NEDKJØLING: På bildet ser man hvordan en brannbil forsøker å kjøle ned reaktor 3 ved Fukushima Dai-ichi-anlegget. Foto: AFP

UD: - Nordmenn bør overveie å forlate Tokyo

Nordmenn som oppholder seg i Tokyo og områdene nord for Tokyo, bør overveie å forlate området. Det går fram av UDs nye reiseråd for Japan.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det oppdaterte reiserådet gjelder for regionene Tohoku, Chubu og Kanto. Tokyo er en del av Kanto-regionen.

SAMLESIDE: Les alt om siutasjonen i Japan

Oppdateringen av reiserådet skyldes den uavklarte situasjonen ved Fukushima-kraftverket og faren for at situasjonen skal forverres.
Samtidig har Kriseutvalget for atomberedskap besluttet å gjøre jodtabletter tilgjengelig for norske borgere i Japan.

Deler ut jodtabletter

Tablettene vil bli delt ut ved ambassaden i Tokyo. Der vil det også bli gitt nødvendige anvisninger om bruk og dosering. Personer som skal reise til Japan, oppfordres til å skaffe seg jodtabletter før avreise.

Les også: Har funnet radioaktivitet i mat og vann i Japan

Kriseutvalget for atomberedskap kan ikke utelukke at det kan komme et utslipp i Japan som gjør det relevant å ta jodtabletter. Utvalget understreker at tablettene ikke skal tas nå. De skal kun tas etter anbefaling fra enten japanske eller norske myndigheter.

Trykket steg igjen
Det japanske atomsikkerhetsbyrået meldte tidlig søndag morgen at trykket igjen steg i en av reaktorene ved Fukushima Daiichi-kraftverket. Nyhetsbyrået AP melder 08.40 søndag morgen at trykket igjen er stabilisert, og at man allikevel ikke trenger å slippe ut radioaktivitet i atmosfæren.

Det skal være målt radioaktivitet i bønner importert fra Japan i Taiwan, melder nyhetsbyrået AP. Nivået skal ikke vært så høyt at det er til skade for menneskers helse.

Dette er det første tilfellet av radioaktivitet funnet i varer importert fra Japan til Taiwan under atomkrisen som har rammet landet hardt.

Les også: Trykket i reaktoren stabilisert

Tidligere har japanske myndigheter meldt om at det er funnet spor av radioaktivitet i spinat og melk som er produsert i nærheten av atomkraftverket.

VG Nett kommer med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder