Erna Solberg om soldatsjokket: - Vi må ikke bli hysteriske

(VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg mener forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er naive når de slår så hardt ned på ukulturen blant de norske Afganistan-soldatene.

 • Mads A. Andersen
 • Geir Arne Kippernes
 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over ni år gammel

- Jeg greier ikke å se den sjokkopplevelsen som forsvarsministeren og forsvarssjefen uttaler seg om, sier Erna Solberg til VG Nett.

Norske soldater fra Telemark bataljon har blant annet kommet med uttalelser om at det å være i kamp er «bedre enn å knulle» til det nye magasinet Alfa, som lanseres 1. oktober. Saken ble slått stort opp i VG mandag. Det kommer også frem at norske soldater har sprayet dødninghoder på afghanske hus.

Vet du noe om dette?Kontakt VG Netts journlister her!

VGTV:Uttalelsene er ødeleggende

- Blir litt ruset

Solberg mener at det er viktig å ha fokus på etikk, men er overrasket over reaksjonene.

- Jeg har truffet nok Afghanistan-soldater til å vite at når man blir beskutt, så er man i en kamp på liv og død. Man blir på en måte litt ruset i en sånn situasjon. Det ville alle blitt i en situasjon hvor det er fare for å miste sitt eget liv, sier Solberg.

Høyre-lederen minner også om at det er Stortinget som har sendt soldatene til Afghanistan.

- Min reaksjon er at man selvfølgelig skal slåss for gode etiske retningslinjer i Forsvaret. Men som ansvarlige for å ha sendt sendt soldatene dit, må vi ikke oppføre oss som om vi ikke vet at slikt skjer. Vi må jobbe mot at slike holdninger utvikler seg og må hele tiden jobbe for å balansere det å være skjerpet for å overleve med gjeldende etiske normer og regler.

ENIG MED ERNA: Nestleder Ola Elvestuen i Venstre er enig med Solberg i at Sunde og Fagermo reagerer for sterkt. Foto: Scanpix

Facebook:Forsvarsledelsen varsler etisk oppvask. Har det noen hensikt. Delta i debatten

Ikke provosert

Solberg lar seg heller ikke provosere over uttalelsene fra kompanisjef, major Kristian Simonsen, som blant annet skal ha sagt: «Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med».

- I en reell situasjon der man blir skutt på, er det vanskelig å tenke seg at man ikke disponerer styrkene slik at man tar ut dem som skyter på deg, sier Solberg.

Hun mener at det er naturlig at slike holdninger utvikler seg i krig.

- Det er bare å snakke med alle som har kommet hjem fra Afghanistan. Noe annet enn å uttrykke at det er positivt å ta ut hjernen som sørget for at ens kamerat mistet livet, vil være umenneskelig. Det bør vi skjønne. Vi må ikke gjøre oss bedre enn hva vi er. Vi må ikke bli hysteriske. Så får Forsvaret hele tiden jobbe for å holde dette i sjakk, sier Solberg.

SKJERPE RUTINENE: Jan Arild Ellingsen (Frp) tror det er vanskelig å hindre at soldater har holdninger lik de som kommer frem i VG i mandag. Foto: Gøran Bohlin

- Overreagerer

Nestleder Ola Elvestuen i Venstre er enig med Solberg i at Sunde og Fagermo reagerer for sterkt.

- Jeg mener at de overreagerer. Det er bredt politisk flertall som har ansvaret for at soldatene er i krig, sier Elvestuen.

- Vi må se dette i sammenheng med hvilken situasjon soldatene er i. Dette er enkeltsitater fra soldater i en ekstrem situasjon. Det er ingenting som tyder på at soldatene i Afghanistan ikke gjør en god jobb, sier han.

Debatt:Hva synes du om soldatenes uttalelser?Diskutér her

- Uakseptabelt

Jan Arild Ellingsen (Frp) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité forstår at uttalelsene til de norske soldatene sjokkerer det han kaller det «politiske korrekte» Norge.

