FANT REDNINGSFLÅTEN: Torsdag kveld ble livbåten som tilhører «Berserk» funnet i Sørishavet. Fredag morgen ble ytterligere tre gjenstander som trolig stammer fra redningsflåten funnet. Foto: Barbara Veiga, Sea Shepherd

- Vi har funnet vannflasker og padleåre i sjøen

(VG Nett) Mannskapet om bord på fartøyet «Steve Irwin» har plukket opp flere gjenstander i Sørishavet som de mener stammer fra den savnede norske båten.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi fant tre gjenstander i sjøen for ti minutter siden som vi nettopp har plukket opp på dekk, sier kaptein på «Steve Irwin», Paul Watson til VG Nett klokken 09.45 fredag morgen.

En time senere sier svenske Luz Rivas, som befinner seg om bord på «Steve Irwin» at det er snakk om flere vannflasker og en padleåre.

Flaggbåten til den kjente organisasjonen «Sea Shepherd» er nå inne i sitt tredje søk i området hvor den norske seilbåten «Berserk» sendte ut nødsignal grytidlig tirsdag morgen norsk tid. Frem til redningsflåten som tilhører seilbåten ble funnet torsdag kveld, har det ikke vært spor etter «Berserk».

- Vi tror de tilhører redningsflåten, sier Watson.

LES OGSÅ: Håpet svinner for «Berserk»

Fylt med vann

Flåten som ble funnet torsdag kveld var halvfull med vann, og presenningen var revet delvis av, noe som trolig skyldes den kraftige vinden som herjet i området mandag.

DET SISTE BILDET: Dette bildet er det siste som ble tatt av seilbåten «Berserk», som nå er savnet i Sørishavet. Foto: New Zealand Defence Force/HMNZS Wellington

- Kan gjenstandene dere nå har funnet tilhøre andre båter?

- Man kan jo ikke være sikker helt ennå, men dette området er svært øde og søppel forekommer omtrent ikke, sier kapteinen på «Steve Irwin».

Watson opplyser at de kommer til å ha helikopteret oppe i noen timer til, før de etter planen setter kursen nordover langs kysten. Underveis kommer de til å fortsette å lete, men kommer da til å forlate området hvor nødsignalet ble sendt ut.

BAKGRUNN: «Berserk» savnet i Sørishavet

Tror båten har sunket

Selv mener Paul Watson at det er lite håp om å finne overlevende.

- Jeg tror at båten har sunket og at livbåten har blitt utløst automatisk. Været var forferdelig i dette området da nødpeileren gikk av, med full storm, minus 45 grader, høye bølger og dermed stor sjans for nedising.

RINGTE HJEM: Både Jarle Andhøy og Samuel Massie har gitt livstegn fra seg. De er på Sydpolen og har det bra. Foto: NRK

Da «Berserk» forsvant, var ekspedisjonslaget på fem personer delt i to. Om bord på båten var nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

En drøy uke tidligere hadde ekspedisjonsleder og kaptein på «Berserk», Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18), begge norske, gått på land på Antarktis for å nå Sydpolen på beltedrevne ATV-er.

LES OGSÅ: Andhøy: - Gode sjanser for at de er i live

Tilbake på ATV

I flere dager fikk man heller ikke kontakt med Andhøy og Massie på deres satellittelefon, men natt til torsdag meldte de at de var i god behold.

De to er nå på vei tilbake til den amerikanske forskningsbasen McMurdo på sydspissen av Rossøya ved McMurdo-sundet.

«Steve Irwin» kommer ikke til å plukke opp de to nordmennene.

- De kommer til å bli tatt vel i mot på McMurdo. Der bor det flere hundre personer og det finnes også et sykehus der dersom det er nødvendig, sier Paul Watson.

Fire teorier

I dagens VG er flere erfarne seilere intervjuet om hva de tror kan ha skjedd med den savnede seilbåten. Det bunner ut i fire ulike teorier:

* At de selv har slått av nødpeilersenderen

* At de måtte dra til havs i orkanen

* At båten er brutt ned i sjøen av tung is

* At mannskapet har søkt ly på ukjent sted

HER SEILTE DE: Grafikken viser hvilken rute «Berserk» tok og hvor de var da de sendte ut nødsignalet. Foto: Grafikk: Tom Byermoen Foto:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder