PENGE-DISKUSJON: Pete Buttigieg og Elizabeth Warren diskuterte så heftig at Amy Klobuchar utbrøt: «Jeg kom ikke hit for å høre på denne krangelen». Foto: Mike Blake / REUTERS

Buttigieg og Warren i opphetet krangel: – Jeg selger ikke tiden min

Pete Buttigieg måtte svare for manglende erfaring og rike givere. Men det var ikke uventet riksrettstiltalte Donald Trump som fikk mest oppmerksomhet under demokratenes debatt natt til fredag.

Syv demokrater inntok scenen i Los Angeles i det som var demokratenes minste debatt hittil. Den ble ikke uventet innledet med det alle snakker om: Donald Trump og riksrettssaken mot ham.

Den første halvdelen av debatten var det nemlig presidenten som ble angrepet fra det som så ut til å være et samlet demokratisk felt.

Trump-leiren selv ser ikke ut til å ha latt seg imponere:

– Etter nok en kjedelig, pessimistisk demokratisk debatt, er det bare enda klarere hvorfor de ville stille Trump for riksrett: Ingen av disse karakterene har en sjanse, sier presidentens kampanjesjef Kayleigh McEnamy i en uttalelse til CBS News.

SAMLET SEG MOT TRUMP: Joe Biden og Bernie Sanders på scenen i Los Angeles natt til fredag. Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Langet ut mot Buttigieg

Etter Trump, var det South Bend-ordfører Pete Buttigieg som var målet for flest angrep under nattens debatt. Med sine 37 år har han langt færre år på baken enn sine politiske hovedmotstandere, og flere av dem har tidligere kritisert ham for å mangle storpolitisk erfaring fra Washington.

Ifølge en måling fra RealClearPolitics har Buttigieg nå en oppslutning på 8,6 prosent blant demokratiske velgere, og ligger med det på fjerdeplass bak store navn som Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

Bakgrunn: Buttigieg måtte svare for manglende erfaring

Buttigieg har hittil vært skånet for de aller tøffeste angrepene, men dette har endret seg nå, skriver Washington Post – som mener han besto testen.

Det mest brutale, i avisens ord, kom fra Massachusetts-senator Elizabeth Warren, som anklaget kampanjefinansieringen hans.

– Jeg selger ikke tiden min. Jeg bruker ikke tid med millionærer og milliardærer. Jeg har ikke møter med store givere bak lukkede dører, sa Warren – og pekte på at Buttigieg har flere rike givere.

Vin til 900 dollar flasken

Diskusjonen som fulgte ble så opphetet at den fikk Minnesota-senator Amy Klobuchar til å erklære at «jeg kom ikke for å høre på denne krangelen».

– Dette er vår eneste sjanse til å slå Donald Trump, svarte Buttigieg, og la til:

– Ifølge Forbes er jeg den eneste personen på scenen som ikke er en millionær eller milliardær, sa han, og anklaget Warren for ikke selv å leve opp til «renhets-testen» sin.

Les mer om Pete Buttigieg på VG+: Presidentkandidaten som snakker norsk

Det fikk Warren til å dra frem et eksklusivt arrangement Buttigieg holdt for givere på en vingård i Napa Valley i California. Nyhetsbyrået AP skriver at det her ble solgt flasker av vintypen Cabernet Sauvignon for så mye som 900 dollar flasken.

– Tenk over hvem som kommer på et arrangement hvor det serveres vin til 900 dollar flasken. Milliardærer i vinkjellere skal ikke velge USAs neste president, sa senatoren.

Utfordret om riksrett

Debatten begynte imidlertid med ukens mest omtalte tema: Riksrett. Programleder Judy Woodruff fra PBS ville vite hvorfor ikke demokratene ser ut til å ha klart å overbevise flere amerikanere om at riksrett er det riktige å gjøre.

Tidligere visepresident Joe Biden svarte slik:

– Det var nødvendig, i respekt for grunnloven vår. Og globalt sett, at Kinas leder er mer populær enn vår, og at Putin gratulerer ham, det burde si sitt. Vi må gjenopprette integriteten til presidentrollen.

Fikk du med deg? Senatslederen går i strupen på Demokratene: – En 230 år lang tradisjon døde

77-åringen er ifølge en måling laget av RealClearPolitics fortsatt favoritt blant demokratene, med oppslutning på 27,9 prosent, skriver NTB. Bak ham ligger Bernie Sanders med 19,7 prosent og Elizabeth Warren med 15 prosent.

– Alle presidentens menn

Flere av kandidatene på scenen var senatorer, og vil eventuelt måtte ta pause i valgkampanjene sine dersom det skal vise seg at riksrettssaken i Senatet blir langvarig.

Les også: Trump krever umiddelbar riksrettssak

– Hvis presidenten er så uskyldig som han hevder, hvorfor får han ikke alle presidentens menn til å vitne? sa Amy Klobuchar, som representerer Minnesota.

Bernie Sanders, som representerer Vermont i Senatet, gjentok anklagen sin om at Trump er «en patologisk løgner».

– Vi har en president som er en patologisk løgner. Vi har en president som leder den mest korrupte administrasjonen i dette landets moderne historie. Vi har en president som er en svindler.

– En skam

Kandidatene diskuterte imidlertid ikke bare riksrett. Mangelen på mangfold på scenen var på forhånd blitt kraftig kritisert, etter at hverken Corey Booker eller Julian Castro klarte å kvalifisere seg til nattens debatt. Kamala Harris hadde kvalifisert seg, men trakk seg i begynnelsen av måneden fra kappløpet.

Fra sidelinjen skriver Corey Booker på Twitter at det er en skam at debatten ikke reflekterer allsidigheten blant demokratene.

Forretningsmannen Andrew Yang, som har bakgrunn fra Asia, kommenterte dette på følgende vis, skriver CNN:

– Det er både en ære og en skuffelse og være den eneste fargede personen på scenen i kveld. Jeg savner Kamala, jeg savner Cory. Men jeg tror Cory vil komme tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder