Minst en person drept etter sammenstøt i Tripoli

Tre personer skal være drept i Khartoum, Sudan

Sammenstøt i flere land

DEMONSTRASJONER FORAN AMBASSADEN I TUNIS: Demonstrantene prøver å søke dekninger mens store sammenstøt foregår utenfor den amerikanskje ambassaden i Tunis. Foto: ZOUBEIR SOUISSI, REUTERS, NTB SCANPIX

Demonstranter bryter seg inn i USAs ambassade i Tunis

(VG Nett) Det skal brenne kraftig inne på den amerikanske ambassaden i Tunis. Minst fem demonstranter er såret, melder Reuters.

  • Kristine Hellem Aanstad
  • Veslemøy Eineteig Christiansen
  • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

Tykk, svart røyk veltet over ambassaden fredag ettermiddag.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået at flere demonstranter har hoppet over muren som omgir området rundt ambassaden i Tunis.

Demonstranter satt fyr på trær og det brenner kraftig inne på området. Flere vinduer skal være knust inne på ambassaden, som ligger i en forstad til Tunis, ifølge vitner Retuers har snakket med. Demonstrantene skal ifølge CNN ha tatt ned det amerikanske flagget og heist opp et svart flagg.

Ifølge Reuters skal minst fem personer være såret etter at tunisisk politi avfyrte tåregass og skjøt mot demonstrantene, som kastet stein tilbake mot politiet.

Nyhetsbyrået melder også at demonstranter skal ha satt fyr på en amerikansk skole i Tunis.

Også i India har i alt 86 personer blitt pågrepet etter at flere hundre muslimske demonstranter kastet stein og knuste vinduer på USAs konsulat i byen Chennai i India, sier politiet til NTB.

Ifølge politiet forsøkte de å ta seg inn i konsulatet, men ble stoppet før de kom så langt. Demonstrantene satte også fyr på det amerikanske flagget og en dukke som skulle forestille president Barack Obama.

Og den spente situasjonen i Midtøsten gjør at norske myndigheter nå øker sikkerheten rundt sine ansatte i utlandet. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor VG nett fredag ettermiddag. Nye sikkerhetstiltak er iverksatt, men de vil ikke gå i detalj på hvilke tiltak det er snakk om.

URO: Flere protester pågår fredag ettermiddag i Midtøsten.

Påkjørt

Også i Sudan har demonstranter brutt seg inn på den amerikanske ambassaden. Her skal vakter ha åpnet ild mot demonstrantene, og minst to personer har mistet livet, melder NTB.

Den ene demonstranten ble påkjørt av en politibil, mens den andre ble funnet død inntil muren som omringer ambassadeområdet, opplyser lokale kilder og en reporter fra AFP.

Flere demonstranter greide å ta seg inn på ambassadeområdet, der vakter skjøt varselskudd for å skremme dem bort, skriver NTB.

Den britiske utenriksministeren, William Hague, skriver på Twitter at hverken sudansk eller britisk ansatte ved ambassaden i Sudan skal være skadet.

Ifølge Al Jazeera skal egyptiske beduiner ha angrepet en FN-leir i byen Sheikh Suwayed. Demonstrantene skal ha kommet seg inn i leiren og byttet ut FN-flagget med et svart flagg med påskriften «Det finnes ingen Gud foruten Allah, Mohammed er Allahs profet». FN-styrkene svarte med å skyte mot demonstrantene, skriver nyhetskanalen. Minst én person skal ha blitt skadet i sammenstøtene.

En drept

I byen Tripoli i Libanon har sinte demonstranter angrepet de to amerikanske fast food-kjedene Hardee's og Kentucky Fried Chicken resturant som protest mot den omstride filmen «Innocence of Muslims» i den nordlige libanesiske byen Tripoli.

BILDESPESIAL: Opprør flere steder etter Mohammed-filmen

Ifølge libanesiske tjenestemenn er en person drept og minst 25 personer er såret under fredagens protest, melder nyhetsbyrået AP.

Lavbudsjettsfilmen, som latterliggjør profeten Mohammed og skildrer muslimer som umoralsk og voldelig, har utløst protester i flere land.

Ifølge BBC skal menneskemengden også ha kommet med anti-amerikanske slagord mot pavens besøk i Libanon.

- Vi ønsker ikke paven. Ingen flere fornærmelser av Islam, roper opprørerne, melder Jerusalem Post.

Pave Benedict XVI ankom Libanon fredag morgen, og skal etter planen være i landet i tre dager.

BRENNER: En Kentucky Fried Chicken brant etter demonstranter satt fyr på bygningen i Tripoli, nord i Libanon. Foto: REUTERS

Tusenvis stormet ambassade

Ved 14-tiden norsk tid stormet tusenvis av rasende demonstranter Tysklands ambassade i Sudan.

Ifølge Al Jazeera har de tent på ambassadeområdet, og bilder fra området viser hvitkledde menn i kjortler som vifter med islamske flagg.

VGTV: Her stormer de den tyske ambassaden i Sudan

Kraftig svart røyk steg opp fra ambassadeområdet ved 14.30-tiden fredag.

Slagord

I Sana i Jemen forsøkte over 2000 demonstranter å komme seg frem til USAs ambassade. De hadde med seg plakater og ropte slagord mot filmen.

- Deporter USAs ambassadør! Død over Amerika, død over Israel, melder nyhetsbyrået AP.

I Kairo samlet demonstranter seg på nytt etter gårdagens voldsomme protester. De kastet stein mot politistyrkene, som avfyrte tåregassgranater tilbake mot dem.

- Det er alle muslimers plikt å drepe Sam Bacile og alle andre som deltok i filmen, står det på en plakat som en av demonstrantene holdt opp.

Samtidig pågikk det fredelige protester i Indonesia og Malaysia.

Drept

Ifølge Libyske myndigheter er fire personer pågrepet i forbindelse med angrepet på USAs konsulat i Benghazi, hvor landes ambassadør i Libya og tre andre amerikanere mistet livet i angrepet tirsdag kveld.

FULL BRANN: Chris Stevens og tre andre ble drept i brannen under blodbadet i Benghazi i Libya tirsdag. Foto: REUTERS


- Fire menn er fengslet, og vi avhører dem fordi de er mistenkt for å ha bidratt til å fremkalle hendelsene ved det amerikanske konsulatet, sier Libyas viseinnenriksminister Wanis Sharif.
Obama-administrasjonen setter inn droner for å jage angriperne, melder CNN.

Droner er små, ubemannede fly. Nå skal ubevæpnede droner spionere på radikale islamister, for å finne ut om de har noen tilknytning til angrepet. Det sier en høytstående tjenestemann i den amerikanske administrasjonen til CNN.

To amerikanske krigsskip er også på vei - begge utstyrt med satelittstyrte raketter, ifølge den amerikanske nyhetskanalen.
Dermed vil man kunne være i stand til å slå til mot mål i Libya, uten at amerikanske styrker setter foten på libysk jord, opplyser en tjenestemann til CNN.

- Vær ikke i tvil, rettferdighet vil finne sted, sa president Barack Obama i en tale onsdag.

Mer om

  1. Bråket om Muhammed-filmen
  2. Midtøsten

Flere artikler

  1. Tusenvis på vei mot USAs ambassade i Sudan

  2. Det hvite hus: Ber YouTube revurdere Mohammed-filmen

  3. Muhammed-bråket har spredd seg til Sydney

  4. USA: Angrepet i Libya var planlagt

  5. Muhammed-film utløser ny muslimsk raseribølge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder