KJØLIG MØTE: Det var ikke noen hjertelig atmosfære da Skottlands statsminister Nicola Sturgeon mandag fikk klar beskjed fra Theresa May om at noen ny folkeavstemning ikke kommer på tale. Foto: RUSSELL CHEYNE / X02429

Theresa May samler troppene før Brexit


Mandag skjøt statsminister Theresa May ned Skottlands håp og drømmer om en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia.

 • Erik Jensen

Artikkelen er over tre år gammel

Hun ønsker at Storbritannia setter seg samlet ned til forhandlingsbordet når hun på onsdag formelt starter Storbritannias utmeldingsprosess fra EU.

Storbritannia skal fortsette mot sin «Brexit», samlet og med felles styrke. Det er derfor ikke riktig tidspunkt for å forhandle om en ny folkeavstemning om selvstendighet for Skottland, som blir pent nødt til å følge Storbritannia ut av EU.

Håpet ute

Det var ingen håp for skotsk uavhengighet da Storbritannias statsminister Theresa May mandag møtte Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, som gjerne ønsker å gjennomføre en ny folkeavstemning våren 2019.

– Min holdning er veldig simpel, og har ikke endret seg. Og den holdningen er at det ikke er riktig tidspunkt for å prate om en annen avstemning om uavhengighet. Vi er på et punkt hvor vi må stå samlet, og ikke trekke oss fra hverandre. Vi må stå samlet for å sikre at vi får den best mulige avtalen for hele Storbritannia når vi melder oss ut av EU, sa Theresa May fra Glasgow mandag.

Hun advarte den skotske regjeringen mot å fremstille krav om en folkeavstemning før Brexit er overstått.

– Jeg synes det vil være urettferdig gjort mot det skotske folket å be dem ta en så avgjørende beslutning før alle faktorer er kjent. Vi er nå på et tidspunkt hvor ingen vet nøyaktig hva som vil skje, sa Theresa May.

– Vil aldri akseptere

I sin tale i Glasgow understreket den britiske statsministeren at «et samlet Storbritannia vil være en langt sterkere størrelse på den internasjonale scenen».

Det er nedslående nyheter for de mange skottene som har sett Brexit som en ypperlig anledning til å søke om egen selvstendighet, slik at Skottland kan forbli i Den europeiske unionen slik flertallet av de skotske velgerne ga uttrykk for i Brexit-avstemningen.

Tirsdag skulle Nicola Sturgeon egentlig begynne utarbeidelsen av et forslag om folkeavstemning til godkjennelse hos regjeringen i London.

Heller ikke i Nord-Irland, hvor forhandlinger om dannelsen av en ny regjering brøt sammen i går, vil Theresa Mays ord vekke glede. Partiet Sinn Féin arbeider for å få gjennomført en folkeavstemning om Nord-Irlands utmelding fra Storbritannia og en gjenforening mellom Irland og Nord-Irland.

– Jeg er overbevist om at det ikke finnes noen grense for hva vi får til om vi samarbeider. En mer samlet nasjon betyr at vi skal arbeide aktivt for å føre folk og samfunn tettere sammen ved å føre en politikk som støtter integrasjon og sosial sammenheng. Vi vil aldri akseptere at vår union blir løsere forbundet eller svakere, eller at våre folk driver bort fra hverandre, understreket Theresa May mandag.

Et samlet Storbritannia

Onsdag vil Theresa May utløse artikkel 50 i Lisboatraktaten, og dermed offisielt sette i gang prosessen med den britiske utmeldingen fra EU. Innen da er hennes oppdrag å få Storbritannia–Skottland, Wales, Nord-Irland og England–til å fremstå som en sterk og samlet enhet.

Det er en plan som vil bli hilst mer enn velkommen hos den spanske regjeringen i Madrid, hvis verste mareritt er en felles front mellom Skottland og Catalonia om å bli uavhengige nasjoner med EU-medlemskap.

Spansk frykt

I Spania frykter regjeringen at et uavhengig Skottland i EU vil gjøre det katalanske ønsket om selvstendighet enda sterkere enn det allerede er.

– Spania støtter Storbritannias enhet og er imot enhver uavhengighet eller splittelse i EUs medlemsnasjoner. Vi foretrekker at tingene fortsetter som de er, sa den spanske utenriksministeren, Alfonso Dastis, under et pressemøte i forrige uke etter at Nicola Sturgeon hadde offentliggjort sine planer om å få i stand en ny folkeavstemning i 2019.

Det amerikanske nyhetsnettstedet Politico siterer flere ledende embetsmenn hos den spanske regjeringen som hevder at Spania «aldri noensinne» vil akseptere et uavhengig Skottland som medlem av EU.

I Catalonia ser man helt annerledes på saken. Et flertall i parlamentet i Barcelona vil ha en avstemning om selvstendighet selv om sentralregjeringen i Madrid er imot og betrakter alle tiltak i den retningen for å være ulovlig. I henhold til den spanske grunnloven har Catalonia en viss form for autonomi, men de avleverer en stor del av sitt brutto nasjonalprodukt til den spanske statskassen.

I et debattinnlegg i avisen El País hevder presidenten og visepresidenten for den katalanske regjeringen, Carles Puigdemont og Oriol Junqueras:

«Regjeringene i Storbritannia og Skottland har tidligere blitt enige om å holde en folkeavstemning og alt tyder på at de kan gjøre det igjen. En slik folkeavstemning ønsker vi oss også i Catalonia. Nå insisterer vi på det igjen, til tross for de dårlige varslene og den direkte avvisningen fra den spanske regjeringen», skriver de to katalanske lederne.

Innlegget ble publisert i avisen før Theresa Mays rakk å skyte ned skottenes drømmer om en ny folkeavstemning, som det skotske parlamentet ellers hadde planlagt å diskutere tirsdag. Ved den første skotske folkeavstemningen om uavhengighet i 2014 var det flertall for å forbli i Storbritannia. Ifølge meningsmålinger ville imidlertid utfallet av folkeavstemningen blitt annerledes om den ble holdt i dag, på samme måte som en katalansk folkeavstemning også ville endt med et ja til uavhengighet.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Flere artikler

 1. Kan Boris Johnsons «no-deal» Brexit bryte opp Storbritannia?

 2. Vil ha ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet

 3. Skottland vil gå fra May

 4. Varsler ny kamp for å løsrive Skottland

 5. Har du hørt den om skotten som... ?

Fra andre aviser

 1. Theresa May samler troppene før Brexit

  Bergens Tidende
 2. May: Skottene splitter Storbritannia

  Bergens Tidende
 3. Skottlands leder vil ha omkamp om skotsk uavhengighet

  Bergens Tidende
 4. Skottland ber om ny folkeavstemning

  Aftenposten
 5. Skottland ønsker ny folkeavstemning om uavhengighet

  Bergens Tidende
 6. Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder