FÅR HJELP: 17-åringen får umiddelbart hjelp av sine venner etter at han ble skutt. Foto: AP
FÅR HJELP: 17-åringen får umiddelbart hjelp av sine venner etter at han ble skutt. Foto: AP

Egypt-ekspert: - Denne videoen kan bli bensin på bålet

UTENRIKS

KAIRO/OSLO (VG Nett) En amatørvideo som viser en egyptisk demonstrant som blir skutt, og senere dør, blir nå spredt til hele verden.

Publisert: Oppdatert: 02.02.11 20:47

Videoen viser en gruppe demonstranter som kaster gjenstander mot politiet som står rundt 50 meter unna. I det demonstrantene ser ut til å trekke seg tilbake hører man skudd, og plutselig faller en av demonstrantene i bakken. Flere løper da bort til ham, og forsøker å bære ham i sikkerhet.

Dessverre skulle det vise seg å være for sent. Ifølge nyhetsbyrået AP døde mannen, som senere ble identifisert som 17 år gamle Mohammed Attef, senere.

VGTV: Se videoen her

Amatørvideoen fra episoden, som skjedde i byen Sheik Zuweid på torsdag, ble overlevert til en lokal journalist. Senere er den distribuert videre til de verdensomspennende nyhetsbyråene AP og Reuters.

TETT PÅ NETT: Send spørsmål om Egypt.

Neda i Iran

Midtøsten-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Kjetil Selvik, mener videoen kan føre til en tilspissing av konflikten.

- Dagen i dag er jo varslet som en ny vredens dag, og er det noe som egner seg til å skape vrede, så er det en slik video. Dette kan bli bensin på bålet for demonstrantene, sier Selvik til VG Nett.

Han trekker parallellen til bildene av iranske Neda som ble brutalt drept på åpen gate i Teheran i 2009. Hun ble straks et viktig symbol på opprøret mot president Ahmadinejad etter presidentvalget i Iran.

- Det er to ting som kan skje. Det ene er at videoen har en mobilserende kraft på demonstrantene i Egypt, i og med at den dokumenterer en åpenbar urett. Det andre er at den bidrar til at regimet fremstår som enda mindre legitimt, og dermed får sterkere internasjonalt press mot seg, tror han.

ER DU I EGYPT? KONTAKT OSS HER

Det siste døgnet har vært forholdsvis rolig i Egypt, men Selvik tror demonstrasjonene i dag kan få større omfang slik man så ondag - den første vredens dag.

- Tror du politiet vil bli mer eller mindre aggressive mot politiet som følge av videoen?

- Det er vanskelig å spå før man ser hvordan dagen utvikler seg. Om egyptiske sikkerhetsstyrker trekker seg tilbake, vil de få problemer forid presset fra demonstrantene vil øke. Men jeg tror ikke videoen vil få så store konsekvenser for politiets handlinger. Der er heller demonstrantene som vil mobiliseres, sier forskeren.

- Internett stengt

En rekke amatørvideoer fra de siste dagers demonstrasjoner har blitt spredt via internett. Demonstrantene bruker også sosiale medier til å organisere seg, samt å kommunisere med omverden.

I morgentimene fredag var internett i landet stengt av myndighetene. VG Nett har selv erfart problemene, og opplevde både sent i natt og i morgentimene fredag trøbbel med tilgangen til internett. E-poster kom likevel gjennom til Oslo i løpet av natten, men på morgenkvisten var det en periode helt dødt. Etter hvert klart VG Nett likevel å komme på nett fra et av de få stedene i byen der internett fungerer.

Ifølge selskapet Renesys, som overvåker internett, er stengningen av internett uten sidestykke i historien og overgår langt tiltakene som ble iverksatt i Tunisia og i Iran under demonstrasjonene i 2009, melder NTB.

- Alle rutene til Egypt ble stengt samtidig. Egyptiske myndigheter har praktisk talt visket Egypt vekk fra internettkartet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Samtidig er telefonlinjene i Kairo stengt. Det er også kommet rapporter om at deler av byen mangler vann.

- Kan bli blodbad

VG Nett møtte sent i går flere kampklare egyptere i hovedstaden Kairo. Det er ventet at flere titusener vil ta til gatene etter fredagsbønnen for å demonstrere mot president Hosni Mubarak. Demonstrantene planlegger å starte dagens demonstrasjoner fra flere moskeer i hele byen.

Samtidig har politiet nå tatt oppstilling i store deler av byen. En rekke store lastebiler med politifolk har tatt oppstilling ved Tahrir-torget, der de kraftigste opptøyene brøt ut onsdag.

Stemningen er foreløpig rolig, men det er ventet at det vil bryte ut opptøyer etter fredagsbønnen, i 13.30-14-tiden, lokal tid.

Nå hersker frykten for at hæren skal komme rullende inn i gatene og slå ned alle forsøk på protester med hard hånd.

- Mange kommer til å bli drept. Det kan bli et blodbad, sier aktivisten Hatem Khaled.

Det har versert ulike tall på hvor mange som er drept i opptøyene så langt, men fredag morgen melder flere nyhetsbyråer at det er snakk om minst fem stykker.

Her kan du lese mer om