MØTTES I BRUSSEL: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i samtale med USAs forsvarsminister Mark Esper på NATOs forsvarsministermøte torsdag formiddag. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

USA og Taliban enige om våpenhvile-forslag

BRUSSEL (VG) Ifølge USAs forsvarsminister Mark Esper er USA og Taliban enige om et forslag til syv dagers periode med reduksjon av voldsbruk i Afghanistan. USA konsulterer nå med allierte og partnere om utkastet.

  • Alf Bjarne Johnsen

Forslaget om at voldsbruken skal reduseres gjennom en avtale, kan være et viktig steg i retning av reelle fredsforhandlinger og en videre våpenhvile.

Men det er likevel det første konkrete resultatet av lang tids kontakt mellom amerikanske diplomater og opprørsbevegelsen Taliban, som har stått bak tallrike angrep og selvmordsbomber i Afghanistan over mange år.

USA ønsker nå at Taliban skal bevise at de virkelig er i stand til å levere på en slik avtale, før man går videre i en eventuell fredsprosess.

les også

Medier: Taliban og USA skal være nær en avtale

Har NATOs støtte

«NATO støtter forsøkene på å få på plass en fredsavtale for Afghanistan», skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i en skriftlig uttalelse til VG.

«USA har drøftet arbeidet med en slik avtale med Taliban på forsvarsministermøtet i dag. Vi ønsker velkommen alle tiltak som kan få en slutt på volden i Afghanistan, men Taliban må nå vise både vilje og evne til å faktisk redusere volden», legger Stoltenberg til.

På vilkår

Forsvarsminister Mark Esper slapp nyheten om avtaleutkastet på en pressekonferanse etter NATOs forsvarsministermøte i Brussel torsdag.

– Syv dager er tilstrekkelig i denne omgangen. Avtalen er på visse vilkår, sa Esper på pressekonferansen, men ønsket ikke å utdype detaljer.

Norge og Tyskland har sagt seg villig til å være vertskap for en videre fredsprosess mellom de stridende gruppene i Afghanistan.

USA vil redusere

Kort tid i forveien hadde Esper et eget møte med alle landene som samarbeider i den amerikansk-ledede NATO-ledede Resolute Support Mission, der også ikke-medlemmer som Sverige og Finland deltar.

På pressekonferansen ville Esper ikke si noe om hvordan den internasjonale styrken skal forholde seg i syv-dagers perioden.

USA har fra tidligere planlagt et kutt i egne styrker i Afghanistan i løpet av året, fra dagens nivå på om lag 12 300 soldater og ned til 8 600 militære.

Taliban har tidligere gjort det klart at de utenlandske soldatene må forlate Afghanistan som et ledd i en fredsprosess som de kan være med på.

60 norske i Kabul

Det norske forsvaret om lag 60 spesialsoldater i Kabul. De har i en årrekke trent og støttet afghanske spesialstyrker.

Norge har er også i gang med å overta noe av USAs engasjement i landet.

Fra april i år skal Forsvaret administrere og lede et rolle-2 sykehus fra amerikanerne i Kabul, med om lag 35 soldater fra Forsvarets sanitet.

Det norske forsvaret har påtatt seg å drive sykehuset i 18 måneder, med både leger, sykepleiere og støttepersonell.

les også

Januar: Taliban foreslår våpenhvile

Møtes i München

Afghanistans president Ashraf Ghani skal være til stede på den store sikkerhetskonferansen i München kommende helg. Han har blant annet avtale om et eget møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

En rekke presidenter, statsministere og statsråder er også på vei til Munchen denne helgen, blant andre statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Mer om

  1. Afghanistan
  2. USA
  3. Taliban
  4. Nato

Flere artikler

  1. Stoltenberg til VG: NATO trekker ut soldater fra Afghanistan om Taliban minsker volden

  2. Medier: Taliban og USA skal være nær en avtale

  3. USA og Taliban har signert fredsavtale

  4. Pompeo: USA planlegger å undertegne avtale med Taliban 29. februar

  5. Trump sprer ny NATO-usikkerhet: Styrke-kutt var ikke forhåndsvarslet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder