DREPT: Terrorleder Ilyas Kashmiri er drept i et amerikansk angrep. Foto:

Hjernen bak angrep mot Jyllands-Posten er drept

Talsmann for Harakat-ul Jihad Islami bekrefter lederens død

(VG Nett) En av verdens mest ettersøkte terrorledere, Ilyas Kashmiri, er drept, ifølge pakistansk etterretning.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Et amerikansk droneangrep har drept ni opprørere i landsbyen Laman i Sør-Waziristan, der al-Qaida-kommandanten Ilyas Kashmiri har tilhold, melder pakistanske medier.

Bekrefter

Den pakistanske etterretningstjenesten sier ifølge Reuters at Kashmiri er en av de ni drepte. Det samme gjøre lokale kilder som BBC har snakket med.

Kashmiri var leder for den pakistanske gruppen Harakat-ul Jihad Islami som står på USAs liste over utenlandske terrororganisasjoner. En talsmann for organisasjonen bekrefter overfor den pakistanske avisen Dawn at Kashmiri er drept.

Bakmann

Den pakistanske islamisten skal ha planlagt terrorangrep mot flere mål i Europa. I 2009 skal han ha undersøkt muligheten for å begå flere angrep i København. Han skal også ha planlagt å angripe den danske avisen Jylland-Posten, ifølge NTB.

Pakistaneren skal også, ifølge amerikanske myndigheter, ha bistått terrornettverket al-Qaida i forbindelse med terrorangrep i Pakistan, og skal jevnlig ha hatt kontakt med al-Qaida-ledere.

Kashmiri har flere ganger blitt nevnt som arvtakeren til Osama bin Laden, som ble likvidert av amerikanske spesialsoldater 2. mai, skriver NTB.

Amerikanske myndigheter har utlovet en dusør på fem millioner dollar for Kashmiri.

- USA svekker terroristene

Drapet på Al-Qaida-toppen Ilyas Kashmiri er enda et tegn på at USA lykkes med å svekke terroristene, mener Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) mener terrororganisasjonen svekkes hver gang USA tar livet av en av dens ledere, skriver Politiken.

Kashmiri, som sto i spissen for Harakat-ul Jihad Islami (HUJI) og antas å være blant Al-Qaidas fremste ledere i Pakistan, skal ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Sør-Waziristan natt til lørdag.

- Det er jo ikke bare Osama, og nå Kashmiri, som er tatt ut, men en hel perlerekke av Al-Qaida-ledere. Det viser at terrornettverket er under temmelig stort press, sier han.

Kashmiri skal blant annet ha planlagt et angrep på avisa Jyllands-Posten. Andersen mener hvert drap gjør det vanskeligere for terroristene å utføre sine viktigste oppgaver, som ifølge ham er å opprettholde forbindelser, kontakter og strategier.

- Det er mye som tyder på at USA er i ferd med å få satt spaden under Al-Qaida. De er slett ikke så profesjonelle i sin kommunikasjon som tidligere. Det tar lengre tid for dem å reagere, så de er ofte i utakt med begivenhetene, sier Andersen, som også sier det finnes ubekreftede meldinger om at nettverket har problemer med finansieringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder