Republikanerne trekker forslaget om ny helsereform

Kort tid før avstemningen om sin prestisjereform, valgte Donald Trump å trekke det omstridte forslaget. – Et stort nederlag, mener professor Jennifer Bailey.

 • Inger Lise Hammerstrøm
 • Amund Bakke Foss
 • Magnus Newth
 • Siri Eggen

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi trekker det. Det er demokratene som har skylden. Vi fikk ikke én demokratisk stemme og vi manglet bare noen få. Bare noen veldig få, sier Trump i et telefonintervju med Washington Post.

– Manglet 10 stemmer

Det har vært knyttet stor spenning til fredagens avstemning om en ny helsereform. For å få gjennom forslaget kreves normalt flertall i Representantenes hus - 216 stemmer.

Med 237 republikanere i huset tålte de ikke mer enn 22 avhoppere. Trumps leir overbeviste ikke tilstrekkelig mange til å stemme for den omstridte helsereformen, og like før stemmegivningen trakk de det hele.

Selv sier presidenten at de manglet mellom fem og tolv stemmer.

Les også: Slik kranglet de om Trumps helsereform

Dermed blir ikke Obamas mye omtalte helsereform, som Trump har lovet å fjerne som president, skrotet med det første.

– Det er Obamacare som gjelder i dette landet nå. Vi skal leve med Obamacare i nærmeste fremtid, sier Republikanernes leder i Kongressen, Paul Ryan, på en pressekonferanse etter at nederlaget var et faktum.

Han spår at Obamacare vil gå en dyster fremtid i møte, og uansett kollapse av seg selv.

Les også: Spicer om Obamacare: – Et falskt valg

Voksesmerter

Ryan forklarte tapet med den ferske regjeringens voksemerter.

– Vi var i opposisjon i ti år. Du behøvde bare å være imot det, nå måtte vi være enige, og vi var ikke helt der i dag, sa Ryan.

President Trump legger på sin side skylden på sine politiske motstandere i Kongressen. Han varslet samtidig at Obamacare med tiden vil «eksplodere», og er enig i at Obamacare vil gå dukket på sikt.

På Washington Posts spørsmål om veien videre for helsereform svarer han:

– Det vil tiden vise. Obamacare kommer til å få det tøft fremover. Veldig, veldig tøft. Jeg fikser det når det kollapser. De kommer til å be meg om hjelp. Det må de. Her er de gode nyhetene: Helse er demokratenes felt nå, sier presidenten.

Stor gjennomgang: Trump er faktisk en mer normal president enn mange tror

NEDERLAGET: Speaker Paul Ryan holdt en pressekonferanse om avgjørelsen om å trekke hele forslaget til ny helsereform. Foto: Drew Angerer AFP

– Hard maktkamp

USA-kjenner og professor i statsvitenskap Jennifer Bailey ved NTNU sier til VG at disse nyhetene avslører maktkampen inne i Det republikanske partiet.

– Det har vært en hard maktkamp på innsiden av det republikanske partiet. Trump har forsøkt å presse dette gjennom på sin måte. Han kunne ha vært mer tålmodig, forhandlet mer og til slutt fått gjennom en ny reform. Men Trump ville være rask. Det kan ha virket imot sin hensikt, sier hun.

– Dette er et stort nederlag for Trump, men han vil neppe gå på defensiven. Han kommer til å være offensiv og si at han ikke ønsker kompromisser. Det er ellers vanskelig å si hva han nå vil foreta seg, sier Bailey.

Les også: Lena Dunham spøker med Trump-nederlag

Demokratene feirer

Nederlaget til Donald Trump blir i sosiale medier feiret av en rekke politikere fra Det demokratiske partiet. Blant dem er New Jersey-senator Bob Menendez:

California-representant Adam Schiff vitser med at presidenten legger skylden på demokratene fremfor medlemmer av sitt eget parti.

Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton skriver at «denne dagen er en seier for alle amerikanere», før hun i en rekke Twitter-meldinger trekker frem historier fra folk som angivelig ville blitt rammet av republikanernes helsereform.

Les også: Fem ting du ikke visste om Trumps «førstedame»

– Må nok finne et mer realistisk alternativ

USA-forsker ved Universitetet i Oslo, Alf Tomas Tønnessen tror ikke Trump kommer til å pirke så mye mer borti Obamacare i inneværende presidentperiode.

– Når 20 millioner amerikanere har fått forsikring er det vanskelig å endre det. Han må nok finne et mer realistisk alternativ, og heller gjøre små endringer i reformen.

VG i Kentucky: Dødssyke Komas (66) stemte på Trump. Nå begynner han å angre

Tønnessen tror Trump heller bør fokusere på å utbedre infrastrukturen nå.

–Jeg tror det er viktigere for Trump å fokusere på samfunn og industri, der kan det være mulig på få til tverrpolitisk enighet.

Med forbehold om at Paul Ryan ikke setter på festbremsen.

– Her vil nok Trump og Ryan være uenige om pengebruk der Ryan vil spare penger og privatisere mest mulig, sier Tønnessen.

Mer om

 1. USA
 2. Republikanerne, USA
 3. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Trump langer ut mot partifeller

 2. USA-kjennere: Nederlag for Trump om reformen ikke blir godkjent

 3. Avstemningen over Trumps helsereform er utsatt

 4. Hemmelig pakt torpederte Trumps helseplan

 5. Trumps helsereform vekkes til live i ny kamp i senatet

Fra andre aviser

 1. Donald Trump led nederlag i sin største kampsak

  Bergens Tidende
 2. Trumps helsereform mot full kollaps

  Aftenposten
 3. Pokerspillet om ny helsereform fortsetter. Trump er i trøbbel og avstemningen er utsatt.

  Aftenposten
 4. Donald Trump mislyktes heldigvis i å rasere Obamas helsereform, men den er enda i fare.

  Bergens Tidende
 5. Forlis for Trumps helsereform

  Bergens Tidende
 6. Første gang ble det dundrende fiasko. Nå får Trumpcare en ny sjanse til suksess.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder