UT: For første gang siden desember i fjor forlot Tjostolv Moland og Joshua French Kisanganis røde mursteinsfengsel for å bli kjørt til kultursenteret der rettssaken pågår. Foto: Scanpix

Vil igjen be om dødsstraff for nordmennene

Aktoratet i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French bekrefter at de igjen vil be om dødsstraff for de to nordmennene.

Bekreftelsen på at Moland og French fortsatt risikerer dødsstraff for drap og spionasje, kom i aktoratets formelle gjennomgang da rettssaken mot nordmennene startet på nytt i Kongo tirsdag.

Med militær presisjon og soldater i giv akt åpnet rettssaken i Espace Culturel Ngoma i Kisangani 20 minutter forsinket. Alle de blå plaststolene i rettssalen er opptatt av soldater og skoleelever. De som ikke fikk sitteplass, ble stående langs veggen.

Etter at Moland og French var forhørt om sine personlige data, begynte aktoratet sin gjennomgang av prosedyren for saken, og der kom altså opplysningen om at saken igjen kan ende med dødsstraff.

Forklarte seg

Moland og French forklarte under rettsforhandlingene hvorfor de mener at den forrige rettssaken gikk galt for seg. De overlot begge til sine advokater å begrunne anken.

I lange og livlige innlegg med sterk innlevelse gjennomgikk André Kibambe og Guillaume Likwela alle saksbehandlingsfeilene og grunnen til at de to ikke skulle vært dømt. Kibambe åpnet med å vise til at aktor og ikke bare dommerne skulle vært skiftet ut i henhold til høyesteretts beslutning i april. Klagen ble avvist av hoveddommer oberst Pierre Mawa.

Les også: Presidenten ringer jevnlig om Moland og French

Argumentene mot de forrige rettssakene dekket alle de kjente poengene. De viste blant annet til at dommere ikke var til stede, at oversettelsen var for dårlig og at saken ikke burde vært ført i en militær domstol, siden de to ikke er soldater.

Advokatene la til at for å bli dømt for spionasje, måtte nordmennene ha formidlet informasjon, noe som ikke ble bevist.

Drap og erstatning

Det ble også vist til forvirring om skuddlinjen under drapet på sjåføren og om drapsvåpenet. Dessuten tok forsvarerne opp at det var stor forvirring om hvem som er sivile parter og har krevd erstatning. Blant annet har flere mennesker fremstilt seg som slektninger uten å være det.

Da det ble de sivile partenes tur, forklarte de at de anket fordi de mente erstatningene ikke var høye nok. Statens representant opprettholdt milliardkravet mot Norge for spionasje.

Dømt to ganger

Tidlig tirsdag morgen ble nordmennene ført ut av fengselsporten i den kongolesiske byen og kjørt til rettssalen i en umerket sivil bil i høy fart gjennom Kisanganis gater.

French og Moland er tidligere dømt til døden to ganger for drap og spionasje, men dommene mot dem ble satt til side. Saken er sendt tilbake for ny behandling i militærdomstolen i Kisangani, og det var denne prosessen som startet tirsdag.

Opprinnelig skulle retten settes 10. april, men startdatoen ble utsatt til 25. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder