Trump gikk inn i Nord-Korea - møtte Kim Jong-un

Her blir Donald Trump historisk. Nå vil han invitere Kim Jong-un til Det hvite hus.

Donald Trump er den første sittende amerikanske presidenten som har vært i Nord-Korea.

– Godt å se deg igjen. Jeg hadde aldri forventet å møte deg her, sa Kim Jong-un via tolk til Trump.

De to lederne håndhilste på hverandre ved den demilitariserte sonen mellom den koreanske grensen. Like etter tok Trump steget over til Nord-Korea.

– Takk for at du spurte meg om å gå over den grensen. Jeg visste ikke om du kom til å spørre meg. Jeg trodde du kanskje kom til å gjøre det, men jeg var klar for å gjøre det om du spurte, sa Trump.

Den amerikanske presidenten fortalte pressen at han inviterte Kim Jong-un til USA «når tiden passer».

Den amerikanske presidenten landet ved Korea-grensen søndag morgen norsk tid.

Donald Trump takket den nordkoreanske lederen for å ha akseptert Twitter-invitasjonen hans.

– Hvis han ikke hadde dukket opp, ville pressen fått meg til å se dårlig ut, sa han.

Se video av Trumps reaksjon da Kim forteller hvordan møtet ble arrangert:

Den amerikanske presidenten har selv kalt møtet for «historisk».

– Hvis du ser tilbake to og et halvt år, før jeg var president, var det en veldig dårlig situasjon. Det var en veldig farlig situasjon for Nord-Korea, Sør-Korea og verden. Det forholdet vi har utviklet har vært så mye for så mange, sa Trump.

Ivanka Trump og Jared Kushner var også tilstede.

Etter møtet mellom lederne, kunne Trump fortelle at en gruppe fra USA og Nord-Korea skal starte med møter de neste ukene for å snakke om Pyongyangs atomprogram, meldte AFP.

Saken fortsetter under bildegalleriet:

Etter møtet med Kim, dro en forsinket Trump for å hilse på amerikanske tropper i Sør-Korea. Han ankom Osan-militærbasen som en rockestjerne.

Se scenene i videoen under:

Aksepterer å møte Trump

Det var i en Twitter-melding natt til lørdag norsk tid, før avreisen fra Japan, at den amerikanske presidenten inviterte Nord-Korea-lederen til et møte på Korea-grensen.

Ikke lenge etter sa den nordkoreanske viseutenriksministeren Choe Son Hui at Trumps forslag var veldig interessant, men hun påpekte samtidig at de ikke hadde mottatt en formell invitasjon, ifølge Reuters.

Søndag morgen bekreftet Trump at han og Kim Jong-un skulle møtes søndag.

Kaotiske tilstander

Det hastig arrangerte møtet førte til kaotiske tilstander for pressekorpset.

Trumps nye pressesekretær Stephanie Grisham havnet i knuffing med en nordkoreansk livvakt da hun skulle sørge for at den amerikanske pressen slapp inn i rommet hvor Kim og Trump hadde en samtale.

Nyhetsbyrået AP skriver at hun fikk blåmerker av episoden.

Se video av kaoset og knuffingen:

Historisk møte

Før presidenten reiste fra Washington, var det ikke klart om han skulle besøke grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen, men under et møte med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Osaka bekreftet han overfor pressen at et slikt besøk var planlagt, skriver NTB.

Trump og Kim Jong-un møttes første gang i Singapore den 12. juni i fjor. Dette møtet var historisk, for aldri før hadde en sittende amerikansk president møtt det regjerende overhodet i Nord-Korea.

De to møttes sist i februar i Vietnam i februar, men de klarte ikke å møtes på midten for en nedrustningsavtale. Trump vektla at møtet ikke ble avbrutt i fiendskap, men at han og Kim Jong-un skiltes som venner.

Ifølge presidenten lå en avtale klar til signering, men de to partene ble ikke enige.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Kim Jong-un snakket på engelsk til Donald Trump. Dette er endret til at han snakket via tolk. Dette ble endret 30.06.2019 klokken 13.07.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder