FARLIG YREK: Sherpaene Jyamchang Bhote (27) t.v. og Tshering Pande Bhote (28) har muligens verdens farligste yrke. Foto: Jo Egil Tobiassen

Sherpa - et av verdens farligste yrker

KATHMANDU/NEPAL (VG Nett) Når rike utenlandske klienter vil til toppen av et høyt fjell i Himalaya, gjør de nepalske og pakistanske klatreguidene alt for å tilfredsstille sine arbeidsgivere.

Artikkelen er over 11 år gammel


Av Jo Egil Tobiassen

Uten at det er bekreftet gjennom noen offisiell statistikk, er klatresherpaen en av de mest utsatte arbeidstagerne i verden.

En av de som har kjent dette godt på kroppen er Tshering Pande Bhote - svoger til Pasang Bhote som omkom samtidig med norske Rolf Bae i august. I ulykken den 1. august på K2 var fire av de 11 som omkom guider fra Pakistan og Nepal.

LES OGSÅ:Mistet faren i dødsekspedisjonen

Sammen med fetteren Jyamchang Bhote er han klatresherpa i Himalaya. De tilhører en ny generasjon sherpaer som arrangerer ekspedisjoner på egenhånd uten støtte fra et internasjonalt apparat. Begge har ført folk til Everest flere ganger.

Tshering er betenkt over situasjonen til klatresherpaen, men har ingen planer om å finne seg et annet yrke.

- Hovedårsaken for å ha denne jobben er helt klart pengene. Det var derfor vi begynte. Nå liker jeg det veldig godt, og jeg elsker følelsen av å komme på toppen. Men det er pengene som startet det sier Tshering.

Det samme gjelder for Jyamchang. Det første han tenkte på da han sto på toppen av Everest for første gang var alle kundene han ville få i fremtiden.

Dødsfall

På Mount Everest, som regnes som et relativt trygt fjell, dør 1,5 prosent av alle som når toppen. På K2 er det så mange som 7,5 prosent av de som går opp som aldri kommer ned igjen.

PÅ TOPPEN: 20. mai nådde Randi Skaug, som første norske kvinne noensinne, toppen av Moun Everest, 8.850 meter over havet. Foto: Scanpix

Randi Skaug, Norges første kvinne på Mount Everest, er opptatt av at klatrere og turister i Himalaya bør ha kunnskap om personene de ansetter.

- Mange tror sherpaer er supermennesker. Det de fleste sherpaer er gode på er å bære tungt og å tåle tynn luft. Vitale kunnskaper som sikring, redning og å lese været er det mange som ikke kan. Når denne kunnskapen ikke er tilstede, i tillegg til en føydalsk kultur hvor man skal si «Yes sir» i alle situasjoner, kan det til sammen skape store problemer, sier hun.

Skaug mener at det farlige yrket kombinert med turister som ikke tar hensyn til sherpaene, er problematisk i Himalaya.

- Ikke alle har det som jeg oppfatter som den norske likemannkulturen. Jeg har særlig lagt merke til engelskmenn og koreanere som særlig hensynsløse, forteller den norske fjellklatreren.

Pengene styrer

De to fetterne vokste opp i fattigdom i en liten landsby øst i Nepal. Karrierene startet som bærere, men bærerjobben brakte ikke inn mye penger.

Da de to ettervert lærte seg engelsk kunne de starte som guider for turister. Med det gikk lønnen opp, og de tok flere klatrekurs og har siden steget i gradene i Nepal. Etter jul skal de som de første noen gang i Nepal ta eksamen for det høyeste nivået innen fjellføring som finnes internasjonalt. Det betyr at oppdragene vil være garantert i fremtiden.

Da Skaug nådde toppen av Everest i 2004, ble hun guidet av Jyamchang og Tshering.

- Begge de to har fått god trening. Men det er bare fem år siden det ble mulig å få formell skolering i fjellføring i Nepal. Man utsetter seg selv og sherpaen for en stor risiko hvis man ansetter noen uten kompetanse. Jeg vil ikke si at folk som ansetter ukompetente folk er idioter, men det kan være svært uansvarlig, avslutter Skaug.

- Sherpaer er ikke supermennesker

Jeg kan fortelle en historie som viser et tilfelle hvor sherpaen faktisk sa nei, men som også viser hvor dårlig de blir behandlet og hvor viktige de er:

- Da jeg var på Everest var det en gruppe koreanerne som ikke hadde tatt med oksygen til sherpaene. Koreanerne forventet at sherpaene skulle klare seg uten under toppstøtet til toppen. Heldigvis var det i denne situasjonen en sherpa som hadde mot til å si nei. Han sa at de måtte gå alene hvis de ikke hadde oksygen til sherpaene. Enden på historien var at tre av de fem koreanerne døde. Ikke fordi de var svake, men fordi de handlet uklokt. På toppen av Everest tok de av seg solbrillene i en time for å ta sponsorbilder. De ble snøblinde og klarte aldri og komme seg ned etter det. Sherpaene ville aldri ha tillatt noe slik.

- I tillegg er opptil 25 prosent av lønnen til sherpaene knyttet opp til om man når toppen eller ikke. Det er en drivkraft som kan få sherpaene til å ta sjanser, selv om ingen pisker dem opp fjellet, sier Skaug.

Vasker vinduer i Oslo

På grunn av den internasjonale treningen, og gjennom norske kontakter er Jyamchang og Tshering å finne i Norge på sommeren. De er ansatt av Jostedalen Breførarlag og tar turister med på Nigardsbreen og toppturer i Jotunheimen. Tshering har også en liten karriere som vindusvasker i Oslo. Jobbene i Norge er mindre risikofylt og bedre betalt. I dag finansierer de gjennombyggingen av det buddhistiske klosteret og planlegger å bygge en helsestasjon i landsbyen de vokste opp.

- Vi har klart oss bra, men prisen er risikoen. I fjellene sier vi noen ganger at når min tid er kommet, så er den kommet, ler Jyamchang.

Alvorlig legger han til:

- For meg er det ofte det viktigste å holde seg unna de farligste fjellene. K2 og Annapurna er for eksempel veldig farlige. Jeg ville alltid klatre K2 da jeg var yngre, men nå er jeg usikker på om det er verdt det.

Les også

 1. Mistet faren sin i dødsekspedisjonen

  KATHMANDU/NEPAL (VG Nett) Lhama Bhote mistet ektemannen sin, og barna deres faren sin, i det samme snøskredet som tok…
 2. Minnestund for Rolf Bae: - Du hadde en magisk virkning på folk

  STAVANGER (VG Nett) Hundrevis av familie og venner møttes i dag til minnestund for fjellklatreren Rolf Bae (33), som…
 3. Cecilie Skog hjemme i Norge

  Søndag ettermiddag kom klatreren Cecilie Skog hjem til Norge, en uke etter klatreulykken på K2, der ektemannen Rolf Bae…
 4. - Godt å få henne hjem igjen

  (VG Nett) Jakob Bae forteller om et sterkt møte med svigerdatteren Cecilie Skog etter sønnens klatredød.
 5. Planlegger minnefond etter Rolf Bae

  Enken og foreldrene etter klatreren Rolf Bae planlegger et minnefond i hans navn.
 6. Rolf Baes far i kirken: - Vi har mistet det mest dyrebare vi hadde

  STAVANGER (VG Nett) Rundt 700 fra familie, venner og bekjente sørget for at det ikke var en eneste ledig stol i…

Mer om

 1. Nepal
 2. Pakistan

Flere artikler

 1. Pluss content

  De er Everests virkelige helter

 2. Fjellfører drømmer om et annet liv

 3. I 2013 jobbet han i Norge. Lørdag døde sherpaen i Nepal-skjelvet

 4. Jarles redningsmann: - Galskap å klatre som Trå

 5. Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke – økte egen rekord

Fra andre aviser

 1. Jordskjelvet i Nepal la landsbyen i ruiner. Jobben i Norge gjør at Ngima kan gi barna et nytt hjem.

  Bergens Tidende
 2. Mer enn 200 har omkommet

  Bergens Tidende
 3. Sherpaene som bygger Vestlandet

  Bergens Tidende
 4. Tre klatrere omkom på Mount Everest

  Fædrelandsvennen
 5. Tre klatrere døde på Mount Everest

  Bergens Tidende
 6. Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no