ENDELIG: – For første gang kan jeg se for meg en fremtid som Chelsea. Nå kan tenke meg muligheten av å leve som den personen jeg er - og kan endelig leve et liv i verden utenfor, heter det i en uttalelse fra Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning (t.v).
ENDELIG: – For første gang kan jeg se for meg en fremtid som Chelsea. Nå kan tenke meg muligheten av å leve som den personen jeg er - og kan endelig leve et liv i verden utenfor, heter det i en uttalelse fra Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning (t.v). Foto: - AFP

Chelsea Manning løslates - vil hjelpe andre transpersoner

UTENRIKS

Nå forteller Chelsea Manning (28) for første gang om hva hun skal gjøre når hun slipper ut av fengsel neste uke.

Publisert:

Hun ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter, men ble benådet av president Barack Obama. I neste uke løslates den tidligere soldaten.

– Jeg håper at jeg kan bruke det jeg har lært i fengselet til å hjelpe andre. Ikke minst har brev og støtte-erklæringer fra andre krigsveteraner og transkjønnede, inspirert meg til å arbeide for å gjøre livet bedre for andre, heter det i en uttalelse som Manning har sendt ut og som er gjengitt av CBS News.

Bakgrunn: Manning dømt til 35 års fengsel

– Leve som den personen jeg er

Chelsea Manning som stod sto bak det som frem til pågripelsen i 2010 var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne, rundt 700.000 graderte dokumenter, ble benådet av Obama like før han gikk av i januar i år.

I uttalelsen som hun nå har sendt ut - og som er første gang hun kommenterer benådningen, takker hun Obama.

Les også: Tidenes lekkasje av krigshemmeligheter

– For første gang kan jeg se for meg en fremtid som Chelsea. Nå kan tenke meg muligheten av å leve som den personen jeg er - og kan endelig leve et liv i verden utenfor. Friheten var noe jeg tidligere bare kunne drømme om og aldri egentlig tillate meg selv å tenke muligheten av, skriver Manning videre i uttalelsen.

Byttet kjønn

Dagen etter dommen i 2013, ble det kjent at den kontroversielle soldaten, som tidligere het Bradley Manning, ønsket å skifte kjønn.

Fikk du med deg denne? Bradley Manning vil skifte kjønn: - Jeg er kvinne

Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet i Kansas og har også sultestreiket. I september avbrøt hun en sultestreik etter å ha blitt lovet kirurgi knyttet til sin kjønnsidentitet. Manning har sonet syv år av dommen på 35 år.

Her kan du lese mer om