BESTEFAR: VG møter mannen som er far til den 29 år gamle kvinnen. Hans barnebarn, fireåringen, er alvorlig syk. Foto: Frode Hansen

Bestefar til syk fireåring i Syria: – Jeg er redd politikerne ikke forstår alvoret

Det alvorlig syke barnebarnet er internert i al-Hol-leiren i Syria, med sin IS-tilknyttede mor. Snart skal Stortinget stemme over om de skal hentes til Norge.

  • Oda Leraan Skjetne
  • Frode Hansen (foto)

MDG-forslaget om å hente fireåringen og moren hjem til Norge ser imidlertid ikke ut til å få flertall. Fireåringen veier ifølge moren nå bare 11 kilo, selv om han snart fyller fem år.

Bestefar har møtt opp for å følge avstemningen i Stortinget sammen med kvinnens advokat Nils Christian Nordhus.

– Jeg er redd politikerne ikke forstår alvoret i situasjonen. At gutten er dødssyk og at han kan dø når som helst. Vi har ikke mye tid, sier bestefaren til VG.

Om situasjonen i leiren: – Veldig skremmende

Datteren dro til Syria i slutten av 2012. Hun var gift med den antatt drepte IS-krigeren Bastian Vasquez og er nå 29 år.

VG har denne uken vært inne i al-Hol leiren. Den kurdiske antiterror-etterretningen nektet imidlertid VG å komme inn i den delen av leiren hvor de internasjonale kvinnene holdes – deriblant den norske 29-åringen. Etterretningsmennene opplyste at hverken politi vakter eller antiterrorstyrken nå går inn i området med disse kvinnene nå, fordi det er for utrygt. Mandag ble en kvinne brutalt drept inne i leiren etter å ha blitt dømt til døden i en provisorisk sharia-rettssal.

– Jeg er i kontakt med min datter nærmest daglig. Hun forteller at de er veldig redde, på grunn av situasjonen som er der nå. Det er veldig skremmende, sier bestefaren.

Har fått med deg? I dette intervjuet forklarer kvinnen hvorfor hun ikke vil la den syke sønnen dra til Norge alene.

Mener datteren bør bli med

Den store politiske diskusjonen går på om gutten kan hentes hjem med sin mor, selv om hun har vært tilknyttet IS. Kvinnen hevder at hun har prøvd å komme seg tilbake til Norge helt siden hun kom til Syria, men nekter å la sønnen dra til Norge for helsehjelp uten henne. Politiets sikkerhetstjeneste har gjort det klart at hun vil pågripes og avhøres dersom hun kommer til Norge.

Det er et lite uskyldig barn, sier bestefaren.

– Et barn som har vært i den situasjonen trenger den eneste kjærligheten han har og den eneste omsorgspersonen han har, moren sin. Og søsteren sin. Etter det han har gått gjennom bør han ikke utsettes for noen ekstra påkjenninger som vil ødelegge hans personlighet psykisk, sier bestefaren til VG.

Mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria

Flere artikler

  1. Stortinget sier nei til å hente hjem syk fireåring og IS-kvinne

  2. Støre: Norske barn kan hentes fra Syria sammen med mødrene

  3. AUF utfordrer Støre om Syria-barna: – Hent dem hjem

  4. IS-morens desperate bønn

  5. Stortinget: Ikke flertall for å hente 4-åringen hjem fra Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder