DYPT BEKYMRET: Regjeringen ber alle parter i Midt-Østen om å roe seg ned. Her er utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utenfor det amerikanske utenriksdepartementet i Washington, D.C. i fjor. Foto: Thomas Nilsson / VG

Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at hun er dypt bekymret etter de siste dagenes opptrapping av konflikten mellom USA og Iran i Midt-Østen.

 • Alf Bjarne Johnsen

I den første norske politiske reaksjonen etter nattens USA-angrep som drepte den mektige iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad, unnlater regjeringen å fordele skyld.

Men den norske utenriksministeren ber begge sider om å roe seg ned:

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene. Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, skriver Eriksen Søreide i en skriftlig uttalelse til VG.

les også

Drept etter ordre fra Trump: Dette var Qasem Soleimani

NATO-sjef Jens Stoltenberg deltar fredag i bisettelsen for Ari Behn i Oslo domkirke. Men i NATOs hovedkvarter i Brussel overvåkes situasjonen i Midt-Østen nøye:

– NATO følger situasjonen i regionen svært tett. Vi står i nær og regelmessig kontakt med amerikanske myndigheter, skriver NATOs talsmann Dylan White i en SMS til VG.

Frykter gjengjeldelse

Amerikanerne kaller det «tit for tat» - eller «øye for øye og tann for tann» på norsk:

Det dødelige angrepet mot den iranske generalen Qasem Soleimani regnes som en direkte følge av angrepet mot den amerikanske ambassaden på nyttårsaften - utløst av et amerikansk luftangrep søndag mot flere av den iransk-støttede militsens baser som drepte 25 væpnede menn.

Det var igjen et svar på at en amerikansk borger var blitt drept i et rakettangrep mot en irakisk base i forrige uke.

I regjeringsapparatet regner man det derfor som sannsynlig at Iran vil gjengjelde nattens angrep, får VG opplyst: Reaksjonen kan komme i Irak eller andre steder. Det kan også være en reaksjon som ment å ramme USAs allierte i regionen.

les også

Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

DREPT: Den iranske generalen Qasem Soleimani. Foto: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT / IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Spiral

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret:

«Svært bekymringsfull utvikling i Midtøsten. Irans revolusjonsgarde spiller en negativ rolle i en lang rekke konflikter i Midtøsten. USAs drap på revolusjonsgardens leder kan utløse en spiral av gjengjeldelse og motangrep», skriver Støre på Facebook.

Manglet autorisasjon

Reaksjonene er delte i USA: Mens president Trump får bred støtte fra republikanerne etter nattens angrep, er det flere ledende demokrater som stiller spørsmål ved lovligheten av den militære aksjonen i Bagdad:

Majoritetsleder Nancy Pelosi i Representantenes Hus uttalte i natt at angrepet ble gjennomført uten å konsultere de folkevalgte i Kongressen, og uten autorisasjon for bruk av militær styrke mot Iran.

Hun sier at de med angrepet «risikerer en ytterligere farlig opptrapping av volden».

les også

Demokrater hardt ut mot drapet på mektig iransk general

Trapper ned - trapper opp

Trump har tidligere uttalt at han ønsker å trappe ned det militære nærværet i Irak, selv om han nå akutt har varslet en forsterkning på 750 amerikanske soldater til regionen, etter angrepet på USAs ambassade i Bagdad.

USA gjennomførte angrepet med missiler skutt ut fra en drone, ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad. Tre raketter drepte mektige iranske generalen Qasem Soleimani og seks andre.

Mer om

 1. Ine Marie Eriksen Søreide
 2. Solberg-regjeringen
 3. USA
 4. Iran
 5. Irak

Flere artikler

 1. Titusenvis demonstrerer mot USA i Teheran

 2. Tusener av irakere tar farvel med drept iransk general

 3. USA sender tusenvis av soldater til Midtøsten

 4. FN-gransker: USAs angrep på Soleimani i strid med internasjonal lov

 5. Trump: – Drepte generalen for å hindre krig

Fra andre aviser

 1. USA likviderte mektig iransk general

  Fædrelandsvennen
 2. Krav om hevn både fra Iran og Irak

  Bergens Tidende
 3. Senator hardt ut mot USAs likvidasjon av Soleimani

  Fædrelandsvennen
 4. Irans hevn kommer – og den kan bli brutal

  Fædrelandsvennen
 5. – Trump har kastet dynamitt inn i kruttønnen

  Aftenposten
 6. Iran ber Interpol om å pågripe Trump for generaldrap

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder