og gikk i dekning etter at flere av hennes valgmedarbeidere den siste tiden har blitt pågrepet.

– Hun kommer ikke til å tilbringe natten hjemme, så hun er ikke alene. Men hun flykter ikke fra Minsk, hun vil forbli i byen, sa kampanjeapparatet hennes i en uttalelse til kanalen.

Tikhanovskaja sa tidligere søndag at hun ikke aksepterer de foreløpige resultatene.

– Jeg tror mine egne øyne, og de forteller meg at flertallet er med oss, sier Tikhanovskaja om målingene.

Uavhengige målinger gjort fra utlandet viser stikk motsatt resultat, med 71 prosent for Tikhanovskaja og bare 10 prosent for Lukasjenko. Ingen av målingene lar seg bekrefte fra uavhengig hold.

– Folk tror ikke på valgresultatet. De tror ikke på at Lukasjenko har fått 80 prosent av stemmene. Mange steder her i Minsk fikk Tikhanovskaja mye større oppslutning enn Lukasjenko, sier den hviterussiske journalisten Sergej Sjurko til VG natt til mandag.

– Protestene foregår ikke bare her i Minsk, men i mange byer. Det har vært mange mennesker på valgmøtene til Tikhanovskaja, og folk tror ikke på at valgresultatet er riktig. Det er folk i alle aldre som tar til gatene, sier han.

Tikhanovskajs nære venn og talskvinne Anna Krasulina sier til den kanadiske avisen Globe and Mail at de ser på valget søndag som en seier:

– Vi sier at de må forberede seg på å overføre makt til Svetlana Tikhanovskaja.

PRESIDENTVALG: Det er lenge siden det har vært såpass mye spenning rundt presidentvalget i Hviterussland. Den sittende presidenten Lukasjenko har hatt makten i 26 år. Foto: Sergei Grits / AP

– Som forventet

Opposisjonen hadde på forhånd ventet at valget ville være preget av fusk, og utenlandske valgobservatører fra OSSE er fraværende fordi de ikke ble invitert i tide.

Den sittende presidenten har vanligvis hatt en oppslutning på rundt 80 prosent av stemmene under presidentvalgene hvert år, og blitt beskyldt for både valgfusk og undertrykkelse av politisk motstand.

Etter presidentvalget i 2020 ble også demonstranter banket opp, skriver nyhetsbyrået AP.

Fikk du med deg? Anbefalte vodka og traktor mot corona – nå innrømmer han å ha blitt smittet

En lastebil tilhørende politiet prøver å komme seg forbi en gruppe demonstranter. Det er også meldt om at demonstranter er blitt påkjørt av politiets lastebiler. Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA

Midt under den anspente valgdagen opplevde befolkningen i Hviterussland å miste tilgang til internett og sosiale medier.

– Det var ventet at nettet enten skulle bli dårligere, eller rett og slett avslått. Uten tvil gjør de dette for å ødelegge for journalister og uavhengige observatører. Det er en måte å kontrollere valget på, ifølge seniorrådgiver Inna Sangadzhieva i Den norske Helsingforskomité.

Hun tror det vil bli et enormt prestisjetap for president Alexandr Lukasjenko om det blir rundt de 300.000 demonstrantene som er ventet.

– I sentrum av Minsk er det stilt opp militære kjøretøy, soldater og vannkanoner for å skremme demonstrantene vekk. Om så mange demonstranter kommer tror jeg ikke soldatene vil skyte mot dem, sier hun til VG.

– Den klare meldingen fra opposisjonen og frontkandidaten deres, Svetlana Tikhanovskaja, er at demonstrasjonene ikke skal være voldelige. Det skal ikke forekomme provokasjoner.

TAR TIL GATENE: Store folkemengder i Minsk i Hviterussland natt til mandag. Foto: Sergei Grits / AP

Ser en gjentakende valgprosess

Sangadzhieva har fulgt hele valgprosessen i Hviterussland tett og ser at tendenser fra tidligere valg gjentar seg.

– Når president Lukasjenko føler seg presset, arresterer han politiske motstandere. Ved dette valget er han mer presset enn noensinne, derfor tror jeg at det er en reell sannsynlighet for at Svetlana Tikhanovskaja kan bli arrestert, selv etter at han jukset seg til den overveldende oppslutningen i antall stemmer.

Presidenten har allerede arrestert ni av Svetlanas medarbeidere, ifølge Sangadzhieva.

NEW - Unbelievable video of the situation unfolding in #Minsk, #Belarus now. https://t.co/1n6ZWs3evc

Det var fremdeles lange køer utenfor stemmelokaler mange steder i landet, da myndighetene tok avgjørelsen om å ikke holde valglokalene åpne lengre enn det som var bestemt.

Opposisjonen hadde bedt sine tilhengere om å stemme sent på dagen, for å gjøre det vanskeligere å manipulere valgurnene.

Overfor internasjonale nyhetsbyråer beskrev lederen for den sentrale valgkommisjonen i Hviterussland, Lidia Yermosjnia, de lange køene som sabotasje og organisert provokasjon.

MISNØYE: Protestene skal ha oppstått etter at målingene indikerte seier for Lukasjenko. Foto: SERGEI GAPON / AFP

– Det faktum at myndighetene sørger og å forhindre uavhengige observatører å være tilstede, gjør det selvsagt lettere for myndighetene å manipulere valget. Bare en uavhengig observatør fra organisasjonen «Menneskrettighetsaktivister for frie valg» fikk være tilstede hele dagen, sier Sangadzhieva.

Mer om

 1. Hviterussland
 2. Minsk
 3. OSSE

Flere artikler

 1. Internettet i Hviterussland er nede: – Det er en måte å kontrollere valget på

 2. Valg i Hviterussland: Diktatorens jerngrep kan være i ferd med å løsne

 3. Diktatoren er på defensiven: – Han er frustrert

 4. Mener presidentkandidat ble presset til video

 5. Opposisjonslederen: Klar til å lede Hviterussland

Fra andre aviser

 1. Politiet med sjokkgranater og tåregass mot demonstranter etter at Lukasjenko ble tilkjent seieren i Hviterussland

  Aftenposten
 2. Øst-Europa-ekspert: Russland og Vesten mener at ulempene ved Lukasjenkos fall er større enn fordelene

  Bergens Tidende
 3. Demonstranter banket opp, arrestert og drept. Dette er fire mulige veier videre for Hviterussland.

  Aftenposten
 4. Politisk uerfarne Svetlana (38) utfordrer den siste diktatoren i Europa

  Bergens Tidende
 5. Lukasjenko talte til tilhengere mens opposisjonen demonstrerte

  Bergens Tidende
 6. Lukasjenko erklært som vinner

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no