- Samtidig ser jeg ikke helt hvordan vi skal unngå holdninger som dette blant soldatene. Vi må ta innover oss at dette handler om personer som opplever ekstreme situasjoner, sier Ellingsen til VG Nett.

Men Frp-politikeren mener det er uakseptabelt at soldatene har en slik innstilling til oppdraget i Afghanistan.

- Hvis du reiser ned dit for å ta livet av flest mulig mennesker har du et jævlig dårlig utgangspunkt. Da bør du heller holde deg hjemme og drive med fallskjermhopping eller annen ekstremsport.

Ellingsen håper nå at Forsvaret skjerper rutinene når det gjelder utvelgelse av soldater til utenlandsoppdrag og bedrer oppfølgingen av soldatene som allerede er ute på oppdrag.

- For det første må det være bedre testing av soldatene som blir valgt ut til utenlandsoppdrag. Og for det andre så må vi ha et oppegående offiserkorps som luker bort de verste «Rambo-hodene». Dessuten må vi sørge for at soldatene får god nok debriefing og oppfølging underveis mens de er ute, sier Ellingsen.

- Uakseptabelt

Fra regjeringspartiet SV får Faremo og Sunde i større grad støtte.

- Hvis det er riktig at vi har norske soldater i Afghanistan som sier de får kick av å drepe så er det helt uakseptabelt, sier SVs fungerende parlamentariske leder Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding.

SVs utenrikspolitiske talsmann, Bård Vegar Solhjell, frykter at saken i VG kan få konsekvenser for Norge.

- Soldater som oppfører seg som krigshissere på hevntokt er en trussel mot alle andre norske soldater i utenlandstjeneste som tar oppdraget på største alvor både moralsk og profesjonelt. Norske soldater skal representere det norske samfunnets verdier og dersom det som fremkommer i VG er riktig vil det bidra til å svekke Norges rykte som en troverdig partner i internasjonale operasjoner, sier han.

Les også

 1. Usikker på om norske soldater har drept unødig

  Hærsjef Per Sverre Opedal har blitt varslet om at norske soldater kan ha tatt liv unødvendig - i skuddvekslinger de ikke…
 2. Redaktør: - Forsvaret svikter sine egne

  (VG Nett) Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen hevder at Forsvaret har forsøkt å stoppe sjokksitatene fra de norske…
 3. - Stikk i strid med NATOs ordre

  (VG Nett) Forsker Helge Lurås mener norske soldater trosser ordrene fra NATO og den amerikanske ledelsen i Kabul, når de…
 4. - Dødninghoder sprayet på afghanske hus

  RENA (VG) Som en del av et maktspill med Taliban-ledere, skal soldatene i Telemark bataljon ha sprayet dødninghoder…
 5. Forsvarsledelsen til kamp mot ukultur: - En hån mot de som ga sitt liv

  (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde tar sterk avstand fra sjokkuttalelsene fra norske…
 6. - Å krige er bedre enn sex

  (VG Nett) Mens sjefen mener hensikten med å være i Afghanistan er å drepe, sier soldatene under ham at det å være i kamp…

Mer om

 1. Krig
 2. Afghanistan

Flere artikler

 1. Forsvarsledelsen til kamp mot ukultur: - En hån mot de som ga sitt liv

 2. Kompanisjef lei seg for Afghanistan-uttalelser

 3. - Stikk i strid med NATOs ordre

 4. Holdningsproblemene i Telemarkbataljonen ble varslet

 5. - Alfa-soldatene blir ikke straffet

Fra andre aviser

 1. - Dette er Norges Armadillo

  Aftenposten
 2. - Naivt å tro at nordmenn i Afghanistan er søndagsskole-soldater

  Aftenposten
 3. Krever svar om sårede soldater

  Bergens Tidende
 4. Faremo sjokkert etter soldat-uttalelser

  Aftenposten
 5. Mener omstridte skudd var nødrett

  Aftenposten
 6. Forsvaret vil luke ut krigsrusen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no