VEIBOMBE: Det var et kjøretøy av denne typen som ble rammet av en veibombe i Afghanistan i dag. Foto: Forsvaret/Scanpix

Norsk soldat drept av veibombe i Afghanistan

(VG Nett) En norsk soldat ble drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe i Ghowmach-provinsen i Afghanistan mandag formiddag.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den norske soldaten tilhører stabiliseringsstyrken i Meymaneh. Soldaten var vognfører på en CV9030-stormpanservogn da veibomben gikk av.

HAR DU OPPLYSNINGER I DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETT HER

Hendelsen skjedde om lag fire kilometer sørøst for Ghowrmach. Den var trolig nedgravd og utløst av en trykkplate, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

De to andre soldatene som satt i samme vogn ble lettere skadet, og ble sammen med den avdøde raskt evakuert av stabiliseringsstyrkens helikopter i Meymaneh.

Ifølge NTB skal den drepte soldaten være 22 år gammel.

Evakuert

Soldatene tilhører infanterienheten fra Telemark bataljon, som var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området. Om lag 40 norske soldater var med på operasjonen.

Oppdraget til styrken er å operere som partnere for afghanske styrker, opprettholde sikkerheten på ringveien som er hovedtrafikkåren i området og å opprettholde ISAFs tilstedeværelse i dette området. Ghowrmach-distriktet er preget av mye aktivitet fra opprørere og kriminelle.

De norske soldatene i Afghanistan skal ha gjennomført en rekke slike patruleoppdrag i dette området den siste tiden.

Sikrer skadestedet

De norske styrkene i Afghanistan har startet arbeidet med å ta vare på de to soldatene med lettere skader, og den omkomnes medsoldater. Styrker fra Meymaneh er sendt for å sikre skadestedet.

Nærmeste pårørende til den omkomne er varslet.

Ifølge oberstløytnant John Espen Lien ved Fellesoperativt hovedkvarter har totalt fem norske soldater nå mistet livet i forbindelse med militære oppdrag i Afghanistan.

VG Nett har vært i kontakt med Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas, som sier at det er Forsvaret som svarer på spørsmål i denne saken.

Saken fortsetter under bildet!

PATRULJE: Det var i dette området en norsk soldat ble drept mandag da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe. Bildet er tatt under en patrulje i fjor sommer. Foto: Forsvaret/Scanpix

Flere pågrepet

Ifølge det afghanske nyhetsbyrået Afghan Islamic Press (AIP) har det vært betydelig urolighet i dag. Flere mistenkte Taliban-soldater er pågrepet i flere separate operasjoner i provinsene Helmand, Kandahar og Logar i løpet av dagen. Flere raid er også gjennomført i Garsmir-distriktet hvor flere andre mistenkte er pågrepet.

VG Nett skrev for kort tid siden at norske soldater har vært i uvanlig harde kamper med Taliban de siste ukene. Til sammen er omtrent 25-30 opprørere drept i trefninger de siste ukene.

LES OGSÅ:Flere og hardere kamper med Taliban

Det nøyaktige antallet trefninger er uklart, men det skal dreie seg om i underkant at ti trefninger med opprørere og kriminelle.

Forrige mandag ble en enhet fra den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh beskutt av et større antall opprørere mens de var på oppdrag i Faryab. De besvarte ilden, og tre opprøre ble drept.

Skuddvekslinger

Grenseområdene mellom Badghis- og Faryab-provinsen, med distriktssenteret Gwhormach som en av de største landsbyene, regnes som noen av de aller fattigste områdene i krigsherjede Afghanistan. Norske styrker fra PRT Meymaneh tok for ikke lenge siden over ansvaret for den militære tilstedeværelsen i den delen av Badghis-provinsen som ligger nord for Hindu Kush-fjellene - og som alle andre steder enn på kartene er en naturlig del av Faryab-provinsen.

Det er her norske styrker med jevne mellomrom har blitt tatt i bakhold og havnet i skuddvekslinger med opprørere de siste årene. Og det er her taliban-talsmenn flere ganger har uttalt at de vil øke aktiviteten sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder