TOPPMØTE: USAs utenriksminister, Rex Tillerson (nr 2 fra høyre) i møte med Kinas utenriksminster Wang Yi (nr 2 fra venstre) i Bejing lørdag formiddag. Foto: Lintao Zhang Reuters, NTB Scanpix

Forskere: Dette blir viktig for USAs Kina-besøk

Press på Nord-Korea, rakettforsvarssystem og Sør-Kinahavet er temaene som setter USAs utenriksminister på prøve når han nå har landet i Kina.

  • Hilde Sandvær

USAs utenriksminister Rex Tillerson er på sin første diplomatiske turne i Asia. Han har allerede besøkt Japan og Sør-Korea, og lørdag setter han kursen mot Beijing for et to-dages besøk som både vil teste de diplomatiske forholdene stormaktene imellom og Tillerson som minister.

– Ettersom dette er det første besøket er nok partene opptatt av å etablere kontakt og skape dialog. Det blir viktig for den videre agendaen å først skape en god kjemi, sier Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier.

BAKGRUNN: Kina kan bli Donald Trumps største utfordring

Tillerson, hvem?

HARDT UT: Utenriksminister Rex Tillerson har tidligere ikke uttalt mye, men tar nå harde standpunkt mot blant annet Nord-Korea. Foto: Pool Reuters

Patrick Cullen, seniorforsker i NUPI, mener turneen i Øst-Asia også blir en prøve for Tillerson som utenriksminister.

– Tillerson har vært usedvanlig stille, og har ikke vært til stede i viktige møter. Møtene i Asia er viktige for å finne ut hvem denne fyren er og hva han har å si, sier Cullen.

Bakgrunn: Dette er Donald Trumps utenriksminister

Her er temaene forskerne tror blir sentrale i Tillersons første møte med Kinesiske myndigheter:

1. Nord-Korea

Forskerne er enig i at den økende trusselen fra Nord-Koreas atomvåpenprogram står høyest på agendaen når nasjonene møtes i helgen.

– Tillerson kommer nok til å be Kina om å legge mer press på Nord-Korea, mens Kina kommer til å svare med at de allerede presser dem så mye som mulig, sier Tunsjø.

Bakgrunn: Nord-Korea fordømmes for atomprøvesprengning

ASIA-BESØK: USAs utenriksminister Rex Tillerson besøker Øst-Asia for førte gang etter at han inntok ministerposten. Torsdag og fredag var han i Japan og Sør-Korea, og lørdag setter han kursen mot Kina. Her besøker han en amerikansk flybase i Pyeongtaec, Sør-Korea. Foto: Jung Yeon-je AFP

Torsdag var Tillerson i Japan og sa at de to siste tiårene med diplomatiske forhandlinger med Nord-Korea har vært mislykket, og viser at man trenger en «ny tilnærming», melder nyhetsbyrået Reuters.

– Dette er et veldig sterkt og provokatorisk standspunkt, og Tillerson uttrykker det mye hardere enn man vanligvis ville gjort. Det sender også et klart signal til Pyongyang om at Trump-administrasjonen er mer villig til å bruke militærmakt for å støtte opp om politikken deres, sier Cullen.

Fredag tvitret USAs president Donald Trump at «Nord-Korea oppfører seg veldig dårlig» og at «Kina har gjort lite for å hjelpe!».

Etter møte med Kinas utenriksminister Wang Yi i Beijing lørdag sa Tillerson at USA og Kina er enige om å jobbe sammen for å få Nord-Korea til å endre kurs.

– Jeg tror vi har en felles oppfattelse og et felles syn på at spenningene på halvøya er ganske høye nå, og at situasjonen har nådd et ganske farlig nivå, sa Tillerson ifølge NTB.

2. Rakettforsvarssystemet i Sør-Korea

Cullen tror Kina også snakke om det amerikanske rakettforsvarssystemet (THAAD), som er stasjonert i Sør-Korea, som Kina er sterkt imot.

– Kina er bekymret for at THAAD svekker Kinas atomforsvarstrategy, forklarer Cullen.

USAs utenriksminister Rex Tillerson (L) besøkte fredag Sør-Korea og uttalte da at militærmakt vil være et alternativ hvis Pyongyang truer Sør-Korea og amerikanske styrker. Her under en pressekonferanse med Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-Se. Foto: Pool Reuters

Dette er USAs omdiskuterte rakettforsvarssystem THAAD

En amerikansk tjenestemann i Trump-administrasjonen har imidlertid sagt til Reuters at THAAD ikke er forhandlings-bart.

– Det er bare en av de tingene Beijing må tilpasse seg til eller leve i en evigvarende syklus av raseri, sa tjenestemannen til Reuters.

3. Omstridte Sør-Kinahavet

Forskerne er også enige om at konflikten i Sør-Kinahavet kommer til å bli tatt opp, hvor Kina gjør krav på retten til øyene og områdene rundt de omstridte Spratly- og Paraceløyene.

Striden har tidligere ført til at Kina har sendt hangarskip til Sør-Kinahavet og USA har krevd at Kina stanser utbyggingen av holmer og skjær i farvannet.

– Sør-Kinahavet blir et tema, det må det. Tillerson har tidligere sagt at de er villig til å stoppe Kinas bygging av øyene, og blokkere Kinas tilgang til øyene, meningen av dette kommer mest sannsynlig til å bli tatt opp, sier Cullen.

4. Handel og valuta

Det tredje de tror vil bli et klart tema i møtet er handel og det at Trump har prøvd å stemple Kina som en «valutamanipulator».

– Men der har ikke Trump-administrasjonen funnet ut hva de vil ennå. Trump har imidlertid beskyldt Kina for å manipulere sin egen valuta, noe Tillerson mulig må svare for, sier Tunsjø.

Kinesisk UD har tidligere slått tilbake mot valutaangrep fra Trump og uttalt: «Vi er ikke mestere i devaluering, men vi er mestere i økonomisk vekst»

ALLIERTE: Tillerson var torsdag i møte med den japanske statsministeren Shinzo Abe. Abe har tidligere møtt Trump i USA, hvor Trump garanterte for Japans sikkerhet. Foto: Pool Reuters

Viktig for å avklare toppmøte

Mindre viktig for dette møtet blir nok spørsmålet om Taiwan og menneskerettigheter, tror forskerne.

– Trumps standpunkt om en ett-Kina-politikk ble avklart i telefonsamtalen med president Xi. Det er dette som har åpnet for et toppmøte mellom lederne. Kina ville ha en forsikring på forhånd at USA støttet ett-Kina-politikken og derfor kan de nå møtes, sier Tunsjø.

Trump provoserte med historisk telefonsamtale med Taiwan og Kina raste tilbake

Søndag skal Tillerson muligens møte Kinas president Xi Jinping, men det er foreløpig ikke helt avklart. Besøket blir uansett viktig for å avklare det planlagte toppmøtet mellom Trump og Xi i april.

Amerikanske Freedom House mener Tillerson burde ta opp menneskerettigheter i Kina, men heller ikke dette tror ekspertene blir et tema.

– Trump har ikke langt like mye vekt på menneskerettigheter som tidligere presidenter. Han kan selvfølgelig overraske og trekke det frem likevel, men jeg tror det er mindre viktig, sier Tunsjø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder