HYLLET AV TILHENGERNE: Grunnleggeren av Nasjonal Front, Jean-Marie Le Pen, og kona Jany under et arrangement i Paris mandag. Foto: Reuters

HYLLET AV TILHENGERNE: Grunnleggeren av Nasjonal Front, Jean-Marie Le Pen, og kona Jany under et arrangement i Paris mandag. Foto: Reuters

Unge tilhengere om Le Pen: En legende

PARIS (VG) Tradisjonen tro markerte Jean-Marie Le Pen 1. mai med å samle sine tilhengere ved Jeanne d’Arc-statuen i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I sin tale slo den aldrende politikeren tilbake mot kritikerne:

– Herr System vil ha oss til å tro at nasjonalisme og patriotisme er ondskap, men nasjonalisme er kjærlighet til vår nasjon akkurat som patriotisme er kjærlighet til vårt folk, sa han.

Bakgrunn: Alt du må vite om det franske skandalevalget

– Jeg er ikke xenofob. Jeg er frankofil, sa han senere.

Selv om ikke talen var i regi av hans datter, presidentkandidat Marine Le Pen, brukte Jean-Marie Le Pen mye taletid på å snakke ned hennes motkandidat Macron, som ifølge han er en «elite-Rotschilde-finansmann». Det var buing blant de oppmøtte hver gang han sa navnet Macron.

Han avsluttet talen med «Vive Jeanne d'Arc, vive Marine et vive la France!», som oversatt betyr «leve Jeanne d'Arc, leve Marine og leve Frankrike!»

– En legende

Blant de rundt 400 menneskene som hadde funnet veien til Le Pens 1. mai-arrangement var førstegangsvelgerne Thomas og Albain. De er ikke i tvil om at de vil stemme på Marine Le Pen i presidentvalget. De mener motkandidaten Emmanuel Macron representerer «alt som er galt med Frankrike».

– Vi er for unge til å huske hvordan partiet var tidligere, men Jean-Marie Le Pen er en legende i politikken. Derfor har vi kommet for å høre han, sier de.

Bakgrunn: Dette er Le Pens plan for Frankrike

Marine Le Pen var den kandidaten som fikk flest stemmer blant yngre velgere i første omgang av presidentvalget, viser målinger.
Både i aldersgruppen 18 til 34 år og i gruppen 35 til 49 år vant Le Pen flertallet, ifølge en undersøkelse blant drøyt 9.000 velgere fra OpinionWay.

I Paris er 20 år gamle Antoine en svoren tilhenger av Le Pen senior.

– Jeg synes ikke det er rettferdig at han som grunnla partiet skal måtte akseptere at partiets linje «mykes opp» av datteren sin. Jeg tror Jean-Marine Le Pens Nasjonal Front ville fått like høy oppslutning nå, på grunn av nåtidens problemer, sier han.

– Han er en av de få politikerne som virkelig jobber for å kjempe mot den største trusselen Frankrike står overfor: Immigrasjonen. Immigrantene er et problem uansett: enten kommer de hit, blir arbeidsledige og bruker alle velferdsmidlene, eller så kommer de hit og tar jobbene som burde gått til franskmenn. Jeg mener også at multikulturalismen er veldig farlig.

Antoine (20) mener at Jean-Marie Le Pens harde linje i større grad burde vært vinterført av datteren, presidentkandidat Marine Le Pen. FOTO: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Kuppet datteren

Le Pens tale ble i år fulgt med stor spenning, på grunn av den tidligere partilederens «kupp» av datteren Marine Le Pens tale i 2015. Flere franske medier, blant annet Le Point, skriver at hendelsen i 2015 er grunnen til at presidentkandidat Marine Le Pen i år ikke deltar på dette tradisjonsrike arrangementet for partiet, men heller samler sine velgere i et stort lokale et annet sted i byen.

Presidentkandidatens offisielle grunn for ikke å være med på samlingen i sentrum, er at å samles der ville være risikabelt på grunn av terrortrusler fra IS.

– Støtter begge

88 år gamle Jean-Marie Le Pen var partileder i Nasjonal Front frem til 2011, og var en svært kontroversiell politiker. Da pappa Le Pen kom til andre runde i presidentvalget i 2002, gikk hele 1,5 millioner franskmenn ut i gatene og demonstrerte i sinne mot Le Pen og hans parti. Siden datteren Marine Le Pen tok over, har hun sikret partiet et mer «stuerent» image, og langt flere velgere.

Les også: Puppeprotester mot Le Pen

Marc Martin (63) sier han stiller seg bak både far og datter. Han har vært til stede på det tradisjonsrike arrangementet de siste 30 årene.

– Jeg hører noen si at det er forskjell på det Front National Marine Le Pen representerer, og det partiet faren ledet. Det kan hende det er behov for en mykere linje for å tiltrekke seg flere velgere. Uansett støtter jeg dem begge, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder