ANGREP: Foto: AFP

Krig og konflikt i 60 år

(VG Nett) Etter at Nord-Korea for snart to år siden brått sa opp flere avtaler som skulle minske den militære spenningen på halvøya, har forholdet mellom de to landene vært svært spent.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det delte Korea er siden Koreakrigen fra 1950 til 1953 blitt betraktet som et av verdens mest spente områder. Nord-Korea blir av land i regionen ansett som en trussel ved sitt ekstremt høye rustningsnivå, som omfatter et avansert rakettarsenal, kjemiske og muligens kjernefysiske våpen.

LES OGSÅ: Sørkoreanske hus brenner etter angrep fra nord

Etter at Kim Dae Jung ble innsatt som Sør-Koreas nye president i 1998 og slo han inn på en mykere linje overfor naboene i nord, også kalt «Solskinnspolitikken». Dette innebar blant annet at økonomisk og humanitær bistand ble gitt uten betingelser. I juni 2000 møttes presidentene Kim Dae Jung og Kim Jong Il til det første koreanske toppmøte.

Kim Dae Jung ble samme år tildelt Nobels fredspris, i første rekke for sin «solskinnspolitikk».

Toppmøte

I 2007 møttes topplederne i Sør- og Nord-Korea hverandre igjen. Det tre dager lange toppmøtet mellom president Roh Moo Hyun og Nord-Koreas leder Kim Jong Il ble av mange betraktet som en milepæl.

LES OGSÅ: Nord-Korea - landet der fuglene ikke synger

I felleserklæringen fra toppmøtet het det blant annet at Sør- og Nord-Korea vil «samarbeide tett for å få slutt på militære fiendtligheter og redusere spenningsnivået på den koreanske halvøya». Partene ga hverandre gjensidig forsikring om å gjøre sitt for å nå frem til en fredsavtale som kunne bringe Koreakrigen) til endelig og formell avslutning, nesten 60 år etter at våpenhvilen trådte i kraft.

Etter to presidenter fra sentrum-venstre på den politiske skalaen, fikk Sør-Korea i 2008 en høyreorientert president, Lee Myung Bak. Han distanserte seg fra "solskinnspolitikken" og stilte straks strengere krav til motytelser fra Nord-Korea for fortsatt sørkoreansk bistand.

Ved årsskiftet 2008/09 sa Nord-Korea brått opp ikke-aggresjonspakten og alle andre avtaler som de to Korea-statene har undertegnet for å minske de militære og politiske motsetninger på halvøya. Dette kom som en reaksjon på Sør-Koreas kritikk mot Nord-Koreas rakett- og atomvåpenprogram.

I mai 2009 truet Pyongyang med militær gjengjeldelse mot Sør-Korea etter at Seoul hadde sluttet seg til avtalen om stans i spredning av masseødeleggelsesvåpen. Nord-Korea hevdet at det sørkoreanske vedtaket innebar en «krigserklæring», og Pyongyang erklærte seg ikke lenger bundet av avtalen om våpenstillstand som avsluttet Koreakrigen i 1953.

Saken fortsetter under bildet!

SKYTER: Et arkivbilde fra januar i år viser grenseområdet på den nordkoreanske vestkysten, som er overstrødd med artilleribunkere. I åssiden er det satt opp skilt der det står «Lenge leve store leder Kim Il-Sung og hans revolusjonære ideologi!». Foto: AFP

Marinefartøy sank

Det siste året har det vært flere mindre trefninger i grenseområdet mellom Nord- og Sør-Korea. Forholdet mellom de to landene forverret seg kraftig etter at et sørkoreansk marinefartøy sank i Gulehavet i mars. 46 mennesker omkom i hendelsen.

Sør-Korea beskyldte Nord-Korea for å ha torpedert skipet, noe Nord-Korea benektet. Sør-Korea tok saken til FNs sikkerhetsråd, og innførte samtidig sanksjoner mot sine naboer i nord.

LES OGSÅ: Nord-Korea kutter all kontakt med Sør-Korea

I slutten av oktober ble det løsnet skarpe skudd mellom soldater på grensen, samtidig som 400 sørkoreanere ble kjørt i busser over grensen til Nord-Korea for en tre dager lang familiegjenforening.

Kilde: Store norske leksikon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder