I RETTEN: Frode Berg i tingretten i Moskva i april, der han ble dømt til 14 års fengsel for å ha spionert mot den russiske føderasjon. Foto: Jørgen Braastad, VG

Russisk kommisjon anbefaler å benåde spiondømte Frode Berg

KIRKENES/VILNIUS/OSLO (VG) Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger er brennsikker på at frigivelsen nærmer seg.

En russisk kommisjon har anbefalt Vladimir Putin å benåde den spiondømte nordmannen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Svært gode nyheter, sier Bergs advokat Brynjulf Risnes.

– Dokumentene er sendt til president Putins administrasjon, sier Tatjana Potjajeva til Interfax. Hun er medlem av benådningskomiteen og til daglig ombudsmann for menneskerettigheter i Moskva.

– Dette er svært gode nyheter. Nå tror jeg at Frode kan komme hit hjem til Kirkenes, kanskje ikke til frigjøringsjubileet fredag, men i løpet av kanskje en uke eller to, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til VG i Kirkenes torsdag.

President Putins talsmann, Dmitrij Peskov, har tidligere sagt at han ikke kjenner til at Putin har fått benådningssøknaden fra Berg.

– Jeg håper at dette raskt kan få en positiv løsning for norsk side, sier Russlands ambassadør til Norge, Teimuraz Ramisjvili, til RIA Novosti.

les også

Slik jobber han med lovendringen som kan hjelpe Frode Berg ut av fengsel

– Svært gode nyheter

– Dette er svært gode nyheter og bekrefter ytterligere at Frode Bergs løslatelse og hjemkomst er nært forestående, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til VG.

Han sier at Berg er informert om at det går rykter om at han kan løslates.

– Han er naturligvis veldig glad. Berg har vært veldig fortvilet og utålmodig i perioder, og er glad for at det ser ut til å være en ende på dette, sier Risnes.

VG skrev i forrige ut at den spiondømte nordmannen har søkt om benådning.

16. april ble Berg dømt til 14 års fengsel for å ha spionert mot den russiske føderasjon. Han nektet straffskyld, men har erkjent kontakt med norsk etterretning før reisen.

Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

«GLAD» – Han er naturligvis veldig glad, sier advokat Brynjulf Risnes om Frode Berg. Foto: Jørgen Braastad, VG

Russisk forsvarer: – Delikat sak

Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov ønsker ikke å kommentere den siste utviklingen overfor VG.

– Dette er en delikat sak. Forsvarerteamet ønsker ikke å gjøre noe som kan være til skade for Frode Berg, sier Novikov.

Han sier han foretrekker å la benådningskommisjonen arbeide i fred.

– Prosedyrene i slike saker er ikke offentlige. Normalt kommer ikke den offisielle uttalelsen før alt er over og den benådede er trygt hjemme igjen, sier Bergs russiske advokat.

Novikov sier at forsvarerteamet gjør sitt best for å holde Frode Berg oppdatert om sakens utvikling.

les også

Søreide: – Vi ønsker å få Frode Berg hjem

MØTES IGJEN: I april i år tok president Vladimir Putin og utenriksminister Sergei Lavrov (til høyre) imot statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i St. Petersburg. Fredag møtes Eriksen Søreide og Lavrov igjen i Kirkenes. Foto: Gisle Oddstad, VG

Lovendring i Litauen

Lederen for Litauens sikkerhets- og forsvarskomité har nylig kommet med et lovforslag som i større detalj skal utdype presidentens fullmakter til å benåde utenlandske borgere som er dømt for spionasje i Litauen.

Den foreslåtte lovendringen har av flere analytikere blitt satt i direkte tilknytning til en angivelig avtale om utveksling av spioner, som det litauiske nyhetsbyrået Baltic News Service (BNS) meldte om for en uke siden. Litauens parlament skal stemme over lovendringen for tredje og siste gang 7. november.

Russland og Litauen skal være enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Berg er den eneste nordmannen som soner en dom for spionasje i Russland.

Utenriksdepartementet har ikke villet kommentere ryktene om en utvekslingsavtale.

les også

Russisk storspion kan være nøkkel til Frode Berg-utlevering

I russiske medier kobles den mulige benådningen av Berg med jubileet for frigjøringen av Finnmark.

– Han kan komme til å komme hjem til Norge allerede denne uken, skriver Novaja Gazeta og omtaler utenriksminister Sergej Lavrovs Kirkenes-besøk i den anledning.

Avisen minner om at Frode Berg har vært aktiv når det gjelder å styrke båndene mellom nordmenn og russere på hver sin side av grensen i Finnmark.

– Dette kan bety en ny start i det anstrengte russisk-norske forholdet, skriver Novaja Gazeta.

Bakgrunn: Russisk storspion kan være nøkkel til Frode Berg-utlevering

GLEDELIGE NYHETER: Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger tror Frode Berg er hjemme igjen om få uker. Foto: Gisle Oddstad, VG

Lagt press på regjeringen

Ordføreren i Sør-Varanger tror at prosessen i Vilnius har gått uavhengig av en prosess for at Berg skulle oppnå benåding i Russland.

Han sier at han etter beste evne har forsøkt å presse på norske myndigheter underveis, for å forsikre seg om at Utenriksdepartementets folk gjør alt de kan for å få frigitt den spiondømte nordmannen.

Rune Rafaelsen har skrevet flere brev til statsminister Erna Solberg. Han har uttrykt sterk bekymring for helsen til Frode Berg i russisk fengsel.

– Jeg har all grunn til å tro at norske myndigheter har gjort sitt ytterste for å få Frode hjem. De har jobbet knallhardt. Det at han muligens var på jobb for Norge da han ble pågrepet, har ikke dempet regjeringens anstrengelser. Jeg har full tillit til dem, sier Rafaelsen.

– Du har tidligere sagt at du håpet at han kunne komme hjem til frigjørings-markeringen?

– Ja, men om jeg tok feil med noen få uker, så er det helt greit, sier Rafaelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder