I KIRKENES: Utenriksministrene Sergei Lavrov og Ine Eriksen Søreide på vei inn til sin felles pressekonferanse fredag. Foto: Gisle Oddstad, VG

Lavrov i Kirkenes: Frode Berg har søkt om benåding. Svaret kommer snart.

KIRKENES (VG) Utenriksminister Sergei Lavrov gikk langt i å love en snarlig benåding av Frode Berg, da han snakket til pressen i Kirkenes fredag.

– Frode Berg er dømt for spionasje og har søkt om benåding. Søknaden er vurdert og svaret kommer snart, sa Lavrov mens han sto ved siden av den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide (H).

– Vi ønsker å få Frode Berg hjem, kvitterte Eriksen Søreide.

– Den meldingen har vi gitt til Russland fra begynnelsen. Det har vi sagt til Russland fra begynnelsen. Vi jobber langs ulike spor, samtidig som vi ivaretar hans interesser. Det betyr jevnlige besøk fra ambassaden hver annen uke. VI har også jevnlig kontakt med familien og begge hans advokater, sa den norske utenriksministeren.

les også

Russlands utenriksminister: Frode Berg kan komme hjem når som helst

Solberg: Jobber for Frode Berg

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) var villig til å ta meldingene om en snarlig utveksling av Frode Berg på forskudd:

– Vi har hele tiden jobber for å få Frode Berg tilbake til Norge på ulike måter. Det gjør vi fortsatt, sa statsministeren til NTB før minne-seremonien begynte på Kirkenes torg fredag.

På Samfunnshusets vegg, godt synlig fra seremonien og som et symbolsk bakteppe, henger et stort banner med teksten «Hjelp Frode Berg hjem» med bilde av Kirkenes-mannen som ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland tidligere i år.

Møttes i Kirkenes

De to utenriksministrene møttes på Grenselandmuseet i utkanten av Kirkenes fredag morgen. Der fikk de en omvisning før de satte seg ned i det formelle møtet.

Lavrov kom til vinteren i Kirkenes torsdag kveld. Overfor norsk presse bekreftet han at Frode Berg er i ferd med å bli utlevert og kan reise hjem til Kirkenes.

– Frode Berg kan komme hjem når som helst, sa Lavrov da han kom til hotellet i Kirkenes.

les også

Søreide: – Vi ønsker å få Frode Berg hjem

Men Lavrov var åpenbart ikke skodd for vinterføre. Han holdt på å snuble da han skulle håndhilse og klemme sin norske kollega Ine Eriksen Søreide utenfor museet.

les også

Russland reagerer foran fredsmarkering: Hevder Norge utvikler anti-russisk forsvar

ÆRESTRIBUNEN: Fra venstre statsminister Erna Solberg, Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, Russlands ambassadør til Norge Teimuraz Ramishvili og ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger. Foto: Gisle Oddstad

Felles historie

Søreide sa at markeringen i Kirkenes av 75 års minnet for frigjøringen av Finnmark er en markering av takknemlighet for dem som frigjorde Finnmark og bidro til krigens avslutning:

– Vi skal markere at dette er en del av vår nære og vår felles historie, sa Søreide til Lavrov på deres felles pressekonferanse.

Søreide sa at dialogen vil fortsette også om de spørsmålene de ikke er enige om.

– Vi har ikke utenlandske baser i Norge, slik praksis har vært siden 1949, sa Søreide på russernes påstand fra torsdag, om at Norge er i brudd med sin egen basepolitikk.

MARKERING: Torget i Kirkenes var fullt av folk som markerte 75-årsminnet for frigjøringen av Finnmark i 1944. Foto: Gisle Oddstad

NATO tar seg østover

Men Lavrov sa at NATO fortsetter å bevege seg lengre østover, slik Russland har hevdet er i strid med forståelse mellom Vest-Europa og Russland fra 90-tallet:

– Vi har uttrykt vår bekymring om at NATO forskyver sine grenser mot øst, Den bekymringen har vi delt med Norge, sa Lavrov.

Søreide tok også opp forstyrrelsene i GPS-nettet de siste par årene, hvor norske myndigheter har lagt ansvaret på Russland.

Hun la til at Norge og Russland er enige om å ta opp igjen dialogen om menneskerettigheter.

– Vi snakket om uenigheter, men disse må ikke true vårt gode forhold og sikkerheten i regionen, sa Lavrov, uten å gå mer i detalj enn å navne at de er uenige om synet på den norske basepolitikken.

Men den russiske utenriksministeren snakket også varmt om Norges innsats i fredsforhandlinger, fra Oslo-prosessen mellom Palestina og Israel på 90-tallet, til den norske FN-megleren Geir O. Pedersens anstrengelser for å få i gang forhandlinger mellom partene i Syria-konflikten.

– Jeg har orientert om avtalen som ble inngått mellom Russland og Tyrkia i Sotsji tidligere denne uken. Lavrov kom rett fra Sotsji til Kirkenes torsdag.

les også

75 år siden frigjøringen av Finnmark: Viktig å takke russerne

Ikke uventet

– Det er ingenting uventet i kritikken fra Russland, sa Erna Solberg til NTB etter pressekonferansen.

– Det betyr ikke at den er riktig. De har utviklet nye kapasiteter og et sterkere forsvar. Vi oppfatter ikke at Russland har intensjoner om fiendtlighet overfor Norge. Men vi matcher med bedre kapasiteter når de har rustet opp, sa statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder