Se vulkanen Eyjafjallajökull direkte

(VG Nett) Utbruddet til vulkanen Eyjafjallajökull er årsaken til den store askeskyen som nå ligger over Norge og store deler av Europa. Nå kan du følge med på vulkanen selv.

Helene Skjeggestad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ifølge nye beregninger vil vinden forsette å blåse vulkanaske fra Eyjafjallajökull over Norge og Nord-Europa de nærmeste dagene.

VG Nett kan nå i samarbeid med det islandske telekommunikasjonsselskapet Mila gi deg muligheten til å følge vulkanens utvikling direkte fra utkikkspunktet Valahnjuk. Det kan ta litt tid før bildet kommer opp og videostrømmen kan være ustabil på grunn av stor pågang.

VGTV: Se vulkanen NÅ

VGTV gir deg også mulighet til å følge vulkanen fra Hvolsvelli.

Asken har ført til at flytrafikken over Norge i all hovedsak har vært stengt siden torsdag kl 10. Helt nye prognoser tyder på at Sør-Norge vil fortsatt være stengt i en god stund fremover. Fra Bodø til Lakselv er luftrommet delvis åpnet.

ASKEFAST?Finn alternativ transport på haikesentralen!

Fredag ble to av tre flygninger kansellert i Europa og stengningen av luftrommet over mange europeiske land ble forlenget lørdag.

- Luftrommet var helt stengt over den nordlige delen av Europa fredag, og vi regner med at situasjonen vil vedvare, sier Brian Flynn fra Eurocontrol til AP.

Ulike signaler

Natt til lørdag falt det store mengder nedbør over Vestlandet og nordover, og ekspertene strides om askenedbøren er farlig eller ikke.

LES MER:Er asken farlig, eller ufarlig?

- Vi har ikke sagt at folk bør holde seg inne ennå. Per i dag er ikke situasjonen slik at vi vil si det. Men hvis situasjonen endrer seg, kan det være aktuelt, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG Nett om aksenedbøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYE ASKE: En bil kjører gjennom asken i nærheten av vulkanen Eyjafjallajökull. Foto: AP

WHO uenig

Verdens helseorganisasjon (WHO) har derimot motsatt anbefaling enn norske myndigheter. De advarer mot asken, særlig for folk med astma, eller pusteproblemer. Det opplyste pressetalsmann David Epstein på en pressekonferanse fredag.

- Vi anbefaler at folk er mest mulig innendørs når asken faller, sa han ifølge nyhetsbyrået AP.

DINE RETTIGHETER:Dette har askefaste krav på

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder