ØNSKES UTLEVERT: Aleksej Lugovoj søkes nå utlevert til Storbritannia. Britiske påtalemyndigheter vil tiltale Lugovoj for likvideringen av Aleksandr Litvinenko. Foto: AP

Vil tiltale russer for Litvinenko-drapet

(VG Nett) Britiske påtalemyndigheter vil tiltale en tidligere KGB-agent for forgiftningen av Aleksandr Litvinenko.

Mari Asland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Overhodet for påtalemyndigheten i Storbritannia ønsker å tiltale den russiske forretningsmannen og eks-KGB-agenten Andrej Lugovoj for drap og forgiftning. De begynner nå arbeidet med å få ham utlevert til Storbritannia.

- Det er klart at i den offentlige interesse å tiltale Lugovoj for denne særdeles alvorlige forbrytelsen, sa Sir Ken MacDonald, sjefen for de britiske påtalemyndighetene, på en pressekonferanse i London for få minutter siden.

Drakk te med Litvinenko

Lugovoj drakk te med Litvinenko på et hotell i London den dagen han ble forgiftet. Det var med stor sannsynlighet denne teen som inneholdt farlige mengder av det radioaktive stoffet polonium-210.

For tre uker siden hevdet Lugovoj at han også har blitt forgiftet av det radioaktive stoffet. Han nekter for all innblanding i saken.

Andrei Lugovoj er mannen som etterlot seg et spor av radioaktivitet på fly mellom Moskva og London rundt samme tid som Litvinenko ble forgiftet. Politiet skal derfor ha undersøkt Lugovoj grundig over lengre tid.

Putin-kritiker

Beskyldte Putin: Alexander Litvinenko beskyldte Putin for sin død. Han levde i eksil i England der han døde. Foto: AP

Aleksandr Litvinenko døde 23. november i fjor etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210. Han var tidligere russisk spion som hadde hoppet av og ble en krass kritiker av president Vladimir Putins Russland.

På dødsleiet, uten hår og med alvorlige feil på flere vitale organer, beskyldte Litvinenko Russlands president Vladimir Putin for å stå bak forgiftningssaken.

Vil neppe utlevere

Russiske representanter for påtalemyndigheten sies å avvise muligheten for utlevering blankt, ifølge Reuters.

Det var ventet at Russland ikke vil utlevere de Lugovoj, sett i lys av Storbritannias uvilje til å utlevere en annen russer i eksil, Boris Beresovskij.

Storbritannia og Russland har ingen formell utleveringsavtale av fanger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder