STYRKET DIPLOMATI: Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi sammen med USAs spesialutsending til Myanmar Derek Mitchell og USAs ambassadør for menneskesmugling, Luis CdeBaca. Foto: REUTERS/SCANPIX

USA sender ambassadør til Burma

USA vil belønne de nyeste reformtiltakene i Burma ved å gjenopprette fulle diplomatiske forbindelser.

Artikkelen er over åtte år gammel

Løslatelsen torsdag av over 650 fanger, hvorav minst 300 var politiske fanger, og fredsavtalen med Karen-geriljaen satte ny fart i den overraskende positive reformprosessen de militære satte i gang i fjor.

President Barack Obama sier at flimmer av reform lyser klarere etter løslatelsen av fangene, blant dem dissidenter, journalister og studentledere fra opprøret i 1988. Han understreket imidlertid at mye fortsatt må gjøres.

Obama-administrasjonen har nøye samordnet sin linje overfor Burma med opposisjonslederen Aung San Suu Kyi og hennes allierte. De gjør det klart at mye mer må iverksettes før det blir aktuelt å oppheve alle de internasjonale sanksjonene.

Fredag sa utenriksminister Hillary Clinton at utenriksdepartementet nå innleder den lange prosessen med å oppgradere de diplomatiske forbindelsene og utnevne en ambassadør.

De militære overlot i fjor makten til en sivil regjering, som riktignok har en tidligere general som leder og som de militære fortsatt har stor innflytelse over.

Men regjeringen har vist at den åpenbart mener alvor med å åpne Myanmar mot en demokratisk utvikling.

Allerede før torsdagens nye skritt var mange fanger løslatt, blant dem Aung San Suu Kyi, som hadde sittet mange år i husarrest. Mediene er blitt mer åpne, og Suu Kyi har fått registrere sitt parti og fått grønt lys for å stille til valg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder