Muammar Gaddafi ble drept i fødebyen

Amatørvideo skal vise død eks-diktator

Vil ikke si om han først ble pågrepet i live

(VG Nett) I ettermiddag ble det bekreftet at Muammar Gaddafi er drept. Videoen over skal vise den døde eks-diktatoren.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi har ventet på dette øyeblikket lenge. Muammar Gaddafi har blitt drept, sier den libyske statsministeren Mahmoud Jibril ifølge nyhetsbyrået AP.

- Våre eksperter i Libya gjør hva de kan for å gi oss detaljene på hvordan han ble drept og hvem som drepte ham, legger han til.

Gaddafi skal ha mistet livet da han forsøkte å flykte fra sin fødeby Sirte, som har blitt overtatt av opprørerne. Fotografier fra Libya viser det som skal være den forhatte diktatoren, blodig og forslått. En amatørvideo viser også det som skal være en død Muammar Gaddafi.

Libyas statsminister vil ikke bekrefte om Gaddafi ble pågrepet i live, og sier omstendighetene vil bli etterforsket.

Liket på hemmelig sted

Et øyenvitne sier til nyhetsbyrået Reuters at Gaddafi ble slått og skutt.

- Vi slo ham med skoene våre. Så skjøt vi ham i hodet og i magen, sa øyenvitnet.

En reporter fra Al Jazeera meldte ved 16.30-tiden at Gaddafis lik skal befinne seg i en moské i byen Misrata. Overgangsrådet vil ikke si noe om hvor kroppen befinner seg.

- Gaddafis lik er i en av våre biler, og vi bringer det til et hemmelig sted av sikkerhetsgrunner, sa Mohamed Abdel Kafi, en tjenestemann i NTC.

Mange rykter

Etter at det libyske overgangsrådet meldte at Muammar Gaddafi hadde blitt pågrepet i en Nato-støttet aksjon torsdag, verserte det flere rykter om tilstanden til den tidligere diktatoren.

Bakgrunn: Gaddafi: Libyas sterke mann i 42 år

Ifølge flere medier skulle Gaddafi og hans nærmeste medarbeidere ha forsøkt å flykte fra Sirte, den tidligere diktatorens fødeby. Konvoien skal ha blitt angrepet to ganger av Nato-styrker. I det andre angrepet skal konvoien ha blitt truffet, og Gaddafi skal ha blitt alvorlig skadet.

Saken fortsetter under bildet.

LYNSJET: En amatørvideo viser det som skal være den tidligere diktatoren som blir lynsjet av en folkemengde. Foto: Foto: AP


En Reuters-journalist skrev på Twitter at en fra Gaddafis styrker skal ha sagt at Gaddafi gjemte seg i et hull i Sirte og ropte «ikke skyt, ikke skyt!».

De første meldingene om pågripelsen kom rundt klokken 13.15. En drøy halvtime senere meldte Al-Jazeera at Gaddafi skulle ha omkommet av skadene han pådro seg. Drøyt 30 minutter etter det igjen bekreftet Nato at de hadde angrepet en konvoi med Gaddafi-tilhengere.

Denne artikkelen oppdateres fortløpende. Trykk F5 for siste versjon.

VGTV: Se Gaddafis siste TV-opptreden

Artikkelen fortsetter under bildet

- HER BLE HAN FUNNET: I denne lille hulen skal Muammar Gaddafi ha blitt funnet. Foto: Afp

Overgangsrådet varslet torsdag ettermiddag at de vil holde en tale til folket på libysk TV «innen kort tid».

De første meldingene fra overgangsrådet gikk på at Gaddafi var fanget og såret i begge beina, og på vei bort i ambulanse. Deretter gikk de ut og sa at den mangeårige diktatoren var død.

VG DEBATT:«Her er det bare å gratulere det modige libyske folket, som desverre måtte gripe til våpen for å forsvare seg mot sin grusomme diktator.» Delta i debatten her.

VGTV: Se videobildene fra Gaddafis siste tur gjennom Tripolis gater

Også sønnen Mutassim Gaddafi skal ha blitt drept, etter å ha ytt motstand mot dem som hadde tatt ham til fange.

FEIRER I GATENE: Opprørere feiret i gatene i Gaddafis fødeby Sirte torsdag. Torsdag ettermiddag melder flere medier at Gaddafi skal være tatt til fange og være kritisk skadet. Foto: Reuters


- Vi fant ham død. Vi la liket av ham og liket av tidligere forsvarsminister Abu Bakr Yunis i en ambulanse for å bringe dem til Misrata, sier Mohammed Leith fra styrkene som støtter Det nasjonale overgangsrådet (NTC).

Sønnen Saif al-Islam skal ha flyktet fra Sirte.

- Legg ned våpnene

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier dette bare er «slutten på begynnelsen».

- Veien videre for Libya og folket vil være vanskelig og full av utfordringer.

- Begge sider må legge ned våpnene sine for fred.

- Angriper ikke enkeltpersoner

Nato kan bekrefte at jagerfly fra Nato angrep to pansrede kjøretøy som var del av en større militær kolonne. Angrepet skal ha skjedd rundt klokken 8.30 lokal tid, i nærheten av Sirte.

Overfor VG Nett ville en Nato-talsmann tidligere i ettermiddag ikke bekrefte om de hadde angrepet Gaddafi.

- Nato angriper ikke mål dersom vi tror det var enkeltpersoner der. Nato angriper heller ikke enkeltpersoner, så vi kan ikke bekrefte eller avkrefte det, sier talspersonen.

- Ville dere ha visst det dersom dere hadde truffet ham?

- Det er ikke Natos oppdrag.

Talsmann John Kirby for Pentagon sier de vet det var et luftangrep mot en kolonne som ble ansett for å være en trussel.

- Men det foreligger ingen informasjon om eller identifisering av dem som befant seg i kolonnen, sier han ifølge NTB.

Saken fortsetter under bildet.

DETTE SKAL VÆRE GADDAFI: Dette bildet, som nyhetsbyrået AFP har publisert, skal angivelig vise Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi som blir pågrepet. Bildet skal stamme fra en video, som er publisert på nett. Det er så langt ingen som har kunne bekrefte at personen på bildet er Muammar Gaddafi. Foto: AFP


Amerikanske myndigheter skal ha blitt varslet om at Gaddafi var død, like før det libyske overgangsrådet bekreftet det offentlig.

Meldingen kom bare kort tid etter at overgangsstyrkene meldte at de skal ha tatt over kontrollen av Gaddafis hjemby Sirte, hvor det i ettermiddag feires heftig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder