STRID: President Donald Trump anklages for maktmisbruk av demokrat Joe Biden. Foto: JIM WATSON, DOMINICK REUTER / AFP / NTB scanpix

Amerikanske medier: Trump forsøkte å presse den ukrainske presidenten til å etterforske Biden

En del av varslersaken mot USAs president Donald Trump skal være at han angivelig har bedt den ukrainske presidenten om å etterforske Joe Biden og hans familie.

 • Knut Arne Hansen
 • Andreas Løf

Det skriver blant annet New York Times og Washington Post.

De samme storavisene publiserte torsdag kveld artikler om det som omtales som en «alvorlig varslersak» fra 12. august rettet mot presidenten. Varselet skal komme fra en person som jobber for etterretningsvesenet, på bakgrunn av en samtale mellom Trump og en utenlandsk leder.

Bakgrunn: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig – Demokratene krever innsyn

Ifølge generalinspektøren for etterretning, Michael Atkinson, er varslersaken både alvorlig og prekær, og det dreier seg om «en rekke hendelser». Saken involverer også «etterretningsledelsens viktigste ansvar».

– Presidenten ba en utenlandsk makt om hjelp til å vinne et valg. Igjen skriver Demokratenes presidentkandidat fra 2016, Hillary Clinton, på Twitter.

Trump har selv sagt at han ikke kjenner varslerens identitet, og kaller det hele «fake news» og «en absurd historie».

– Jeg vet ikke engang hvem du snakker om. Jeg vet ikke identiteten til varsleren. Jeg har bare hørt at det er en partisk person, som betyr at dette kommer fra et annet parti, sa Trump ifølge CNN.

les også

Trump hardt ut mot varsler-anklager: – En absurd historie

Nye detaljer

Natt til lørdag skriver både New York Times og Washington Post om nye detaljer fra varselet.

Ifølge Washington Posts kilder skal Trump ha brukt en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli til å presse ham til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn.

Wall Street Journal henviser til egne kilder med kjennskap til saken, og skriver at Trump skal ha presset Zelenskyj gjentatte ganger i samtalen.

Hele åtte ganger skal han ha bedt den ukrainske presidenten om å samarbeide med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani i en etterforskning som kunne sverte Biden.

TRUMPS ADVOKAT: Tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani. Foto: Joshua Roberts / X01909

Selv sier Giuliani at han møtte ukrainske myndighetspersoner i juni og august. I et intervju med CNN sent torsdag innrømte han å ha bedt ukrainske myndighetspersoner om å etterforske Biden.

– Selvfølgelig gjorde jeg det, sa Guliani. 30 sekunder tidligere i intervjuet hadde han benektet det samme.

Tidligere visepresident Biden er blant favorittene til å bli demokratenes presidentkandidat til valget neste år.

– Det er ikke noe å snakke om. Det er en ny medie-katastrofe, sier Trump.

På spørsmål fredag fra pressen om hvorvidt han hadde diskutert Biden i telefonsamtalen med Zelenskyj i juli, svarte Trump at det «spiller ingen rolle hva vi snakket om».

– Men noen bør se nærmere på Joe Biden, la han til.

To saker

Washington Post skriver at Giuliani traff en rådgiver av den ukrainske presidenten i Madrid to dager etter samtalen mellom Zelenskyj og Trump. Han skal ha nevnt to spesifikke saker han mente ukrainerne burde se nærmere på.

Den ene er en gransking av en ukrainsk gassmagnat som hadde Bidens sønn Hunter i styret i selskapet sitt. Den andre saken er en anklage om at Demokratene inngikk en sammensvergelse med Ukraina om å offentliggjøre informasjon om Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort under valgkampen i 2016.

Giuliani har lenge drevet lobbyvirksomhet overfor Ukraina med mål om å få landet til å se nærmere på Bidens krav i 2016 om å få landets daværende riksadvokat Viktor Sjokin fjernet.

les også

Regjeringen i Ukraina overlevde mistillitsforslag

Riksadvokaten hadde på et tidspunkt etterforsket et ukrainsk naturgass-selskap med forbindelser til Bidens sønn, Hunter.

Andre vestlige regjeringer ba imidlertid også om Sjokins avgang, og foreløpig har det ikke dukket opp bevis som tyder på at Bidens forespørsel var upassende.

Isteden har Ukrainas nåværende riksadvokat, Yuriyj Lutsenko, uttalt i et intervju med Bloomberg i mai at han ikke hadde sett bevis for at hverken far eller sønn Biden har gjort noe galt.

Mye står på spill for Ukraina når det gjelder forholdet til USA. Landet venter på millioner av dollar i utsatte bistandsmidler til militæret sitt.

– Bør starte å være president

Selv sier Biden at anklagene om at han eller hans sønn har gjort noe galt i Ukraina er grunnløse.

– Presidenten burde starte å være president, sier han ifølge New York Times.

UTFORDRER: Joe Biden er blant favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Foto: ROBYN BECK / AFP

Nyhetsbyrået AP skriver at Biden fredag kveld sendte ut en pressemelding der han sier at man ikke kan la presidenten slippe unna med et slikt grovt maktmisbruk.

– Dersom det som står i mediene er riktig, er det virkelig ingen bunn for Trumps vilje til å misbruke sin makt, sier han.

Han ber Trump om å offentliggjøre opptak av samtalen umiddelbart.

Mer om

 1. Riksrettprosessen mot Trump
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Joe Biden
 5. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Trump bekrefter: Nevnte Biden i telefonsamtale med Ukrainas president

 2. Trumps allierte og Demokratene i bitter ordstrid om riksrett

 3. Nancy Pelosi vil gå til riksrett mot Trump: - Ingen er hevet over loven

 4. Når riksrett blir uunngåelig

 5. Varsler: Det hvite hus forsøkte å legge lokk på Ukraina-samtale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder