AVVIST AV FAMILIENE: Tuberkulose- og hiv-pasienter i Kirgisistan kastes ofte ut av sine egne familier som er redde for smitte. De risikerer også avvisning eller diskriminering fra helsepersonell. Shahnaz Islamova (t.v.) driver et privat sosialsenter for pasientene hvor de kan bo midlertidig og få hjelp til å kreve behandling. Foto: Sian O'Hara

- Døende nektes behandling

BISJKEK (VG Nett) Hiv- og tuberkulosepasienter i Kirgisistan vet ikke at sykdommene er dødelige og risikerer å bli nektet legehjelp.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av Sian O'Hara

Stuebordet hjemme hos Shahnaz Islamova er dekket med kanyler og sprøyter. En sykepleier med munnbind svinser rundt og tar prøver. Islamova driver hjelpsenteret Hivos og inviterer helsepersonell hun stoler på hjem til seg regelmessig.

- De som ikker orker diskrimineringen de risikerer å møte i det offentlige helsvesenet kommer hit for å avlegge prøver hvis de tror de er smittet med tuberkulose eller hiv, forteller hun.

Det spartanske huset hennes er både klinikk og midlertidig hjem for prostituerte, hiv- og tuberkulosesmittede. De kommer her når de ikke har annet sted å gå. Ikke sjelden er de kastet ut av sine egne familier. En del er prostituerte som lever fra hånd til munn i lutfattige Kirgisistan.

LES OGSÅ: Heroin og overgrep gir tuberkulose-boom i Kirgisistan

- Du kommer til å dø

Sentral-Asia har verdens raskest voksende hiv-rate, og multiresistent tuberkulose slår ekstra rot der hiv og aids har beredt grunnen. Islamova beskriver opplysningsnivået om hiv, aids og tuberkulose som alarmerende lavt i Kirgisistan, også blant helsepersonell.

- Hiv- og tuberkulosepasienter forstår ofte ikke symptomene, og oppsøker lege for sent. Holdningene mot disse pasientgruppene i det kirgisiske helsevesenet kan være brutale. «Du har hiv, du kommer til å dø. Jeg kan ikke gjøre noe for deg, kom deg ut av kontoret mitt», lyder beskjeden pasienter har fått fra legen, forteller Islamova. Hun anslår levetiden til cirka fem år etter at de har blitt smittet, hvis de ikke får behandling.

- En del har også hørt rykter om hva som er utkomme av hiv og tuberkulose, men de er så fattige at medisiner må vike for jakten på mat på bordet, sier Islamova.

STINKENDE SYKEHUSKORRIDOR: Helsevesenet i Kirgisistan minner lite om norske forhold. Foto: Sian O'Hara

Noen av dem har funnet veien til Hivos hvor de får hjelp til å kreve behandling. Islamova forteller at en pasient var synlig preget av aids i et helt år, men sykehuset nektet henne innleggelse selv om hun knapt fikk i seg næring. Dagen etter at Hivos fikk kranglet til seg en sengeplass døde pasienten av aids på sykehuset.

LES OGSÅ: Tuberkulosebefengt på ubestemt tid

Beskytter kontoret mot hiv-smitte

Ifølge Islamova er fordommene blant helsepersonell ofte større enn kunnskapene. Engangsutstyr som munnbind, hansker og til og med kanyler kan være mangelvare på sykehus i hele Sentral-Asia, og brukes med omhu. Ofte brukes slikt utstyr på nytt, og pasienter har blitt hiv-smittet under sykehusbehandling.

- Legene vasker ikke en gang hendene mellom hver pasient og bruker sjelden beskyttelsesutstyr som munnbind eller hansker. Når hiv-smittede kommer til konsultasjon hender det at helsepersonell blir hysteriske. Noen har dekket hele kontoret i plastikk før pasienten kommer, sier Islamova.

Fikk egen leilighet, tok selvmord

TUBERKULOSEOFFER: VG Nett har tidligere skrevet om Tolon Stoigpeevo (54), som har utviklet multiresistent tuberkulose og spiser 40 piller hver eneste dag. Foto: Sian O'Hara

Pasienter kan imidlertid forvente seg enda hardere behandling fra sin egen familie.

- Folk er uopplyste og redde for smitte. Familie kan være raske til å slå av handa på den som er smittet i frykt for å selv bli syke. Det er en tragedie, sier hun og forteller om en ung gutt i begynnelsen av tjueårene som ble smittet med tuberkulose. Familien hans var godt bemidlet og kjøpte en separat leilighet som han flyttet til direkte fra sykehuset. De kom aldri på besøk.

- Det er uvanlig å flytte hjemmefra før man har giftet seg. Moren hans insisterte på at han forlot leiligheten og luftet ut en halvtime før hun kom for å vaske. Heller ikke etter at han ble erklært frisk ville de ha noe med ham å gjøre, og etter fem år i isolasjon fra familie og venner tok han overdose og sitt eget liv, sier Islamova.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder