MANGE LIKHETER: Storbritannias neste statsminister Theresa May har mange fellestrekk med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: SipaUSA og REUTERS

Theresa May er Storbritannias nye statsminister: Europas mektigste kvinner er likere enn du tror

De er prestedøtre, moderate og har kjempet seg til topps i sine mannsdominerte partier. Men særlig én ting skiller dem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter en knallhard valgprosess er Theresa May Storbritannias nye statsminister. Hun føyer seg dermed inn på listen over Europas mektigste personer.

Øverst på den listen troner trolig Tysklands forbundskansler Angela Merkel, statsoverhodet til Europas største økonomi.

Likhetene mellom de to maktkvinnene er mange:

Begge har kjempet seg helt til toppen av mannsdominerte partier. May for de konservative og Merkel for de konservative kristendemokratene.

MEKTIG: Theresa May, britenes nye statsminister. Foto: Oli Scarff AFP

De er født med bare to år mellomrom, Merkel i 1954 og May i 1956. Begge er døtre av protestantiske prester og begge har imponerende akademiske bakgrunner.

De har vært gift i flere tiår og har begge tatt etternavnet til sine ektemenn. Merkel ble født Kasner og May ble født Brasier. Ingen av dem har barn. De politiske toppene har dessuten begge sagt at de trives på lange gåturer og at de liker å lage mat til sine ektemenn.

Store pragmatikere

Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg beskriver de politiske veteranene som pragmatikere, heller enn ideologer.

MEKTIG: Angela Merkel har styrt Tyskland siden 2005. Foto: Fabrizio Bensch Reuters

– De stoler veldig på seg selv og er lite skarp i ideologisk forstand. Å være sentrumsorientert er et ullent begrep, men begge prøver å finne fram til en slags konsensus i befolkningen, sier statsviteren.

Bratberg forteller at May er personlig kristen, i likhet med Merkel.

– May tilhører «One nation»-tradisjonen, som forsøker å finne løsninger på tvers av klasseskiller. Det ligger nær den tyske kristendemokratiske tradisjonen som Merkel tilhører, sier han.

Innvandring

Mens May, som innenriksminister, har strammet inn regelverket for innvandring fra utenfor Europa, har Merkel gjort det motsatte.

– May har vært hard i klypa på både familiegjenforening og asylpolitikk, sier Bratberg.

Syrisk flyktning i Hellas: – Vi skal til Tyskland! Vi elsker Merkel

I Norge mener flere at Storbritannias nye statsminister har en klar norsk ekvivalent.

Sentrale Høyre-politikere mener at Theresa May har flere fellestrekk med den norske statsministeren Erna Solberg. Begge omtales som mer pragmatiske enn ideologiske politikere, og går for å være hard i klypene når det trengs.

«Likheten med Erna er slående»

På det regjerende Tory-partiets kongress i Manchester i oktober 2015 hadde delegasjonen fra det norske Høyre et kort møte med hun som onsdag ettermiddag blir Storbritannias nye statsminister.

Lars Arne Ryssdal, som da var Høyres generalsekretær, Eirik Moen, generalsekretær i IDU, International Democrat Union, samt Thor Kleppen Sættem, statssekretær i Arbeidsdepartementet, var til stede på partikongressen hos Høyres søsterparti.

Samtalen med May handlet om Norge som utenforland, et naturlig tema ettersom brexit-avstemningen var kongressens hovedtema.

«Likheten med Erna Solberg er slående», skriver Sættem i en tekstmelding til VG.

«Landsmøtetalen hennes var sterk og klar, og hun er praktisk orientert slik Erna alltid er», legger han til.

Theresa May og Erna Solberg har begge vært «innenriksministere»: May har vært Home Secretary siden 2010, mens Erna Solberg hadde langt på vei et tilsvarende ansvarsområde som kommunalminister fra 2001 til 2005.

SLÅENDE LIKHET? På sin første offisielle utenlandsreise som statsminister, besøkte Erna Solberg Tysklands Forbundskansler Angela Merkel. Foto: Andrea Gjestvang VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder