TOMT: Waterloo stasjon i London var nærmest tom dagen etter at Storbritannia innførte strenge corona-tiltak. Foto: Jonathan Brady / PA Wire

Professor bak Corona-rapport: Tror helsevesenet kan takle epidemien

Forskerne mente 500.000 kunne dø hvis ikke Storbritannia innførte tiltak. Med de strenge tiltakene er det usannsynlig med over 20.000 dødsfall.

 • Ådne Husby Sandnes

Artikkelen er over 135 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det sier professor Neil Ferguson, som har stått i spissen for den mye omtalte Imperial-rapporten, som norske og britiske myndigheter har lent seg på i kampen mot coronaepidemien.

Rapporten ble blant annet diskutert i det mye omtalte «Debatten»-programmet hvor forsker Gunhild Alvik Nyborg slaktet norske myndigheters håndtering av spredningen. Den ble også tema i tirsdagens program med helsedirektør Bjørn Guldvog som uttalte at rapporten endret tenkemåten i den vestlige verden.

Professor Ferguson, som selv har hatt corona-symptomer, hadde onsdag et videolink-møte med britiske parlamentsmedlemmer, ifølge flere britiske medier.

Mens han drakk av en kopp med påskriften «Keep Calm and Carry On», kom han med nye betraktninger om situasjonen på De britiske øyer:

Han fortalte parlamentskomiteen at det er mulig at halvparten eller opp mot to tredjedeler av dem som kommer til å dø av coronaviruset de neste ni månedene, uansett vil dø av andre årsaker, fordi de har alvorlige underliggende sykdommer.

les også

30 personer forteller: Slik er det å være smittet

Ferguson fortalte videre at de tiltakene Storbritannia nå har iverksatt, med strenge regler om sosial avstand, kan holde virusutbruddet på «overkommelige nivåer», ifølge Imperial College sine egne nettsider.

Ifølge The Telegraph uttalte Ferguson at det trolig er usannsynlig at viruset nå vil forårsake 20.000 dødsfall, og at det kan bli mye færre. Dette samsvarer også med tallene i rapporten.

Studien han og 30 forfattere publiserte 16. mars, konkluderte med at uten tiltak, ville epidemien ha ført til over 500.000 dødsfall i Storbritannia og 2,2 millioner i USA.

Utdyper på Twitter

Torsdag kveld skriver Ferguson på Twitter at han føler enkelte har tolket det slik at de har revidert sine vurderinger om den potensielle dødeligheten av Covid-19.

– Det er ikke riktig. Faktisk tyder våre siste estimater på at viruset er litt mer smittsomt enn vi tidligere har trodd. Våre estimater rundt dødeligheten er uforandret, skriver han, og legger til:

– Bevisene jeg la frem overfor Parlamentet henviste til dødsfallene vi anslo kunne komme i Storbritannia med tiltakene som nå er på plass. Uten disse tiltakene er vår vurdering fortsatt at Storbritannia kunne se dødstallene som beskrevet i studien (opp mot 500.000).

Kan takle viruset

Storbritannia, som ventet lenger enn de fleste andre europeiske land med å innføre strenge tiltak, innførte 23. mars forbud mot ansamlinger av flere enn to personer. De har også bedt risikogruppene holde seg inne i 12 uker.

Professor Ferguson pekte på den generelle usikkerheten på området, men sa at dersom tiltakene fungerer som forventet, vil behovet for intensivbehandling nå en topp innen omtrent to eller tre uker, og deretter falle. 

HAR FÅTT KRITIKK: Storbritannias regjering, med statsminister Boris Johnson i spissen, har fått kritikk for at de varslene med å innføre strenge tiltak som kan dempe spredningen. Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS

Hans nåværende prognose er at det britiske helsevesenet (NHS) vil være i stand til å takle situasjonen, dersom folk overholder de strenge tiltakene. 

Professor Ferguson gjorde det klart at Storbritannia ikke kan forbli i «lockdown» i et år, men at testing i stort omfang og smittesporing vil bli nødvendig slik at økonomien kan startes på nytt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ser forskerne på Imperial College nå på tall fra Sør-Korea, som av Ferguson omtales som oppmuntrende.

Slå ned-strategien

Imperial-rapporten har dannet mye av grunnlaget for norske helsemyndigheters strategi mot viruset. Helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte på følgende «Debatten» tirsdag:

– Det var en analyse fra Imperial College i Storbritannia som nok endret mye av tenkemåten i hele den vestlige verden, og som gjør at veldig mange nå har laget en mye tydeligere strategi, som nettopp går ut på å nettopp slå ned.

Imperial-studien tok for seg to strategier, hvor norske helsemyndigheter gikk for tiltak for å kvele og slå ned epidemien snarest og deretter holder viruset under kontroll med et reproduksjonstall på under én.

les også

FHI med tre nye scenarioer: Så mange kan bli smittet i Norge

Slik kan epidemien utsettes frem til en vaksinasjon eller annen effektiv behandling blir tilgjengelig.

Ifølge studien må myndighetene opprettholde tiltak i minst fem måneder eller inntil en vaksine ble klar, for å undertrykke viruset. Det går også frem av rapporten at dette kan ta opptil 18 måneder.

STRENGE TILTAK: Boris Johnson, Storbritannias statsminister, ba folk holde seg hjemme, forbyr samlinger med mer enn to personer og stenger butikker med ikke-nødvendige varer. Foto: PAUL ELLIS / AFP

Vil øke smittesporing

Onsdag uttalte Folkehelseinstituttets (FHI) direktør Camilla Stoltenberg at det kan være behov for tiltak mot coronasmitte i 18 måneder, fram til det kommer en eventuell vaksine.

Under torsdagens pressekonferanse presiserte avdelingsdirektør Line Vold i FHI at det ikke betyr at dagens inngripende tiltak vil fortsette i 18 måneder.

– Vi samarbeider nå for å se på hvordan vi kan gjenåpne Norge, og samtidig holde smitten nede, sier Vold.

les også

Én måned med coronaviruset i Norge

Blant annet ser myndighetene på mulighetene for økt kapasitet i helsevesenet, økt smittesporing, og en digitalisert smittesporingsløsning via mobiltelefoner, skriver NTB.

Les også

 1. Erna Solberg: – Gir 2,2 milliarder til vaksine

  Statsminister Erna Solberg sier de gir 2,2 milliarder kroner til vaksine for pandemi-bekjempelse.

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Rapporten norske helsemyndigheter viser til

 2. Boris Johnson er smittet av coronaviruset

 3. Coronasmittet Boris Johnson innlagt på intensiven

 4. Reuters: Boris Johnson ble ikke informert om coronavirusets trusselgrad

 5. Storbritannia har registrert høyeste ukentlige dødstall på 20 år

Fra andre aviser

 1. Dyster analyse bak skjerpede britiske tiltak

  Aftenposten
 2. Da forskerne sa at 250.000 briter kunne dø, fikk norske politikere sjokk. Ni dager senere var tallet kraftig nedjustert.

  Aftenposten
 3. Boris Johnson forsvarer koronainnsatsen

  Bergens Tidende
 4. Storbritannia har flest koronadødsfall i Europa, men advarer mot sammenligninger

  Aftenposten
 5. Hvor lenge må 1,6 millioner eldre og syke i Norge isoleres? «Omtrent ett år», er rådet fra regjeringens fagfolk.

  Aftenposten
 6. Debatt: – Sveriges løsning er mest realistisk

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder